Τρίτη 27/7/2021

«Ομοψυχία» ενάντια στο νομοσχέδιο για τις υποχρεωτικές στειρώσεις των κατοικιδίων

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αντιπολίτευση, επιστημονικοί φορείς, αλλά και σύσσωμη η κοινωνία κατά του «εκτρώματος»

Σε κατάσταση ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης έχει περιέλθει το νομοσχέδιο για τις υποχρεωτικές στειρώσεις των κατοικιδίων ζώων, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί ακόμα πιο ηχηρά το επόμενο διάστημα, ιδίως αν εισαχθεί στη Βουλή χωρίς τις αλλαγές που έχουν υποβάλει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) και άλλοι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.

Η πληθώρα των επαφών που έχει ως τώρα πραγματοποιήσει η ΚΣΕ με βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά και φορείς ή συλλογικότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνει ότι το νομοσχέδιο «Άργος» αποστερείται κάθε ηθικού ή νομιμοποιητικού ερείσματος. Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ήδη εκφράσει δημόσια τη συμφωνία τους με τις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα που διατυπώνει η ΚΣΕ, ενώ αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής έχει γίνει το σχέδιο νόμου και από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

  • ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη συνολική απόσυρση του σχεδίου νόμου και την επαναφορά ενός νόμου σύγχρονου, με επίκεντρο «την ευζωία των ζώων».
  • Το ΚΚΕ, επίσης, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για τα δεσποζόμενα ζώα αντίκειται στην κοινή λογική». «Η επιβολή υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, στο όνομα του ελέγχου των γεννήσεων, ενισχύει τη λογική εμπορευματοποίησης των ζώων, καθώς η πρόσβαση σε κουτάβι ή σε νεαρό σκύλο θα είναι εφικτή σχεδόν αποκλειστικά μέσω αγοράς», σημειώνει ο Περισσός.
  • ΚΙΝ.ΑΛ. Στην ίδια κατεύθυνση απόρριψης της υποχρεωτικότητας της στείρωσης κινούνται και όλες οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που ως τώρα έχουν γίνει από βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.
  • ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ. Πέραν των διαφοροποιήσεων, όμως, που εκδηλώνονται από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας επιστημονικός φορέας σχετιζόμενος με την ευζωία των ζώων που να συμφωνεί με τα επίμαχα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου.

Παρά τις προσπάθειες κάποιων περιθωριακών «ζωοφιλικών» σωματείων να ασκήσουν… bullying κατά των βουλευτών που δημόσια τοποθετούνται εναντίον του νομοσχεδίου, η αλήθεια είναι αυτή που ξεκάθαρα αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Ποτέ άλλοτε κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν είχε συγκεντρώσει τέτοια συμμετοχή αρνητικών σχολίων.

Ελπίζουμε όλο αυτό το κλίμα να έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους υπουργούς, και στον χρόνο που απομένει η κυβέρνηση να «θεραπεύσει» τις αστοχίες του νομοσχεδίου, όπως απαιτούν από αυτήν η κοινωνική πλειοψηφία και όλοι οι επιστημονικοί φορείς.

Η κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει τις προτάσεις κυνηγών και ζωοφίλων

Συνεχίζοντας τον αγώνα της για να ματαιώσει και να αλλάξει ένα νομοσχέδιο που απειλεί να ακρωτηριάσει τα γεννητικά όργανα όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος χαιρετίζει τους χιλιάδες κυνηγούς που με τη μαζική συμμετοχή τους στη διαβούλευση έδειξαν, προς κάθε κατεύθυνση, πόσο αναντίστοιχο είναι το σχέδιο νόμου με το λαϊκό αίσθημα. Η συντριπτική υπεροχή των σχολίων κατά των άρθρων που προβλέπουν την υποχρεωτικότητα της στείρωσης και την απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής ελπίζουμε όχι μόνο να έγινε αντιληπτή από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά να γίνει και σεβαστή από την κυβέρνηση πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ποτέ άλλοτε κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν είχε συγκεντρώσει τέτοια συμμετοχή αρνητικών σχολίων στη διαδικασία της διαβούλευσης, από τους πολίτες και τους φορείς της κοινωνίας. Στον χρόνο που απομένει η κυβέρνηση έχει χρέος να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί σε όλα αυτά που απαιτεί από αυτήν η κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και όλες οι επιστημονικές συλλογικότητες που ως τώρα έχουν αγνοηθεί στη σύνταξη του επίμαχου νομοσχεδίου.

Επειδή τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και δυστροπούν όταν τα χλευάζεις ή τα περιφρονείς, η ΚΣΕ καλεί για ακόμα μία φορά τους υπουργούς και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αδράξουν την ευκαιρία και να αφουγκραστούν όλα αυτά που η κοινωνία απαιτεί από αυτούς. Αν αυτό δεν γίνει, η διαβούλευση θα έχει εκφυλιστεί σε μια διαδικασία που έγινε απλώς για το «θεαθήναι», απλώς για να κρύψει όλα αυτά που έχουν προαποφασιστεί… Αν αυτό δεν γίνει, η «διαβούλευση» θα αποδειχτεί ένας μηχανισμός επιβολής «τετελεσμένων», μόνο για να ωραιοποιηθεί και να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η όποια βούληση των συντακτών του νομοσχεδίου.

Η ΚΣΕ χαιρετίζει, επίσης, τους χιλιάδες κυνηγούς που μαζί με τους συλλόγους τους διαδήλωσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώνοντας τη φωνή τους, την πικρία και την οργή τους απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που «ποινικοποιεί» τη σχέση τους με τα ζώα τους. Αυτός ο αγώνας είναι υποχρέωση όλων μας να κλιμακωθεί και να συνεχιστεί ως το τέλος, ως και την τελική δικαίωση… Προς αυτήν την κατεύθυνση η ΚΣΕ έχει εντείνει τις δύο τελευταίες εβδομάδες τις επαφές και τις συναντήσεις της με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.

Από την προηγούμενη εβδομάδα προσωπικές επιστολές έχει στείλει η ΚΣΕ σε όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε όλους τους συναδέλφους τους της θεσμικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας. Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι όλης της επικράτειας έχουν λάβει ήδη ανάλογα υπομνήματα, για να τα χρησιμοποιήσουν στις επαφές με τους βουλευτές και τους δημάρχους των εκλογικών περιφερειών τους. Στην προσπάθεια που εξελίσσεται κανένας κυνηγός δεν περισσεύει…

Η ΚΣΕ καλεί όλους τους κυνηγούς να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια, ενημερωμένοι, συσπειρωμένοι και συντονισμένοι γύρω από τα θεσμικά τους όργανα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ