Σάββατο 31/7/2021

Οι μη εμβολιασμένοι «στόχος» ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος της πανδημίας Covid-19 (video)

Το γεγονός ότι η ανοσία στη β’ δόση των εμβολίων είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας «καμία δεύτερη δόση να μη χαθεί και να μην καθυστερήσει. Κανείς να μη μείνει ανεμβολίαστος».

Ειδικότερα, η κα Θεοδωρίδου, για πολλοστή φορά, χαρακτήρισε τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και με τις δύο δόσεις ως τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας της χώρας μας από ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξηγώντας πως η ανοσία που επιτυγχάνεται και με τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, μελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από 12.000 εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με την οποία η προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα (ινδικό στέλεχος) είναι της τάξεως του 86% για το εμβόλιο της Pfizer και με την δεύτερη δόση και του 66% στο για το εμβόλιο της AstraZeneca επίσης και με τις δύο δόσεις. Ειδικά για το AstraZeneca, τόνισε ότι στις 20 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. γίνεται η σύσταση να χορηγηθεί και η β’ δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτών με ιστορικό από το οποίο προκύπτει κίνδυνος θρομβώσεων, η κ. Θεοδωρίδου θύμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου. Σύμφωνα, εξάλλου, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η χορήγηση δύο διαφορετικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι ακόμη υπό μελέτη, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους τα απαραίτητα στοιχεία για την έγκριση άδειας γενικός χορήγησης ετερόλογων εμβολίων. Υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις, τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την ανοσολογικότητά τους.

Πιθανότητα τρίτης δόσης

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι, ενώ η δεύτερη δόση αποτελεί το «μεγάλο όπλο» για την προστασία, απασχολεί πολύ και το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης. Ανέφερε ότι ο επιφανής ερευνητής Άντριου Πόλαρ είναι εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης και ότι οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το αν και πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός.

Καταλήγοντας, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι η παγκόσμια εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα προβληματίζει τους επιστήμονες και δημιουργεί, οπωσδήποτε, ανησυχία για ένα  πιθανό τέταρτο κύμα. Η ένταση του κύματος, πάντως, εάν, τελικά, υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους.

  • Παρακολουθήστε την ενημέρωση στο ακόλουθο link:

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ