Σάββατο 31/7/2021

Διαχωρισμός σε αμιγείς και μικτούς χώρους από 15 Ιουλίου – Εκτός γηπέδων οι ανεμβολίαστοι

Ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε πρώτο πλάνο

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώσαν το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη.

«Δεν διχάζουμε την  κοινωνία, φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή», τόνισε με θράσος ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μέτρων εξειδίκευσης του τρόπου λειτουργίας των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Η κυβέρνηση με ένα σχέδιο που είναι δεδομένο ότι θα μπλέξει πολύ κόσμο και πολλές επιχειρήσεις, προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών.

Με πιστοποιητή γνησιότητας θα ελέγχονται μέσω εφαρμογής ψηφιακά τα πιστοποιητικά και οι δηλώσεις των τεστ και κατά τον κ. Γεραπετρίτη δεν θα κρατείται αρχείο και θα είναι προστατευμένα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα…

nb keimeno pronomia1

  • Διαβαθμισμένη κάλυψη σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
  • Θα υπάρχουν είτε αμιγείς χώροι πλήρως εμβολιασμένων και νοσούντων το τελευταίο εξάμηνο, είτε μεικτοί χώροι με υποχρεωτικό τεστ rapid ή μοριακό.
  • Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής, ή μεικτή, σε μια κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα φέρει ανάλογη ειδική σήμανση.
  • Αμιγής χρήση: 75-85% πληρότητας χωρίς μάσκες
  • Μεικτή χρήση: 25-75% της πληρότητας με μάσκες
  • Όλοι οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου.
  • Κλειστοί κινηματογράφοι και θέατρα από την 1η Ιουλίου.
  • Θα συζητηθεί η υποχρεωτικότητα σε ειδικές κατηγορίες όπως π.χ. υγειονομικά κέντρα και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ.

Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%.

Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοστη και κάτω του 75% για του μεικτούς.

Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25% (με δυνατότητα για όρθιους).

Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Σε όλες τις περιπτώσεις και όλες τις διαβαθμίσεις, η είσοδος των ανήλικων θα γίνεται με δήλωση self test.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ