Σημαντικό: Σε ποιους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα απέχουν οι δικηγόροι

Οι προϋποθέσεις και ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται από τράπεζες και funds

Must Read

Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα απέχουν οι δικηγόροι από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε σε συνέχεια των αποφάσεων της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ για αποχή των δικηγόρων από πράξεις εκτέλεσης σε βάρος ευάλωτων νοικοκυριών, διευκρινίζοντας πότε δεν θα μετέχουν σε πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, ποια είναι η έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη και ποια είναι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτης.

Ειδικότερα, διευκρινίζονται τα εξής:

Πράξεις εκτελέσεως κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη επιτρέπονται αν δεν εμπίπτει στην έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη, όπως αυτή ορίζεται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Η έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη προκύπτει σαφώς από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 217 του Ν. 4738/2020 (ΦΕΚ Α 207), του άρθρου 3 του Ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α 74, της από 24/1/2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 128), καθώς και από την ΚΥΑ Δ13οικ. 10747/256/2019 (ΦΕΚ Β 792).

Σύμφωνα, λοιπόν, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ως ευάλωτος δανειολήπτης θεωρείται όποιος πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • Περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα)
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος έως το ποσό των 180.000 ευρώ.
  • Περιουσιακά κριτήρια (αυτοκίνητα)
  • Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων ή δικύκλων του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ.

Δεν εμπίπτουν στην έννοια του ευάλωτου δανειολήπτη:

  • Τα νοικοκυριά που δεν διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα
  • Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
  • Όσοι δηλώνουν δαπάνες για σκάφη αναψυχής και κολυμβητικές δεξαμενές
  • Όσοι δηλώνουν δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία
  • Όσοι δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς και υπηρετικό προσωπικό
  • Όσοι διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες

Δείτε επίσης: Δικηγόροι: Αποχή από τους πλειστηριασμούς ευάλωτων έως τις 31 Ιουλίου

Πράξεις εκτελέσεως κατά της λοιπής περιουσίας του οφειλέτη επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται σαφώς στην εντολή εκτελέσεως προς τον Δικαστικό Επιμελητή ότι η κύρια κατοικία του καθού εξαιρείται ρητώς. Προς τούτο καλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα να εκδώσουν σχετικές εγκυκλίους και να τις κοινοποιήσουν στον Δικηγορικούς Συλλόγους και στους Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών.

Επιτρέπεται η παραλαβή απογράφου από την αρμόδια γραμματεία και η επίδοση αυτού προς γνώση προκείμενου να τηρηθούν οι νόμιμες προθεσμίες και να μην απολεσθεί κάποιο δικαίωμα λόγω της αποχής. Οι αποβολές μετά από πλειστηριασμό κατά το άρθρο 1005 ΚΠολΔ επιτρέπονται ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που φέρει η εντολή προς εκτέλεση υπό την προϋπόθεση ότι ο πλειστηριασμός και η έκδοση του απογράφου έχουν λάβει χώρα προ της 16.6.2021. Στην περίπτωση του άρθρου 997§1 επιτρέπεται η αποβολή εάν έως 16.6.2021 έχει καταγγελθεί η μίσθωση του ακινήτου χωρίς άλλη προϋπόθεση.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των τραπεζικών ιδρυμάτων και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων πρέπει να απευθυνθούν στους εντολείς τους, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να προχωρήσουν σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτελέσεως. Δεν θα λειτουργήσει επιτροπή αδειών από τον ΔΣΑ και σε περίπτωση παραβιάσεως του ανωτέρω πλαισίου θα υπόκεινται στις νόμιμες πειθαρχικές κυρώσεις.

Οι τραπεζικές καταθέσεις των ευάλωτων δανειοληπτών

Διαβάστε τα όρια τραπεζικών καταθέσεων που πρέπει να έχει ο ευάλωτος δανειολήπτης, για να απέχουν οι δικηγόροι από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 4.800 ευρώ
  • Δύο ενήλικες + 1 τέκνο 7.200,00 ευρώ
  • Δύο ενήλικες + 2 τέκνα 8.400 ευρώ
  • Δύο ενήλικες + 3 τέκνα 9.600 ευρώ
  • Δύο ενήλικες + 4 τέκνα 10.800 ευρώ
  • Δύο ενήλικες + 5 τέκνα 12.000 ευρώ

Το ανώτατο όριο καταθέσεων ορίζεται στα 14.400 ευρώ. Σε περιπτώσεις κοινού λογαριασμού, τα ανωτέρω ποσά επιμερίζονται αναλόγως των δικαιούχων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This