Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Οι Ισπανοί «ρίχνουν» την τιμή του κρητικού λαδιού

Η φετινή χρονιά παραγωγής αμπελουργικών προϊόντων, αλλά και λαδιού είναι από τις χειρότερες στην Κρήτη.

Το «επιτραπέζιο» σταφύλι πωλείται από τους παραγωγούς σε τιμές κόστους μέχρι και 70 λεπτά του ευρώ, ενώ η μέση τιμή του κρητικού ελαιόλαδου αναμένεται στα 2,50 ευρώ το λίτρο, καθώς τα τεράστια αποθέματα λαδιού στην Ισπανία αναγκάζουν τους Έλληνες παραγωγούς να «ρίξουν» τις τιμές.

Σύμφωνα με τo neakriti.gr η Ισπανία διοχετεύει στην κοινή γνώμη πληροφορίες για δραματικές μειώσεις στην επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με την περιοχή της Ανδαλουσίας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανόλης Γιαννούλης διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύουν οι Ισπανοί.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα λάδια είναι πολλά. Εγώ, αν ήμουν Ισπανός, θα έλεγα ότι η παραγωγή μου έχει καταστραφεί». […]  Ότι θα είναι μειωμένη η ισπανική παραγωγή το ξέρουμε. Από ’κει και πέρα, όμως, άλλο είναι να πούμε ότι η παραγωγή τους θα είναι 1.200.000 τόνοι και άλλο να πούμε ότι θα είναι 900.000 τόνοι. Γιατί είναι 300.000 τόνοι διαφορά. Είναι δηλαδή μια… «Ελλάδα» η διαφορά αυτή».

Από την άλλη πλευρά ο έμπορος και τυποποιητής ελαιολάδου, Μιχάλης Αλμπαντάκης αναφέρει: «Περιμένουμε από την Ισπανία μια παραγωγή που δε θα πέφτει κάτω από τους 1.200.000 τόνους. […] «Αλλά από την άλλη μεριά, βλέπω ότι θα βγάλουμε ένα πολύ καλό λάδι εμείς στην Κρήτη αν συνεχιστεί η δακοπροστασία έτσι όπως γίνεται φέτος».

Μεταξύ άλλων δήλωσε «Προσωπικά έχω σκοπό να δώσω μια παραπάνω στήριξη στους παραγωγούς που θα ασχοληθούν με τις ελιές τους. Και αξίζει τον κόπο οι παραγωγοί να ασχοληθούν όσο καλύτερα μπορούν με την ποιότητα του προϊόντος τους».

ΠΗΓΗ neakriti.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ