Καταστροφική πυρκαγιά στη Σταμάτα: «Πανηγυρισμοί» των αρχών, καθώς δεν είχαμε «νέο Μάτι» (video)

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, πλέον, ενεργό μέτωπο, αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες φωτιάς

Must Read

Με τον -μέχρι στιγμής απολογισμό- της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης κοντά στο νεκροταφείο της Σταμάτας, να είναι 8 σπίτια με εκτεταμένες ζημιές, 10 με μικρότερες ζημιές, και τουλάχιστον 10 οχήματα καμένα ολοσχερώς, οι Αρχές έσπευσαν να δηλώσουν πως «κερδήθηκε το στοίχημα», αφού η φωτιά δεν πέρασε τη λεωφόρο Διονύσου προς την Πεντέλη

Ειδικότερα, από ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική εκτιμούν ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, ενώ επιτυχής κρίνεται και η γρήγορη εκκένωση από τις αρχές οικισμών στην περιοχή, κυρίως αυτόν της Γαλήνης, όπου οι κάτοικοι αντιδρούσαν. Από την πλευρά τους, πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισήμαναν πως «αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί (καύσιμης ύλης), όσοι είχαν γίνει, θα είχαμε νέο Μάτι», υποστηρίζοντας πως η πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε Διόνυσο και Ροδόπολη είναι «η μεγαλύτερη πυρκαγιά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές έως στιγμής φέτος».

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, πλέον, ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 Μποφόρ τροφοδότησαν και εξάπλωσαν τη φωτιά, δημιουργώντας μια πύρινη λωρίδα μήκους 4 με 5 χιλιομέτρων. Προκλήθηκαν, έτσι, διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα σπίτια και νέα πύρινα μέτωπα σε μια πευκόφυτη περιοχή με μεγάλη καύσιμη ύλη.

Δείτε επίσης: Μάχη με τις εστίες φωτιάς στη Σταμάτα! Κάηκαν 20 σπίτια – Καταγγελίες για γκαζάκια που «έσκασαν» (video)

Μαρτυρίες για εμπρησμό

Γιγαντιαία και άμεση ήταν, εξάλλου, η κινητοποίηση, με 310 πυροσβέστες τμηματικά, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη μαζί με το θηριώδες ρωσικό Beriev-200, ενώ, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η συμμετοχή των εθελοντών. Μαρτυρίες κάτοικων για εμπρησμό επικαλέστηκε από πλευράς του ο κοινοτάρχης Ροδόπολης, Βαγγέλης Κλεφτάκης, αναφέροντας ότι άκουσαν εκρήξεις από γκαζάκια κοντά στο νεκροταφείο Σταμάτας. Η φωτιά, εξήγησε, «ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή, δάσος πλησίον του κοιμητηρίου».

Τα στελέχη του ανακριτικού τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρουν ότι, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά προκλήθηκε από μελισσουργικές εργασίες, και ειδικότερα από κάπνισμα μελισσιών. Άλλωστε, έγιναν ήδη τέσσερις προσαγωγές μελισσοκόμων, δυο αλλοδαπών και δύο Ελλήνων, οι οποίοι, πάντως, αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων

Η πλατφόρμα για τις φοροδηλώσεις θα ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ τα εκκαθαριστικά για τον φόρο ακινήτων θα αναρτώνται την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου

More Articles Like This