Καίγεται η Αττική! Δεν μπορούν να σβήσουν τη φωτιά – Έφτασε στα βασιλικά ανάκτορα – Εκκενώνονται Δροσοπηγή και Κρυονέρι

Αδυνατούν να ελέγξουν την πυρκαγιά - Κάνουν έκκληση για ενισχύσεις

Must Read

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αττική με τους πυροσβέστες παρά την τιτάνια προσπάθεια να αδυνατούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που ενώθηκε και καίει τα πάντα στο πέρασμά του. Τα τρία μέτωπα ενώθηκαν και αυτή τη στιγμή η φωτιά έφτασε ήδη στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι.

Η πυρκαγιά καίει τα πρώτα σπίτια στη Δροσοπηγή και κατευθύνεται προς Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι.

Πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή για εκκένωση της Δροσοπηγής με το 112 να καλεί τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Αθήνα. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Κρυονέρι. Η φωτιά καίει σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο μέσα σε δασική έκταση και επιχειρούν αναγκαστικά μόνο τα εναέρια μέσα.

«Κάποιοι έχουν στόχο να κάψουν το Τατόι», λέει στο OPEN ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, κάνοντας λόγο και για οικολογική καταστροφή, ενώ απευθύνει έκκληση να γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην καεί ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο αδυνατούν να ελέγξουν τη φωτιά και στην περιοχή επικρατεί ο απόλυτος τρόμος. Ένας νέος πύρινος εφιάλτης απειλεί να κάψει ό,τι απέμεινε από το χθεσινό μέτωπο.

Στο σημείο επιχειρούν από εδάφους 340 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 15 πεζοπόρα τμήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 9 ελικόπτερα. Αυτή τη στιγμή η μόνη λύση είναι τα εναέρια μέσα τα οποία δεν υπάρχουν! Μένουν μόνο λίγες ώρες μέχρι να σταματήσουν να πετούν και η κατάσταση θα είναι καταστροφική για τους πρόποδες της Πάρνηθας.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ανακοινώνει ότι είναι θέμα λεπτών να διαταχθεί η εκκένωση και για το Κρυονέρι.

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε εντολή για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής με μήνυμα από το 112. Η δεύτερη αναζωπύρωση έγινε μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα, ενώ η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς, ανάμεσα στις Αδάμες και το αεροδρόμιο Τατοΐου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ στην περιοχή ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ η αναζωπύρωση κοντά στις Αδάμες προήλθε πιθανότατα από μικρό θύλακα φωτιάς.

Η φωτιά έχει εισβάλει στο Κτήμα Τατοΐου και βρίσκεται δίπλα στο βασιλικό κοιμητήριο. Οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα κοντέινερς όπου φυλάσσονται τα πάνω από 100.000 πολύτιμα αντικείμενα. Εάν δεν υπάρξουν ενισχύσεις άμεσα, τότε προβλέπεται ολική καταστροφή. 

Τα μέτωπα είναι τρία, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στο ρέμα της Χελιδονούς και κοντά στα Βασιλικά Κτήματα του Τατοΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη εστία είναι  στο Κρυονέρι.

Με εντολή της Τροχαίας έχουν κλείσει οι δρόμοι προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Λεωφόρο Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Κόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ταβέρνα το Χανί) στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Τατοΐου από την Λεωφόρο Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  • Λεωφόρος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς νεκροταφείο
  • Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος
  • Εθνική Οδός Μαλακάσας σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη
  • Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγία Τριάδος
  • Δροσοπηγής από το ύψος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή
  • Τατοΐου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, πέντε ελικόπτερα καθώς επίσης και ένα αεροσκάφος.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στο Open τόνισε ότι η φωτιά στα Βασιλικά Κτήματα έχει φτάσει δίπλα στα ανάκτορα. Η πυρκαγιά κατακαίει παρθένο δάσος όπως ξεκαθάρισε, ενώ πρόκειται για περιοχή η οποία είχε διασωθεί κατά τη μέρα που ξέσπασε η πρώτη φωτιά. «Η φωτιά πρέπει να ελεγχθεί και να σταματήσει εδώ, γιατί αν περάσει το δρόμο θα πάει προς Πάρνηθα» δήλωσε απεγνωσμένος ο δήμαρχος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για εναέρια και επίγεια μέσα: «Θα χρειαστούμε εναέρια και επίγεια μέσα, σε μια μεγάλη φωτιά που πρέπει να τεθεί το συντομότερο υπό έλεγχο» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή: «Θεωρώ ότι η τα μέτωπα της Δροσοπηγής και της Ιπποκράτειου Πολιτείας είναι σοβαρά. Εμείς στείλαμε όλα διαθέσιμα μέσα» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πυροσβέστες ακούγονται φωνές αγωνίας που κάνουν λόγο για μεγάλη φωτιά και υψηλό θερμικό φορτίο.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This