Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια: Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί – Καίγεται ο Δήμος Ιστιαίας (video)

Δήμαρχος Ιστιαίας: «Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας»

Must Read

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια, όπου κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν σκληρή μάχη με όσα μέσα διαθέτουν, την ώρα που η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, περιουσίες, κόποι μίας ζωής έγιναν στάχτη σε λίγα λεπτά.

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα τα χωριά Μονοκαρυά και Βασιλικά, ενώ απειλείται ο οικισμός Ψαροπούλι. Παράλληλα, δίνεται τιτάνια μάχη, ώστε η αντιπυρική ζώνη που δημιουργείται, να αποτρέψει τη φωτιά από το να φτάσει στην Ιστιαία.

Μάλιστα το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης, λίγο μετά τις 10:00 σήμερα το πρωί. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία» αναφέρει.

Παράλληλα, το 112, με νεότερο μήνυμα προς τους κατοίκους της Ιστιαίας, Αιδηψού και των Λουτρών Αιδηψού, τους καλεί να κλείσουν άμεσα όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Απομακρύνθηκαν κάτοικοι με σκάφος του Λιμενικού

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος όταν οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά. Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Σε κίνδυνο Ελληνικά και Δαφνούσα

Λίγο πρίν από τις 06:00 το πρωί, σε κίνδυνο τέθηκε το χωριό Ελληνικά, καθώς περικυκλώθηκε από τη φωτιά. Πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι εναπομείναντες κάτοικοι, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Λίγο νωρίτερα, στις 05:30, συναγερμός σήμανε και στη Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο, η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη από το χωριό και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τη συγκρατήσουν.

Στις 03:40 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε πέντε χωριά της Εύβοιας, λόγω άμεσου κινδύνου για τους κατοίκους εξαιτίας της φωτιάς. Τα χωριά αυτά είναι τα Ελληνικά, οι Γούβες, η Γερακιού, το Αγριοβότανο και ο Άγιος Νικόλαος. Το μήνυμα της Γ.Γ. της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να κινηθούν προς Ιστιαία ή Πευκί, όπου εκεί βρίσκονται φέρυ-μποτ, για την απομάκρυνσή τους.

«Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας»

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Γκοτζιάς, φανερά αγανακτισμένος, παρακολουθεί την Εύβοια να καίγεται και ξεσπά..«Οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μόνοι τους έχουν σώσει τα χωριά τους, «τη στιγμή που η Πυροσβεστική στέλνει γελοία μηνύματα για εκκενώσεις των χωριών, τα οποία στην συνέχεια καίγονται» είπε.

Ο κ. Γκοτζιάς έκανε δραματικές εκκλήσεις για άμεση επέμβαση εναέριων μέσων, τα οποία επιχείρησαν στην περιοχή μόνο το απόγευμα του Σαββάτου. «Είναι λυπηρό να μην έχουν έρθει ακόμη τα εναέρια μέσα. Είμαστε μόνοι μας. Πέντε μέρες δεν έχουμε δει εναέριο μέσο. Έπρεπε με το πρώτο φως της ημέρα να είναι εδώ» τόνισε με θυμό και συμπλήρωσε: «Είναι ντροπή αυτό που κάνει η Πολιτεία. Το μόνο που κάνει είναι να στέλνει μηνύματα για εκκενώσεις και τίποτα άλλο».

Τέλος, ο κ. Γκοτζιάς εξήγησε πως η σημερινή μέρα είναι η χειρότερη για τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. «Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”», κατέληξε εξοργισμένος.

Ολόκληροι οικισμοί παραδομένοι στις φλόγες

Ένα ακόμα πύρινο μέτωπο κατεβαίνει από Αγδίνες προς Γούβες και το άλλο προς τις περιοχές Γερακιού – Γαλατσώνα οι οποίες έχουν εκκενωθεί. Το μέτωπο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα, καίγοντας στο πέρασμά του τα πάντα…Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα. Στο χωριό Καματριάδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις πύρινες γλώσσες να πλησιάζουν, αφού προς τα εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Καταγγελίες κατοίκου

Σε κατάσταση απελπισίας, ένας κάτοικος των Γουβών, ο Θανάσης Γιαννάκος, ξεσπά, βλέποντας τον τόπο του να καταστρέφεται ολοσχερώς.

«Είμαστε μόνοι μας, αν δεν έρθουν τα αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις, θα καούμε ζωντανοί. Η φωτιά είναι σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από το χωριό. Τα εναέρια μέσα έρχονται, κάνουν κάποιες ρίψεις και εξαφανίζονται. Καίγονται τα χωριά, καίγονται τα Ελληνικά, καίγονται τα Βασιλικά, τώρα καίγονται οι Γούβες. Η εστία είναι πολύ κοντά στο χωριό. Όλα τα πυροσβεστικά που έχουν έρθει δεν επεμβαίνουν καθόλου. Περιμένουν να έρθει η φωτιά στο χωριό για να επέμβουν. Υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό στο βενζινάδικο του χωριού και τίποτε άλλο» κατήγγειλε.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις που έκανε ήταν εφιαλτικές, αφού όπως είπε, σε όλη την περιοχή πρέπει να έχουν καεί περισσότερα από 300.000 στρέμματα. «Έχει καταστραφεί ο τόπος μας. Αυτή την ώρα απειλούνται τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Ελληνικά, Αγριοβοτάνι. Στα Ελληνικά η φωτιά είναι γύρω από το χωριό. Μόνο τα εναέρια μέσα θα μας σώσουν. Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι, δεν θέλουν να παρατήσουν τα σπίτια τους. Η αστυνομία πήγαινε πόρτα – πόρτα να ενημερώσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι. Αστυνόμευση υπάρχει, πυρόσβεση δεν υπάρχει» κατέληξε.

Νότιο τμήμα του νησιού

Την ίδια ώρα, στο νότια τμήμα της Εύβοιας, η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος. Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Το βράδυ, οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Ωστόσο, από τις 3:00 τα ξημερώματα, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να κατευθύνεται και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Στα ανεξλέγκτα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια επιχειρούν από νωρίς το πρωί 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα ττέσσερα ελικόπερα και τρία αεροσκάφη με το Beriev-200.

Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This