Αναζωπυρώσεις σε Κερατέα και Παγγαίο – Μαίνεται η μάχη για οριοθέτηση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Βίλια (video)

Ένας κτηνοτρόφος κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Ελευθερούπολης, καθώς φέρεται να εμπλέκεται με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Αντιφίλιπποι του δήμου Παγγαίου

Must Read

Νέος συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για δύο νέες αναζωπυρώσεις στην Κερατέα και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Αγιασμόθι και Δροσιά, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να δρουν άμεσα θέτοντας την κατάσταση υπό έλεγχο.  

Στο σημείο βρίσκονται 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. «Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ωστόσο οι δυνάμεις παραμένουν εκεί», σημειώνει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας περισσότερα από 10 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, να καταγγέλλει εμπρησμό. Ειδικότερα, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος έκανε λόγο για 10 οικίες που έχουν υποστεί ζημιές. Όπως είπε, «υπάρχουν 10 σπίτια που υπέστησαν ζημιές, αλλά όχι ολοσχερείς γιατί υπήρξε άμεση επέμβαση. Σήμερα θα έχουμε αποτίμηση για τα καμένα στρέμματα».

Όσον αφορά στις καταγγελίες για εμπρησμό, σημείωσε πως «υπάρχουν μαρτυρίες από δυο υπαλλήλους που έχουν καταθέσει σχετικά και σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις». Επίσης, ευχαρίστησε την περιφέρεια Αττικής που έστειλε ένα «μηχάνημα θηρίο», το οποίο άνοιξε αντιπυρική ζώνη. «Όπου υπήρχαν δρόμοι δεν κάηκαν. Η προηγούμενη φωτιά ήταν το 1993. Τα πεύκα είχαν φυτρώσει δίπλα δίπλα σαν μαρούλια, η φυσική αναδάσωση δεν είχε αφήσει περιθώρια για περάσματα και στην ουσία είχαμε ένα φυσικό δυναμίτη από καύσιμη ύλη. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δούμε για να είμαστε θωρακισμένοι και δεν πρέπει να έχουμε εμπλοκή στο έργο μας», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι που δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Αναζωπυρώσεις, όμως, είχαμε και στην περιοχή του Παγγαίου, στην Καβάλα, όπου, για την ώρα, δεν κινδυνεύουν κατοικίες, με τη φωτιά να καίει πουρνάρια και πεύκα. Οι δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση, στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Αντιφίλιπποι και Άνω Χορτοκόπι, ενισχύθηκαν και πλέον στο σημείο επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ 2 ελικόπτερα και 3 αεροπλάνα επιχειρούν όσο ακόμη έχει φως.

Κλιμάκια του δήμου Παγγαίου και της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και πολλοί εθελοντές βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς. Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας κτηνοτρόφος κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Ελευθερούπολης, που φέρεται να εμπλέκεται με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταφερθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης, που διενεργεί την προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς.

  • Δείτε ρεπορτάζ και πλάνα από την περιοχή του Παγγαίου:

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στα Βίλια

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εξάλλου, συνεχίζεται και η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την οριοθέτηση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Βίλια, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους στο όρος Πατέρα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δρουν στα τρία πύρινα μέτωπα, τα οποία έχουν κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, το όρος Πατέρα και την Οινόη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τη Δευτέρα, αλλά και τις πρωινές ώρες, ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν αδιάκοπα τη μάχη της κατάσβεσης, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ακόμη δύσκολη και επικίνδυνη. Τα εναέρια κάνουν ρίψεις νερού στις εστίες, οι οποίες καίνε πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων. Συνολικά μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας στην περιοχή θα επιχειρούν 14 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά Ιλιούσιν και το Beriev-200.

Παράλληλα, όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 330 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων 8 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία (143 πυροσβέστες με 46 οχήματα). Σύμφωνα, πάντως, με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι εστίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς το δάσος είναι πυκνό και απρόσιτο, χωρίς δρόμους για να μπορέσουν να πλησιάσουν τις εστίες οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σε όλη την περιοχή.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το newsit.gr, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από ένα παλιό κούτσουρο πεύκου και μερικά σκουπίδια, με τον Κώστα Ρούση, κάτοικο της περιοχής, ο οποίος είχε τα ζώα του κοντά στο σημείο εκείνο, να δηλώνει βέβαιος ότι πρόκειται για αποτέλεσμα εμπρησμού. Όπως περιέγραψε, ο ίδιος, η φωτιά επεκτάθηκε μέσα σε σχεδόν 10 λεπτά και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί, με την Πυροσβεστική να παίρνει αρχικά νερό από τις δεξαμενές του, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο που είναι ακριβώς δίπλα στο δρόμο, οι άνδρες της πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν και σπασμένα μπουκάλια.

  • Δείτε σχετικό βίντεο:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This