Αισιοδοξία Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σε Βίλια και Κερατέα

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών των Βιλίων και του Λαυρίου

Must Read

Οριοθετημένη είναι, πλέον, η φωτιά στη Λαυρεωτική (Κερατέα), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για τις φωτιές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.    

«Καλύτερη» χαρακτήρισε ο υπουργός και την κατάσταση στα Βίλια, όπου, όπως είπε, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετώπισαν πολλές αναζωπυρώσεις, ενώ τόνισε πως και σε αυτή την περίπτωση επί τόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις. Στο Λαύριο, σημείωσε, επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα και στα Βίλια 21 εναέρια μέσα, ενώ, αναφερόμενος στους λόγους που δεν πέταξε το Beriev, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε πως «λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσης, βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, που έγινε πιο ενδελεχής μετά το δυστύχημα στην Τουρκία».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ μαζί με αυτές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες η Πυροσβεστική διαχειρίζεται 98 πυρκαγιές. Όπως τόνισε, όλοι πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή, καθώς οι συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη:

«Σήμερα εκδηλώθηκαν 50 νέες πυρκαγιές και μαζί με εκείνες που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια διαχειρίζονται συνολικά 98 πυρκαγιές.

Εχθές κληθήκαμε να διαχειριστούμε 2 μεγάλες πυρκαγιές στη Λαυρεωτική και στα Βίλια.

  • Στη Λαυρεωτική, η πυρκαγιά είναι πλέον οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, γι αυτό οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές ενώ μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μαζί με τα 2 Ilyushin Il-76 κυρίως για την ασφάλεια της πυρκαγιάς.
  • Στα Βίλια η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σήμερα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας αντιμετωπίσαμε αρκετές αναζωπυρώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των τροφίμων από το γηροκομείο “ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”. Στις 06:20 τα ξημερώματα, ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 οι κάτοικοι των οικισμών Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Άγιος Σωτήρας, προκειμένου να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις και σήμερα επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Μαζί μας στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία. Μετά την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δευκαλίων ο Ελληνικός Στρατός παρέχει συνδρομή με 40 στελέχη ως πεζοπόρο τμήμα αλλά και με χωματουργικά μηχανήματα.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν περιοδικά 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων του Beriev-200 αλλά και των 2 Ilyushin Il-76.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε διάφορα δημοσιεύματα. Θα πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε ότι, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που χρειάστηκε να επέμβουν για την αντιμετώπιση των δύο πυρκαγιών ήταν άμεση.

Aναφορικά με τη συμμετοχή των εναερίων μέσων στις 2 χθεσινές πυρκαγιές, σας γνωρίζουμε ότι, στο Λαύριο επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα και στα Βίλια 21 εναέρια μέσα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Beriev-200 στις χθεσινές πυρκαγιές, το συγκεκριμένο αεροσκάφος λόγω συμπλήρωσης 50 ωρών πτήσης, βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση από τις 13 Αυγούστου και ώρα 06:08 και μάλιστα, αυτή η συντήρηση έγινε πιο ενδελεχής, λόγω του ατυχήματος που προηγήθηκε στην Τουρκία σε ιδίου τύπου αεροσκάφος.

Από κοινού δίνουμε τη μάχη μαζί με εθελοντές πυροσβέστες, με την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση που διαθέτουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις και στις δύο (2) πυρκαγιές συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όλοι μας παραμένουμε σε επιφυλακή.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι συνθήκες που ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Ενεργοποίηση Copernicus για άμεση χαρτογράφηση των Βιλίων και του Λαυρίου

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές των Βιλίων και του Λαυρίου της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής αντίστοιχα, οι οποίες επλήγησαν από δασική πυρκαγιά την Δευτέρα 16 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This