ΓΣΕΒΕΕ: «Χαριστική βολή» στις επιχειρήσεις οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Ηδη μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας, σημειώνει η συνομοσπονδία

Must Read

Φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με την κορύφωση να αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών που έκαναν την εμφάνιση τους από τον περασμένο Μάιο, καθιστώντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται «στην εντατική», οι αυξήσεις στην ενέργεια έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν στην ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών που συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει αύξηση εξαιτίας της ανόδου του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου και την αυξημένη -λόγω της εποχής- ζήτηση για ρεύμα.

Από τις αρχές Αυγούστου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν ο ένας μετά τον άλλο το κόστος αυτό στα τιμολόγια των πελατών τους, με αποτέλεσμα ήδη οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά να διαπιστώνουν ανατιμήσεις στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια, που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επαγγελματίες, σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους, ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα.

Η αγορά δεν αντέχει νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος

Θεωρεί ότι η αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος και μάλιστα την ώρα που απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας εμφανίζει το 26,3% των επιχειρήσεων. «Το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων, ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου. Την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα δεν πρέπει να την πληρώσουν μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Καλούμε την κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργείων και Αρχών να πάρει μέτρα και να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This