Σε δύο ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για αναμνηστική δόση εμβολίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με τη δεύτερη δόση.
Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που στηρίχθηκε σε δεδομένα για βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται μετά το εξάμηνο.
Ποιοι εξαιρούνται
Εξαιρούνται τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, για τα οποία ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση μπορεί να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της δεύτερης.
Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Με το εμβόλιο της Pfizer
Στην παρούσα φάση, όπως εξήγησε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο που θα δίνεται ως 3η δόση είναι αυτό της Pfizer.
Ειδικότερα, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA θα λάβουν την 3η δόση πάλι με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca θα έχουν ως 3η δόση πάλι με mRNA εμβόλιο.
Όμως όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα περιμένουν τις επίσημες οδηγίες, καθώς υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η τρίτη δόση να γίνεται με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Τι θα γίνει με όσους έχουν νοσήσει
Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίων, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσης.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Τα δεδομένα από το Ισραήλ, όπου μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατομμύρια τρίτες δόσεις του εμβολίου από την ηλικία των 12 ετών, δείχνουν συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή πόνο και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.
Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται ότι είναι συχνότερη είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού του μασχαλιαίου λεμφαδένα που αναφέρεται μία συχνότητα της τάξεως του 5,2%.