Εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία «Αθηνά»: «Πνίγηκε» στη λάσπη η καμμένη Εύβοια – Σε απόγνωση οι κάτοικοι που χάνουν ξανά τις περιουσίες τους

Δοκιμάζεται ξανά η περιοχή: Πλημμυρισμένα σπίτια και ισοπεδωμένοι δρόμοι - Το δράμα της περιοχής μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές

Must Read

Μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, τώρα η κακοκαιρία «Αθηνά» δοκιμάζει τους κατοίκους της Εύβοιας, και τούς προκαλεί τεράστια προβλήματα. Πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμοι και καλλιέργειες. Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Και οι ανήμποροι κάτοικοι σε απόγνωση προσπαθούν να σώσουν ό,τι απέμεινε από τα καμμένα.

Έντονη βροχόπτωση και αστραπές σημειώθηκαν σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, όπως τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Βασιλικό. Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Οι άνεμοι θα έχουν ένταση έως 6 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι η διάλυση του παραλιακού μετώπου κοντά στην Αγία Αννα, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή τόσο στο Αχλάδι, όσο και στον Κοτσικιά.

Στην παραλία Αχλαδίου έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί τα πάντα. Η άσφαλτος έχει υποχωρήσει, ενώ ο δρόμος έχει χωριστεί στα δύο. Χείμαρρος δημιούργησε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με αναφορές παρέσυρε ακόμη και ένα σπίτι.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία «Αθηνά» είναι τα χωριά Αγιά Αννα, Αχλάδι, Κοτσικιά και Ψαροπούλι, όπου οι ζημιές είναι μεγάλες, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή».

«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια, όλη τη νύχτα βγάζαμε κόσμο βγάζαμε κόσμο από σπίτια. Μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες», ανέφερε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπρουνιώτης.

Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας: Μεγάλες κατολισθήσεις

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας Δημήτρης Νασίκας μίλησε για την κακοκαιρία «Αθηνά» που έχει πλήξει την περιοχή. Επίσης αποκάλυψε ότι στο Καμάρι θάλασσα, οικισμός και παραλία έγιναν ένα.

Πυροσβέστες και Αρχές σε επιφυλακή

Επί ποδός είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι αστυνομικές αρχές λόγω της νέας, σημερινής πρόβλεψης κακοκαιρίας, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη αναφορικά με τη Βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν για ακόμη μία μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, τη Δευτέρα προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις.

Βόρεια Εύβοια: Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ

Αφού καταστρέφεται για δεύτερη φορά η Βόρεια Εύβοια, οι κυβερνώντες αποφάσισαν να δώσουν έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε από την Αγία Άννα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταστροφές σε Πήλιο και Λάρισα

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έπληξε και το Πήλιο, με καταστροφές να σημειώνονται στην Μακρυρράχη. Εξαιτίας της καταιγίδας, κομμάτι από το βουνό «ξεκόλλησε» και έπεσε σε κατοικημένη περιοχή. Το κομμάτι καταπλάκωσε ένα σπίτι και αυτοκίνητα.

«Ένας όχθος αποκολλήθηκε από βουνό, πέρασε πάνω από την σκεπή του σπιτιού και έφτασε μέχρι το δρόμο προκαλώντας ζημιές και σε οχήματα που βρισκόταν κοντά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως «τρία σπίτια στη Μακρυρράχη αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ένα στη Ζαγορά, ενώ υπάρχουν και σπίτια στο Ανήλιο τα οποία δεν έχουν υποστεί φθορές, όμως ανησυχούμε ιδιαίτερα γι’ αυτά διότι βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους και επικίνδυνα ρέματα.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην παραλιακή περιοχή του δήμου Αγιάς στην Λάρισα από την κακοκαιρία και την έντονη βροχόπτωση. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίας, Αντώνης Γκουντάρας, στην περιοχή λόγω της βροχόπτωσης, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια στα παράλια της περιοχής αλλά και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 165 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας «Αθηνά»

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 165 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο. Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Ερέτρια

Σοβαρές ζημιές και προβλήματα είχε το βράδυ της Κυριακής 10/11 και η περιοχή της Ερέτριας, με τον αντιδήμαρχο Ευάγγελο Τσώκο να δηλώνει ότι τα συνεργεία της ΔΕΗ είναι στο πόδι, για να αποκαταστήσουν τη βλάβη στην ηλεκτροδότηση που παρουσιάστηκε.

Λέκκας: Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. «Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».

«Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», επισημαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια – Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This