Πέραμα: Η μαρτυρία συλληφθέντα αστυνομικού για το περιστατικό με θύμα τον 20χρονο Ρομά (video)

«Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου»

Must Read

Για τα κρίσιμα λεπτά που οδήγησαν στο αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα, το βράδυ της Παρασκευής, μίλησε ένας από τους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχαν στην καταδίωξη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Η μαρτυρία του εν λόγω αστυνομικού ήρθε στο φως μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με τον ίδιο να επιχειρεί να εξηγήσει για πιο λόγο ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έριξαν… 35 σφαίρες εναντίον του υπό καταδίωξη οχήματος, κάτι που είχε ως κατάληξη το θάνατο του 20χρονου Ρομά, πατέρα δύο παιδιών και με τη σύζυγό του έγκυο στο τρίτο, ο οποίος οδηγούσε και τον τραυματισμό του 16χρονου συνοδηγού του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας εκ των επτά συλληφθέντων αστυνομικών, στο πλαίσιο της προανάκρισης στους αξιωματικούς της Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής, φέρεται να είπε: «Μάς επιτέθηκε (ο 20χρονος) με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς, όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά, ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, είναι και οι μαρτυρίες των υπολοίπων έξι αστυνομικών, οι οποίοι οδηγηθήκαν το Σάββατο στον εισαγγελέα Πειραιά που τούς άσκησε ποινική δίωξη, παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή και κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μέχρι την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, οπότε και θα απολογηθούν.

Ασυνεννοησία με το κέντρο επιχειρήσεων

Από την πλευρά του, ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης λέει ότι έδωσε την εντολή διακοπής της καταδίωξης λόγω της επικινδυνότητάς της (μεγάλη ταχύτητα σε πολυσύχναστους δρόμους), ενώ στην περιοχή υπήρχαν δυο αστυνομικές ομάδες. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το OPEN, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων είχε την εικόνα ότι η καταδίωξη είχε σταματήσει, ξαφνικά έγινε γνωστό ότι μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ της Δυτικής Αττικής κατεδίωκε το ύποπτο αυτοκίνητο, το οποίο εμβόλισε τις μηχανές των αστυνομικών και εκείνοι πυροβόλησαν με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου.

Σημαντική θεωρείται η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν τις επίμαχες στιγμές στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και είχε ενημερωθεί για το ύποπτο όχημα. «Με σαφή και έντονο τόνο έδωσα εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη, γιατί υπήρχε κίνδυνος στους κεντρικούς δρόμους για την ασφάλεια τόσο των αστυνομικών, όσο και των πολιτών. Ο επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά απάντησε ότι “ελήφθη κέντρο” και συνεχίσαμε στο κέντρο επιχειρήσεων τη διαχείριση των υπολοίπων συμβάντων, μέχρι κάποια λεπτά αργότερα που άλλη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μάς ενημέρωνε ξαφνικά για πυροβολισμούς και εμβολισμό μηχανών στο Πέραμα και ότι υπάρχουν τραυματίες», υποστήριξε.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αναφέρουν ότι δεν άκουσαν την εντολή από τον ασύρματο.

Στο «μικροσκόπιο» οι ηχογραφημένες συνομιλίες

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής έχουν πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες, και τα σενάριο που εξετάζονται είναι είτε να μην άκουσαν οι αστυνομικοί, είτε εξετάζεται και αυτή η μικρότερη πιθανότητα, να κινηθήκαν παρακούοντας τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως την Παρασκευή.

Μάλιστα, με αφορμή και αυτό το περιστατικό, ο κ. Θεοδωρικάκος δρομολογεί, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αλλαγές εκ βάθρων στις διαδικασίες αξιολόγησης, εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα, δηλαδή πώς θα δίνονται οι εντολές, και πως θα ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στο πεδίο, με αντίστοιχη εκπαίδευση εφαρμογής αυτών των ενεργειών.

Κούγιας: «Αυτόπτες μάρτυρες δικαιώνουν τους αστυνομικούς»

Για την αιματηρή καταδίωξη μίλησε και ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των επτά συλληφθέντων αστυνομικών. Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha για το περιστατικό στο Πέραμα που άφησε πίσω έναν νεκρό 20χρονο Ρομά, ο κ. Κούγιας είπε πως «πρέπει να συνέβη κάτι ακραίο», για το γεγονός ότι και οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι κρατούνται στη ΓΑΔΑ, είχαν την ίδια «αυτόματη» συμπεριφορά να ανοίξουν πυρ.

«Η πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ΕΛ.ΑΣ. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα βοηθήσω για την έκδοση της σωστής απόφασης. Το πολυτιμότερο προστατευόμενο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αλλά και τους αστυνομικούς. Αύριο το πρωί θα πάρω τη δικογραφία. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που δικαιώνουν αστυνομικούς», είπε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε ότι «πέντε μοτοσικλέτες χτύπησε. Υπάρχει μία αυτόματη συμπεριφορά όχι ενός, αλλά εφτά αστυνομικών. Μπορούσαν και με μία κίνηση να φύγουν οι 30 κάλυκες. Είναι τεράστιο υπερασπιστικό επιχείρημα ότι πυροβολούν συγχρόνως. Που σημαίνει ότι συνέβη κάτι ακραίο. Μου είπαν ότι δεν άκουσαν εντολή στον ασύρματο».

Σημειώνεται πως το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των 7 αστυνομικών, εξέδωσε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα Κυριακή: «Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας. Η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21. Ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου. Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται».

  • Δείτε τις δηλώσεις του γνωστού ποινικολόγου:

https://youtu.be/yZhAacOBf3M

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This