25/1/2022

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου: Εσείς σε ποια Σάμο έχετε πάει κύριε Πρωθυπουργέ;

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Μια ομάδα πολιτών της Σάμου που είναι κατά των επαναπροωθήσεων και υπέρ του δικαιώματος ασύλου των μεταναστών, η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, με ανάρτησή της απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ρωτά: «Εσείς σε ποια Σάμο έχετε πάει κύριε Πρωθυπουργέ;» προφανώς με αφορμή τα όσα έγιναν με την Ολλανδέζα δημοσιογράφο στο Μαξίμου.

Αναλυτικά η ανάρτηση-ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό:

Επειδή εμείς ζούμε στη Σάμο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για δυο-τρία γεγονότα από τα αμέτρητα που γνωρίζουμε καλά, για τα οποία, παρόλο που δώσατε εντολή να γίνουν -στο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου του 2020- μπορεί να μην έτυχε να είστε στη Σάμο ώστε να τα δείτε να συμβαίνουν.

*Την πρώτη Απριλίου 2020, μια βάρκα με μετανάστες και μετανάστριες φτάνει στην παραλία Μουρτιά. Σαμιώτες που βρίσκονται στην περιοχή επιβεβαιώνουν την άφιξη και την παρουσία των ανθρώπων και καλείται δημοσιογράφος ο οποίος παίρνει φωτογραφίες. Μία μέρα μετά, οι ίδιοι μετανάστες και μετανάστριες βρίσκονται σε φουσκωτές διασωστικές βάρκες χωρίς μηχανή να πλέουν εγκαταλειμμένοι σε κίνδυνο στα τουρκικά ύδατα.

*Λίγες μέρες αργότερα το ίδιο συμβαίνει σε μετανάστες και μετανάστριες που φτάνουν στο χωριό Καλλιθέα και ζητάνε βοήθεια, μέχρι που την ίδια νύχτα βρίσκονται σε ακυβέρνητες βάρκες σε κίνδυνο στα τουρκικά ύδατα. Κάτοικος της περιοχής επιβεβαιώνει στο ραδιόφωνο -η μαρτυρία ηχογραφημένη στη διάθεσή σας- την άφιξη με κάθε λεπτομέρεια.

*Στον Μαραθόκαμπο τον Απρίλιο του 2021, κάτοικοι επιβεβαιώνουν τους τραμπουκισμούς των κουκουλοφόρων των σωμάτων ασφαλείας και τη βίαιη απαγωγή ανθρώπων που μόλις είχαν φτάσει στην παραλία Ψιλή Άμμος. Σχεδόν όλοι οι αφιχθέντες, αντί να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος για την κατάθεση αιτήματος ασύλου, βρίσκονται σε σωσίβια λέμβο χωρίς μηχανή, στα ύδατα της Τουρκίας. Δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ το οποίο όχι μόνο δίνει φωτογραφικά τεκμήρια για την άφιξη αλλά επιβεβαιώνει και όλες τις καταγγελίες. Για κακή σας τύχη, μια γυναίκα με τα παιδιά της από την Παλαιστίνη, κρύβεται και καταφέρνει να φτάσει στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, όπου όχι μόνο καταθέτει αίτημα ασύλου, και αργότερα προφανώς της αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα, αλλά καταθέτει και την εμπειρία της από εκείνη την ημέρα καθώς και μήνυση με πολύ υλικό στην εισαγγελία.

Στη Ζωοδόχο Πηγή, τον Νοέμβριο του 2021 φτάνει βάρκα με 24 ανθρώπους. Οι 19 από αυτούς εξαφανίζονται. Για κακή σας τύχη, οι υπόλοιποι 5 βρίσκονται έντρομοι και κρυμμένοι στην περιοχή από μία ευρωβουλεύτρια που επισκεπτόταν στο νησί ως παρατηρήτρια σχετικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το μέλος της επιτροπής διαψεύδει τον επικεφαλής της και επιμένει ότι πρόλαβε και γλίτωσε πέντε άτομα από μια επαναπροώθηση που είχε ήδη ξεκινήσει. Ο επικεφαλής κάνει πως ούτε έμαθε για αυτήν την επαναπροώθηση ούτε άκουσε για μια άλλη που αφορούσε μια εγκυμονούσα στον ένατο μήνα. Γιατί, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συντρόφου της σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της επιτροπής στην επίσκεψή του στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου στις 3/11/2021 με αυτόπτες μάρτυρες δεκάδες ανθρώπους, η 9μηνών εγκυμονούσα δεν είχε προλάβει να κρυφτεί όταν είχε φτάσει, και έτσι την απήγαγαν τα σώματα ασφαλείας και την έσπρωξαν σε φουσκωτή βάρκα πίσω στην Τουρκία όπου και γέννησε αμέσως μετά την επιχείρηση διάσωσής της από το τουρκικό λιμενικό. Κάποιοι βάλανε μια ετοιμόγεννη μέσα σε ακυβέρνητη βάρκα και την αφήσανε μεσοπέλαγα. Κάποιοι τους διέταξαν να το κάνουν και κάποιοι το συγκαλύπτουν.

Από τις πρακτικές αυτές, τις οποίες ζητήσατε στο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου του 2020, έχουν απαχθεί, κακοποιηθεί , ληστευτεί χιλιάδες άνθρωποι μόνο στη Σάμο. Μαζί τους έχει πνιγεί ένα 9χρονο παιδί, σύμφωνα και με τη μήνυση που έχει καταθέσει ο πατέρας του για εγκληματικές ενέργειες και παραλήψεις του λιμενικού. Αυτές βέβαια δεν λέγονται ούτε διασώσεις, όπως ισχυριστήκατε, ούτε ανασχέσεις βαρκών όπως παραδέχεστε ότι κάνετε.

Μπορεί να κλείνετε το ένα μάτι στα ακροδεξιά σας με το να μην διαψεύδετε τις επαναπροωθήσεις και το άλλο στη λυσσασμένη Ευρώπη που θα ήθελε να νομιμοποιήσει πλήρως τις ανασχέσεις, όμως η χώρα την οποία διοικείτε δεν έχει παραδοθεί ούτε στη ακροδεξιά, ούτε στον φόβο, ούτε στο μίσος.

Και μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά για τις επισκέψεις σας στη Σάμο από το 2019 που μοιράζατε έδρες και γενικές γραμματείες, στο 2020 που μοιράζατε άδειες υποσχέσεις στους σεισμόπληκτους, και από εκεί στο 2021 που κάνατε εγκαίνια σε περιοχές με φωτογένεια πριν τη μεταφορά μεταναστών, επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε ότι η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου, δεν είναι άψογη, δεν είναι καθαρή και δεν έχει παιδική χαρά πρότυπο για τα παιδιά. Είναι μια εγκατάσταση μέσα σε ένα γυμνό οροπέδιο της Σάμου φτιαγμένη εξολοκλήρου με συρματοπλέγματα, μεταλλικά κοντέινερ, μπετό, χαλίκια, αστυνομία, θύρες ελέγχου και ιδιωτικούς υπάλληλους ασφάλειας. Οι ζημιές που γίνονται από τη χρήση δεν διορθώνονται ποτέ.

Η δυνατότητα μετακίνησης προς και από την πόλη είναι οικονομικά αδύνατη για τους ανθρώπους που -αν τους πληρώνατε κανονικά- θα έπαιρναν το πολύ €75 ευρώ τον μήνα. Η παιδική χαρά, στην οποία αναφερθήκατε με τόση περηφάνια, είναι περικυκλωμένη από δρόμους επιτήρησης και συρματοπλέγματα και δεν φιλοξενεί παιδάκια επειδή αυτά τα επιβιβάζετε κάθε μέρα σε ακυβέρνητες φουσκωτές βάρκες και τα σπρώχνετε στα ύδατα της Τουρκίας.

Επειδή κανένας δημοσιογράφος δεν σας έχει ρωτήσει από τον Μάρτιο του 2020, θα θέλαμε να ρωτήσουμε κάτι εμείς ως κάτοικοι της Σάμου. Αφού λοιπόν μιλάτε για επιθετική φύλαξη των συνόρων και σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική:

-Πώς γίνεται να έχουμε τόσο χαμηλούς αριθμούς επίσημα καταγεγραμμένων αφίξεων μεταναστών και μεταναστευτριών στη Σάμο, όταν εμείς που ζούμε εδώ έχουμε γίνει μάρτυρες αναρίθμητων αφίξεων;

-Πώς γίνεται να μιλάτε για εκατοντάδες ή και χιλιάδες καθημερινές διασώσεις και στη Σάμο να μην υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο ούτε μία καταγραφή που να προκύπτει από διάσωση του λιμενικού;

-Ποιες ενέργειες γίνονται για όσες βάρκες με μετανάστες έχουν εντοπιστεί μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι οι αφιχθέντες έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο για την καταγραφή τους; Γιατί αυτό δεν εμφανίζεται στις επίσημες καταγραφές;

-Ποιες ενέργειες γίνονται για όσες βάρκες με μετανάστες έχουν φτάσει σε κάποιο ελληνικό νησί; Έχουν καταγραφεί επίσημα κι αν ναι γιατί δεν εμφανίζονται στις σχετικές αναφορές;

-Αν στις δύο αυτές τελευταίες περιπτώσεις οι αφιχθέντες έχουν απαχθεί, ληστευτεί, κακοποιηθεί και ρυμουλκηθεί πίσω στην Τουρκία, τότε μπορούμε να μιλάμε για το μεγαλύτερο, μαζικότερο, διαρκέστερο έγκλημα του ελληνικού κράτους από ιεραρχικά δομημένη εγκληματική οργάνωσή του ή έχουμε κάνει και μεγαλύτερα;

Υ.Γ. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε και χωρίς σχολιασμό κ. Μητσοτάκη και τη δεύτερη παραδοχή σας, καθώς αφήσατε να σας ξεφύγει και μια αλήθεια ακόμη, σε διεθνές μάλιστα ακροατήριο.

-Από πότε το να ρωτούν οι δημοσιογράφοι ευθείες ερωτήσεις είναι μια ιδιαιτερότητα της Ολλανδίας και δεν είναι χρέος και κεκτημένο σε κάθε χώρα που θέλει να λειτουργεί στοιχειωδώς δημοκρατικά;

Μολονότι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό το λιβάνισμα της εξουσίας -έχουμε επίσης ενδιαφέρουσες εμπειρίες από τη Σάμο-, χωρίς την παραμικρή αίσθηση αυτοσυγκράτησης ή αξιοπρέπειας από τα κυρίαρχα και συστημικά ΜΜΕ εδώ και δύο χρόνια,  δεν θα σταθούμε αυτή τη στιγμή σε αυτό. Άνθρωποι κινδυνεύουν, άνθρωποι χάνονται, πνίγονται και στη Σάμο κι σε αυτό πρέπει να βάλουμε ένα τέλος.

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραίνο 300 θέσεων για να μεταφέρει εγκλωβισμένους από την Αττική Οδό

Αίτημα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Πολιτική Προστασία, μετά την πολύωρη ταλαιπωρία για τους εγκλωβισμένους...

Καταγγελία για το Υπουργείο της Μενδώνη: Σεξιστικό μήνυμα με οδηγίες για την κακοκαιρία!

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσε μέρος του μηνύματος που εστάλη στους...

Ότι δεν έκανε το «επιτελικό κράτος» για ώρες, το κάνει ο Ελληνικός Στρατός!

Μπορεί εδώ και μια βδομάδα να γνώριζαν οι αρμόδιοι για την κακοκαιρία που θα...

ΕΣΥ για όλες τις δουλειές… Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στην Αττική – Τι γίνεται με την ηλεκτροδότηση

Εκτός από την πανδημία, το σύστημα Υγείας τέθηκε σε συναγερμό και για την κακοκαιρία.

Προσοχή: Ανοικτά θα είναι την Τρίτη μόνο φαρμακεία, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη το λιανικό εμπόριο και οι τράπεζες, ενώ ανοικτά θα...

Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά: 11 τραυματίες – Επιχείρηση μεταφοράς τους στο νοσοκομείο

Μία ολόκληρη επιχείρηση εκτυλίχθηκε για να μεταφερθεί η αμαξοστοιχία από το σημείο όπου ήταν...

Ασθενοφόρα μπλοκαρισμένα στους δρόμους λόγω του χιονιά – Σοβαρά προβλήματα σε νοσοκομεία – Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Αγώνας δρόμου για να μεταφερθούν επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία που εφημερεύουν

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο αντιδήμαρχος Λαμίας, Θανάσης Αργύρης

Μόλις στα 62 του χρόνια έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων,...

Με υποθερμία εγκλωβισμένος οδηγός – Δεν μπορεί να φτάσει το ΕΚΑΒ!

Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίδα», με οδηγούς να είναι εγκλωβισμένοι εδώ...

Αργία και στα σχολεία αύριο – Δεν έχει ούτε τηλεκπαίδευση

Αργία στα κλειστά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία αύριο Τρίτη αποφασίστηκε από την κυβέρνηση. Δεν...

Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης: «Μου απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες»

Αφού πρώτα «πλακώθηκε» στον αέρα δύο πρωινών εκπομπών, ο ποινικολόγος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος αποφάσισε, τελικά,...

Έβγαλε ανακοίνωση για να ζητήσει… συγνώμη από τους οδηγούς η Αττική Οδός!

Με ένα... συγνώμη στους οδηγούς που ταλαιπωρούνται για ώρες εγκλωβισμένοι, νομίζει η Αττική Οδός...

Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά με τραυματίες!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις 3 το μεσημέρι η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity...

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας!

Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει όλη την Αττική, με την κακοκαιρία «Ελπίδα» να δείχνει τα δόντια...

Σφοδρή επίθεση του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής στον Στυλιανίδη για την Αττική Οδό

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης έριξε το φταίξιμο για την...

Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αύριο Τρίτη!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαγγείλει γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για αύριο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Σύγκρουση τρένων στη Λιβαδειά με τραυματίες!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις 3 το...

Αγανακτισμένος ο Άκης Παυλόπουλος: «5 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό»

Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι οδηγοί που βρίσκονται στην Αττική...

Συνελήφθη ψευδόμενος ο Γεραπετρίτης: Ο Φουρθιώτης δημοσιεύει «θερμό» SMS του υπουργού!

Κάθε λεπτό που ο υπουργός Επικρατείας παραμένει στη θέση του, γελοιοποιεί το ίδιο το πολίτευμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ