Δεν τα βρίσκουν ούτε μεταξύ τους: «Άδειασε» τον ΕΟΔΥ ο Πλεύρης για την καταγραφή των νεκρών

Όλα (μας) δουλεύουν ρολόι...

Must Read

Προ τετραημέρου ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είχε προαναγγείλει αλλαγές στο σύστημα καταγραφής των νεκρών του κορωνοϊού, με το σχόλιο ότι ίσως να υπερβάλλουμε στα κριτήρια.

Σήμερα, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απέρριψε τα όσα είπε ο κ.Ζαούτης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν αλλάζει ο υπολογισμός, ακολουθούμε τον κανονισμό που αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά θίξαμε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα καταγραφής … Τίποτα δεν θα αλλάξει, θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια καταγραφή, αλλά αυτό το οποίο αναφέραμε είναι ότι άλλες χώρες ακολουθούν μοντέλο ώστε οι θάνατοι οι οποίοι καταγράφονται μετά την 28η ημέρα της νόσου, δεν καταγράφονται ως θάνατοι covid. Αυτό εμείς δεν πρόκειται να το αλλάξουμε, αλλά θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι πολλές άλλες χώρες υποκεκτιμούν την καταγραφή στους θανάτους, ενώ εμείς ακολουθούμε απολύτως αυτό που ορίζει ο ΠΟΥ».

Επίδειξη συνεννόησης, γνώσης και σχεδίου πάνω απ’ όλα…

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο Υπουργός Υγείας είπε το οξύμωρο ότι ναι μεν τα αποτελέσματά τους θα φανούν σε 15 ημέρες, αλλά την επόμενη εβδομάδα «θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση».

Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, επανέλαβε το αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ και σχολίασε ότι «θα αντέξει» και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει γενικό lockdown.

Όσο για την ταλαιπωρία που υφίστανται στη χώρα μας όσοι έχουν απαγορευτική γνωμοδότηση για τη δεύτερη δόση, αλλά και όσους έχον εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δεν μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα ένα ζευγάρι ομογενών που άφησε τις ΗΠΑ για να έρθει και να μείνει στην Ελλάδα, ο κ.Πλεύρης είπε:

«Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά η επιτροπή των ειδικών γνωμοδότησε ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη για ιατρικούς λόγους, θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένο από τον EMA».

Και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ λέει «όχι» στην αλλαγή καταγραφής

Μετά τον Θάνο Πλεύρη και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αρνήθηκε το ότι αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των θανάτων..

«Όποιο πλαίσιο καταγραφής των επιδημιολογικών συμβάντων και να θέσεις ο αριθμός των θανάτων δεν αλλάζει. Ο ΕΟΔΥ, τους θανάτους από Covid τους καταγράφει ενεργητικά και όχι παθητικά καταγράφοντας μόνο τα έγγραφα αποβίωσης, αλλά υπάρχει τμήμα γιατρών που επικοινωνούν  και ερευνούν το αίτιο του θανάτου εξετάζοντας κατά πόσο ο Covid συνέβαλλε κατά μείζονα τρόπο στο θάνατο ασθενούς. Στη Βρετανία ο θάνατος ασθενούς που νόσησε δεν αποδίδεται στην ασθένεια αλλά καταγράφεται ως θάνατος από επιπλοκές  αν έχει παρέλθει η 28η μέρα από τη διάγνωση. Στην Ελλάδα ακολουθούμε το μοντέλο  που λαμβάνει υπόψη του το εναρκτήριο γεγονός που είναι η λοίμωξη από Covid και ως τέτοιος θάνατος καταγράφεται. Διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα διαφορετικό σύστημα επιτήρησης και καταγραφής δημιουργεί ένα πρόβλημα στην ευθεία σύγκριση των δεδομένων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This