Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης – Πώς αποφάσισε η επιτροπή να «κατέβει» στο τρίμηνο

Η «επέλαση» της νέας μετάλλαξης Όμικρον και η θετική επίδραση της 3ης δόσης στους... Ισραηλίτες, επέδρασαν στην απόφασή της

Must Read

Το γοργόν και χάριν έχει, που λέει κι η παροιμία, και η πλατφόρμα μέσω της οποίας όλοι οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν, πλέον, να κλείσουν ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι ήδη ανοιχτή από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής, με τα ΑΜΚΑ όλων των δικαιούχων να αναμένεται να έχουν «φορτωθεί» στο σύστημα μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου!

Ως εκ τούτου, όλοι οι ενήλικοι πολίτες της Ελλάδας καλούνται και επίσημα να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε διάστημα τριών, μόνο, μηνών μετά τη δεύτερη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα από τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την πανδημία Covid-19. Όπως, εξάλλου, επισήμανε ο ίδιος, η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες, αλλά και την κοινωνία ολάκερη.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη της όλα τα δεδομένα, η επιτροπή κατέληξε πως η χορήγηση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης μπορεί να γίνει «άφοβα» στους τρεις μήνες μετά την «ολοκλήρωση» του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω, από τους έξι που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Δύο τα βασικά δεδομένα

Δύο ήταν τα βασικά δεδομένα που αξιολόγησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της για τη θετική γνωμοδότηση στη μείωση του χρονικού διαστήματος για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού:

  • τον κίνδυνο που δημιουργείται σε αυτή τη συγκυρία, στην καρδιά του χειμώνα και ενόψει μιας παρατεταμένης εορταστικής περιόδου, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης Όμικρον
  • τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης

Κατά πάσα πιθανότητα, βέβαια, υπήρξε και ένα τρίτο δεδομένο και αυτό ήταν οι… έντονες πιέσεις της κυβέρνησης, ώστε να μικρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο το «κενό» ανάμεσα στην «ολοκλήρωση» του εμβολιασμού και τη χορήγηση της 3ης δόσης, αν και αυτό δύσκολα θα το παραδέχονταν τα μέλη της επιτροπής, επιστήμονες άνθρωποι…

Αναγκαία η δημιουργία ισχυρού τείχους ανοσίας για την παραλλαγή Όμικρον

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρό τείχος ανοσίας και για την παραλλαγή Όμικρον. Δεν τίθεται θέμα μειωμένου εύρους χρόνου προστασίας των εμβολίων. Η τρίτη δόση προσφέρει εξαιρετική ανοσία. Υπάρχει όφελος για τους ίδιους τους εμβολιασμένους και κατ’ επέκταση για τη χώρα», εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος.

«Ζητούμενο είναι για μας να παρεμβαίνουμε προληπτικά. Αυτή τη στιγμή αξιοποιήσαμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία μας ενημέρωσε για τη νέα μετάλλαξη η Νότια Αφρική, και συνεκτιμήσαμε τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, κάτι που ευτυχώς είναι εφικτό χάρη στα διαθέσιμα εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19», λέει στο protothema.gr η παιδίατρος και -επίσης- μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ιωάννα Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησαν τα δεδομένα που αφορούν και τα περιστατικά και τον χρόνο νόσησης όσων έχουν εμβολιαστεί. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι προστατεύονται λιγότερο έναντι του κορωνοϊού μετά τους τέσσερις με πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης, μειωμένη προστασία έχουν και όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This