Απίστευτο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τζιά

Must Read

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία στο νησί της Τζιάς από το απίστευτο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα.

  • Μπαζώνει παραλία-κόσμημα για
    να φτιάξει πεντάστερο resort
    η κοινοπραξία Καμπουρίδη – Αράβων

Όπως αποδεικνύουν και τα αδιάψευστα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία», μπουλντόζες, εκσκαφείς και διάφορα χωματουργικά μηχανήματα έχουν εισβάλει κατά κυριολεξία στην καρδιά μιας μέχρι πρότινος παρθένας και ανεκμετάλλευτης αμμουδιάς, που για χρόνια αποτελούσε καταφύγιο όσων ήθελαν να αποφύγουν την πολυκοσμία και τις… ξαπλώστρες.

Πρόκειται για τον μικρό όρμο του Βρόσκοπου, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανέγγιχτη από τη λαίλαπα της τουριστικής ανάπτυξης και πολύ γνώριμη στους «θαλασσινούς» επισκέπτες, καθώς αποτελεί μία από τις ελάχιστες προστατευμένες από το μελτέμι παραλίες του νησιού.

Συγκεντρώνει «ταξιδιάρικα» αλιεύματα

Η ίδια παραλία είναι γνωστή και στους ψαράδες για τους μεγάλους πληθυσμούς αθερίνας και άλλων ταξιδιάρικων αλιευμάτων που συγκεντρώνει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Τη συγκεκριμένη περιοχή ανέλαβε να… αξιοποιήσει επενδυτικά ο γνωστός και μη εξαιρετέος επιχειρηματίας στον τομέα των πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων Μίλτος Καμπουρίδης, που αγόρασε προ δεκαετίας μια μεγάλη έκταση περίπου 300 στρεμμάτων για να οικοδομήσει, υποτίθεται, ένα πεντάστερο σύνθετο θέρετρο με κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα και βίλες.

  • Τραγική υποβάθμιση «παρθένου»
    ορμίσκου!
    Έκοψαν αιωνόβια αλμυρίκια
    για να
    βάλουν κοντέινερ

Το φαραωνικό αυτό έργο σε έναν κλειστό όρμο περιορισμένης χωρητικότητας, που πιθανότατα θα συντελέσει στην περιβαλλοντική υποβάθμισή του, πέρασε από… χίλια μύρια κύματα, έλαβε διαδοχικές αδειοδοτήσεις fast track από τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά παρέμεινε «παγωμένο», λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε η εταιρία Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη, αλλά και της πίεσης των μετόχων για άμεση εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της.

Πρόσφατα ο κ. Καμπουρίδης κατάφερε να βρει συμμάχους στην προσπάθειά του, τους Αραβες της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας One and Only με έδρα το Ντουμπάι. Κι ενώ, παρά τις υποσχέσεις, τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τις εντυπωσιακές μακέτες, δεν είχε τοποθετηθεί ούτε… τούβλο στην τουριστική επένδυση, αίφνης και διά μαγείας στις 8 Ιουλίου, μόλις μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε τελετή… θεμελίωσης του τουριστικού καταλύματος, πραγματικά στη… μέση του πουθενά, παρουσία του περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Κύπριου επιχειρηματία, της συζύγου του Μαρίνας Βερνίκου που ανέλαβε τα φωτογραφικά ενσταντανέ και των συνεταίρων του.

Εκσκαφείς και μπουλντόζες στην αμόλυντη παραλία

Οι εργασίες άρχισαν με μάλλον ανορθόδοξο τρόπο, αφού έως τότε δεν υπήρχε ούτε πρόσβαση με αυτοκίνητο στη γραφική παραλία. Ένα μονοπάτι στο ρέμα έγινε στα πρόχειρα δρόμος με μια μπουλντόζα, ενώ αποψιλώθηκε και τμήμα από δάσος με αιωνόβια αλμυρίκια για να εγκατασταθούν κοντέινερ. Ασαφές παρέμενε το, από πού θα έρθουν τα οικοδομικά υλικά, καθώς βάσει παλαιότερης μακέτας υπήρχε πρόβλεψη για κατασκευή (αμφίβολης νομιμότητας) τσιμεντένιας προβλήτας σε έναν από τους βραχίονες του ορμίσκου.
Έκπληκτοι, όμως, προ ημερών επισκέπτες που θέλησαν να προσεγγίσουν την περιοχή για μπάνιο είδαν από ψηλά εκσκαφείς και μπουλντόζες να έχουν εισβάλει μέσα στη μέχρι πρόσφατα αμόλυντη παραλία, δημιουργώντας τεράστια οικολογική επιβάρυνση στον θαλάσσιο βιότοπο.

Με το που ανέβηκαν οι πρώτες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εργολάβοι έκλεισαν πρόχειρα και τον δρόμο με ένα… ιδιόχειρο σημείωμα, ώστε να μην υπάρχει κοντινή οπτική επαφή με τα τεκταινόμενα στην παραλία. Ετσι δεν είναι σαφές τι ακριβώς κάνουν στη θάλασσα τα μηχανήματα εκσκαφής του κ. Καμπουρίδη. Μία εκδοχή είναι ότι επιχειρούν να φτιάξουν εκεί πρόχειρο μόλο για τη μεταφορά υλικών, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, και μία άλλη ότι παίρνουν χώμα από την παραλία.

«Κοιμούνται» Λιμενικό και τοπικοί φορείς

Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως σαφές ότι οι αρμόδιες Αρχές στο νησί «κοιμούνται», με πρώτο και καλύτερο το Λιμενικό, που έπρεπε να έχει επέμβει άμεσα με την ανάρτηση των φωτογραφιών, αλλά αναλώνεται, όπως μας μεταφέρουν κάτοικοι του νησιού, στο να κυνηγάει συνταξιούχους που μαζεύουν αχινούς…

Απορίας άξιον είναι τι έχει να πει γι’ αυτό το έγκλημα και ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, που πόζαρε πανευτυχής στην τελετή… εγκαινίων, καθώς και ο πρώην δήμαρχος (νυν έπαρχος Κέας – Κύθνου) Γιάννης Ευαγγέλου, που ενθάρρυνε με κάθε τρόπο τη μεγαλόπνοη «επένδυση», υποσχόμενος ότι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη στο νησί.

Οσο για τον κ. Καμπουρίδη, μοιάζει να μην ανησυχεί, γιατί έχει πιθανότατα σοβαρότερα προβλήματα. Μόλις προ ημερών ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περιπέτεια που είχε στη Μογγολία, όταν οι τοπικές Αρχές κατέσχεσαν το… drone της συζύγου του κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών τους!

Πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This