Ηλίας Μόσιαλος: «Η μετάλλαξη Όμικρον παρακάμπτει όλα τα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο»

«Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια είναι δεδομένο» - «Η τρίτη δόση προστατεύει από τη σοβαρή νόσο»

Must Read

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μετάλλαξη Όμικρον έδωσε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολίων έναντι στη νέα αυτή μετάλλαξη, αλλά και στο πόσο σφοδρό αναμένει να είναι το «κύμα» (για «τσουνάμι» μιλούν πολλοί) κρουσμάτων που λέγεται πως θα προκαλέσει.

Σε ότι αφορά τη σύγκριση που γίνεται με το στέλεχος Δέλτα, ο κ.Μόσιαλος είπε στο Open: «Με βάση τα πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Όμικρον είναι περισσότερο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τα κλινικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Όμικρον σε σχέση με της Δέλτα σε πληθυσμούς ανεμβολίαστων. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Κατά τον κ.Μόσιαλο το ότι η Νότια Αφρική βρίσκεται σε ύφεση μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα, γιατί όπως σχολίασε «ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας».

Τώρα, στο μείζον θέμα των εμβολίων, ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν ξεκάθαρος: με την τρίτη δόση υπάρχει προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης.

«Η νέα μετάλλαξη παρακάμπτει όλα τα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο (σ.σ. με τις δύο δόσεις). Αυτό είναι δεδομένο, το γνωρίζουμε … Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει.  Η τρίτη δόση χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο. Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια, είναι δεδομένο».

Για την εξέλιξη της πανδημίας με την Όμικρον στο προσκήνιο και το αν συμμερίζεται όλη αυτή την καταστροφολογία που κυκλοφορεί, ο κ.Μόσιαλος είπε:

«Επειδή όμως η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτατα, αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. Το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ … Το νέο κύμα που θα προκαλέσει η Όμικρον θα είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που έφερε η Δέλτα καθώς μεταδίδεται ταχύτερα».

Για να καταλήξει: «Θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This