Τζανάκης: «Self test ανά 2-3 ημέρες» – Καπραβέλος: «Τα self test είναι μία κοροϊδία»

«Καταρρέουν τα νοσοκομεία κι εμείς συζητάμε για μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου;»

Must Read

Για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες τηλεοπτικοί-μαϊντανοί εμφανίστηκαν στα «τηλεπαράθυρα» με διαφορετικές απόψεις, από ακραίες έως υπερβολικές με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σύγχυση. Όπως δηλαδή σταθερά γίνεται από το ξεκίνημα της πανδημίας. Και μετά αναρωτιούνται γιατί τους αμφισβητεί ο κόσμος.

Αρχικά, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον, έκανε λόγο ακόμα και για 18.000 κρούσματα μετά τα Θεοφάνεια:

«Θα μιλήσω εμπειρικά. Σε όλες τις χώρες το πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον ξεκίνησε με μια εικόνα όπως στην Ελλάδα. Δηλαδή σταθεροποιούνται τα κρούσματα σε υψηλούς αριθμούς και ξαφνικά εκτοξεύονται σε διπλάσιους και τριπλάσιους μέσα σε 15-20 ημέρες. Αν υποτεθεί ότι ξεκινάμε τώρα δεν αποκλείεται να δούμε έξαρση λίγο μετά τα Φώτα. Θα είναι περίπου τριπλάσια έως τετραπλάσια της σημερινής εικόνας, εάν μπορέσουμε να τα διαγνώσουμε όλα.  Ενδέχεται να καταγράψουμε και 15-18 χιλιάδες κρούσματα λίγο μετά τα Φώτα , χωρίς να αποκλείεται μια μικρή αύξηση αμέσως μετά την πρωτοχρονιά».

Όσο για τη σύστασή του προς τους πολίτες για τις γιορτές; Αυτή περιλαμβάνει συχνά self test: «Να κάνουμε 4 self test μέσα στις γιορτές μέχρι την Πρωτοχρονιά, ένα ανά 2-3  περίπου ημέρες, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και εμβολιαστικού στάτους. Τα τραπέζια στις γιορτές να είναι ολιγομελή, το πολύ μέχρι 10 άτομα, να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής προστασίας και να μην την βγάζουμε καθόλου και έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Καπραβέλος: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της, πρέπει να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα»

Η χρήση των self test βρίσκει κάθετα αντίθετο τον διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκο Καπραβέλο, ο οποίος τα χαρακτήρισε «κοροϊδία … αν θες το κάνεις αν δε θες, δεν το κάνεις».

Κατά την σταθερή άποψη του ίδιου, οι μόνες λύσεις είναι lockdown και καθολική υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό και επιτέθηκε στην Κυβέρνηση η οποία δεν παίρνει μέτρα, σχολιάζοντας και τις πληροφορίες ότι τελικά θα πάρει, αλλά μετά τις γιορτές. Οι λέξεις «ενίσχυση του ΕΣΥ», ωστόσο, δεν ακούστηκαν…

«Πιστεύω στον καθολικό εμβολιασμό... Από τον Αύγουστο φωνάζουμε να παρθούν μέτρα και μέτρα δεν λαμβάνονται. Πάνω στο τσουνάμι της Δέλτα έρχεται και άλλο ένα τσουνάμι που λέγεται Όμικρον. Τι σημαίνει τα μέτρα μετά τις 3; Δηλαδή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου κάνουμε σύμβαση με τον κορωνοϊό. Προφανώς, έπρεπε να παρθούν μέτρα πολύ νωρίτερα. Είμαι θυμωμένος, χάνονται άδικα τόσες ψυχές. Γυρνάμε γύρω – γύρω δεν παίρνουμε μέτρα, τα αναβάλλουμε. Η υγεία και η ζωή είναι πάνω απ’ όλα. Αυτή την στιγμή καταρρέουν τα νοσοκομεία κι εμείς συζητάμε για μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου; Δεν χρησιμοποιούμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο, γυρνάμε γύρω-γύρω στο πρόβλημα. Η Πολιτεία δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της, πρέπει να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της».

Βατόπουλος: «Το lockdown είναι πολιτική απόφαση»

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στην πιθανότητα lockdown, σχολίασε: «Το lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, που προϋποθέτει μια πολιτική απόφαση που θα συνυπολογίσει πολλά πράγματα, για αυτό λέμε για τα άλλα μέτρα, που προφανώς θα περιορίσουν την πανδημία».

Αναφορά έκανε και στα self test: «Η μετάλλαξη Όμικρον ξεκινά με πολύ απλά συμπτώματα, πρέπει οι πολίτες να σπεύδουν να εξετάζονται και φυσικά να τηρούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και να κάνουν τα self test που δίνονται δωρεάν σε όλους, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Όμικρον».

Τέλος, επεσήμανε πως «η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, επομένως θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα και αναλογικά περισσότερα βαριά περιστατικά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This