Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις, ανακοινώνουν «ημίμετρα» στήριξης για εστίαση και πολιτισμό 

Θα δώσουν «ψίχουλα» για να καλύψουν τις οργισμένες φωνές

Must Read

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν σε επιχειρηματίες, εργαζόμενους και καλλιτέχνες, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν για ακόμα μια φορά την εστίαση και τον πολιτισμό.

Και μπορεί στο Μαξίμου να γνώριζαν ότι θα ακολουθήσει «κατακραυγή» και κύμα οργής, ωστόσο περίμεναν πρώτα να δουν το μέγεθος των αντιδράσεων και στη συνέχεια να διαμηνύσουν ότι θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης.

Σύντομα λοιπόν – πιθανόν και σήμερα- αναμένεται να ανακοινωθούν «ημίμετρα» για τους κλάδους που πλήττονται όπως η εστίαση που κλείνει νωρίτερα, αλλά και η νυχτερινή διασκέδαση που δεν θα λειτουργήσει καθόλου.  Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού και ένταξη στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, κατά την διάρκεια των mini lockdown.

Φυσικά τα «ψίχουλα» που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση δεν είναι σε καμία περίπτωση η ενίσχυση που έχουν ζητήσει οι κλάδοι, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να «πείσει» ότι έχει μεριμνήσει.

Έτσι λοιπόν, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, θα ανακοινωθεί η υποτυπώδης στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα υποστούν ζημία από τους νέους περιορισμούς.

Οργισμένες αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιστολή αγωνίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία έκανε λόγο για καταστροφή του κλάδου και ζήτησε επειγόντως μέτρα στήριξης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, υπερθεμάτισε: «Τα νέα μέτρα οδηγούν την εστίαση σε ένα άτυπο lockdown. Είναι απαραίτητα τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης».

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τονίζοντας ότι τελείωσε η ανοχή. Μάλιστα  καλούν σε συλλαλητήριο στις 10 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα, αναφέροντας ότι «η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αυξάνει τους νεκρούς στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα».

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή και επιθετική ανακοίνωση, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Κέντρων Διασκέδασης και Μουσική Θεατρικών Παραστάσεων, μιλά για λουκέτα, για κρατικό εμπαιγμό, ανακόλουθες δεσμεύσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σε έναν κλάδο που, όπως αναφέρουν «αποτελεί τον εύκολο στόχο».

5 προτάσεις από τον πρόεδρος της ΚΕΕΕ

Στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου καταθέτει 5 προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νέας κρίσης στην οποία εισέρχονται επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «λουκέτου», είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:

  • Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο
  • Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων, να στηριχθούν με Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
  • Να ανασταλούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα έχουν μεγάλη μείωση τζίρου
  • Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος να δοθεί τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων
  • Και τέλος, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττουν τα νέα μέτρα

ΠΟΕΕΤ: «Εύκολο θύμα η εστίαση»

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) τονίζει ότι η κυβέρνηση βρήκε «εύκολο θύμα» στην εστίαση, ενώ σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης είναι μονόδρομος:

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορωνοϊού για άλλη μια φορά θίγουν τους εργαζόμενους στην εστίαση! Το κλείσιμο ουσιαστικά των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς εισόδημα αυτές τις ημέρες και το μέτρο αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι μονόδρομος για να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μια στήριξη! Επομένως κρίνουμε πως η απόφαση της Κυβέρνησης για αυτή την κατηγορία εργαζομένων είναι μονόδρομος!

Στην εστίαση, για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση βρίσκει το εύκολο θύμα και κάνει πάλι το ίδιο λάθος κλείνοντας την οργανωμένη εστίαση ανοίγοντας τα παράνομα πάρτι και τις συνευρέσεις χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο! Σχεδόν 330.000 εργαζόμενοι για άλλη μια φορά αγωνιούν για το μέλλον τους, μιας και η συρρίκνωση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων και η ζημία που θα προκληθεί από αυτήν θα μετακυλήσει στους εργαζόμενους με χαμένες θέσεις εργασίας!

Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας είναι ξεκάθαρη:

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ (μιας και παρατάθηκε έως το τέλος Μαρτίου του 2022) ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!

Έτσι μόνο θα αποφύγουμε χαμένες θέσεις εργασίας! Οτιδήποτε άλλο μας βρίσκει αντίθετους και μετά από δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης η οποία επιδεινώνεται από λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς δεν είμαστε διατιθέμενοι να υποστούμε κι άλλα!

Δείτε επίσης: Ετοιμάζουν… κανονικό lockdown και τάζουν ξαφνικά λεφτά στην εστίαση;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This