Γιάννης Μάζης: «Η Τουρκία προχωράει σε φραστικό και διπλωματικό πόλεμο»

«Εμείς θα πρέπει να κάνουμε τον ίδιο θόρυβο με τον Ερντογάν και να μην είμαστε τόσο διακριτικοί»

Must Read

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας, ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωοπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνει λόγο για το τι επιφυλάσσει το 2022 αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Εάν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία, θα ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικά. Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Ακάρ διασκεδάζω αφάνταστα, γιατί βλέπω ότι ο κ. Ακάρ ετοιμάζεται να λάβει κάποιο… δαχτυλίδι από τον κ. Ερντογάν, για να διεκπαιραιώσει ένα μέρος της θητείας του Τούρκου Προέδρου μέχρι τις εκλογές και να επωμιστεί τις ευθύνες που έχει» είπε και συνέχισε: «Αν πάμε στο νομικό ζήτημα πρέπει να ξέρει πως αν αγαπάει τόσο πολύ τη Λωζάνη, δεν θα έπρεπε να την κάνει κουρελόχαρτο στη Συρία και στο Ιράκ. Δεύτερον, θα έπρεπε να δώσει στην Ίμβρο και στην Τένεδο το καθεστώς αυτονομίας που δικαούνται, τρίτον να τακτοποιήσει το ζήτημα των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου και τέταρτον, να ξέρει ότι καμία δικαιοδοσία πέρα των τριών ναυτικών μιλίων, όπου δεν υπάρχει επικάλυψη, δεν εμπίπτει στη σφαίρα δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

Ο κ. Μάζης έκανε αναφορά στην ένταση που σημειώθηκε στα Ίμια, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανάμεσα στους Έλληνες ψαράδες και στην τούρκικη ακτοφυλακή, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά «ανταποκρίθηκε θαυμάσια στο περιστατικό».

«Εμείς θα πρέπει να κάνουμε τον ίδιο θόρυβο με τον Ερντογάν και να μην είμαστε τόσο διακριτικοί»

Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωοπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε και το γεγονός ότι η Τουρκία χθες εξέδωσε δύο Navtex για εννέα μήνες μέσα στο 2022 για τρία πεδία βολής στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. «Η Τουρκία περιορίζεται σε πράξεις και προχωρεί σε φραστικό και διπλωματικό πόλεμο. Είναι θετικό σημείο για την Ελλάδα, γιατί ο κ. Ερντογάν έχει καταλάβει ότι αν κάνει σοβαρή ενέργεια θα έχει μία σοβαρή απάντηση. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε τον ίδιο θόρυβο με τον Ερντογάν και να μην είμαστε τόσο διακριτικοί», τόνισε.

«Να μην αφήσουμε κανένα φόρουμ, και ιδιαίτερα τώρα που η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαίκής Ένωσης, χωρίς να αυξήσουμε τις απαιτήσεις μας ρεαλιστικά για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», είπε στην συνέχεια, τονίζοντας πως Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να πιέσουν για σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Τέλος, ο κ. Μάζης τόνισε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση. «Αν η Τουρκία κάνει κάτι σοβαρό, θα λάβει απαντήσεις που θα την φέρουν προ οδυνηρών εκπλήξεων» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This