5/7/2022

Ντοκουμέντα-φωτιά: Οι Πακιστανοί είχαν «καταλάβει» την πλατεία Συντάγματος για περισσότερες από 5 ώρες!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μεταδεδομένα σε 14 βίντεο δείχνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε αφ' υψηλού τη μαζικότερη παραβίαση της νομοθεσίας

Περισσότερες από πέντε ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση χιλιάδων Πακιστανών στην πλατεία Συντάγματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να παριστάνει ακόμα ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από δεκάδες βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δεν συνέβησαν ποτέ.

  • Από τον Μάνο Μεϊμαράκη

Η ΕΛ.ΑΣ. επίσης, όπως όλα δείχνουν, παρακολουθούσε αφ’ υψηλού τη μαζικότερη παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να παρέμβει ούτε προληπτικά, ενώ είχε άπλετο χρόνο από πολύ νωρίτερα στη διάθεσή της, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα κατά την οποία η Ελλάδα μετρά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Διαβάστε ακόμα: Όταν Γεωργιάδης και Πλεύρης έκαναν λόγο για ισλαμική τρομοκρατία

Τα μεταδεδομένα σε τουλάχιστον 14 από τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο -μεταξύ δεκάδων άλλων- τα οποία αναρτήθηκαν σε κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν βρισκόταν εκεί όπου έπρεπε, ενώ επίσης διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η Αστυνομία παρενέβη και απομάκρυνε τους συγκεντρωμένους προτού κλιμακωθεί η συγκέντρωση.

Κυρίως διαψεύδεται ο ισχυρισμός του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η συγκέντρωση των χιλιάδων Πακιστανών διήρκησε μισή ώρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι τηλεφώνησε ο ίδιος στην Αστυνομία. Αν χρειαζόταν ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία, όταν η τελευταία έβλεπε από νωρίς από τις δικές της κάμερες στο Σύνταγμα, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς γιατί χρειάστηκε αυτός να τους τηλεφωνήσει.

Αν λοιπόν, όπως ο ίδιος είπε, πράγματι του ανέφεραν από την Αστυνομία ότι η συγκέντρωση διήρκησε μισή ώρα, αυτό ειδικά διαψεύδεται από τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα από τις χρονικές ενδείξεις αναρτήσεών τους. Όμως, αν το σκαρφίστηκε ο ίδιος ότι η συγκέντρωση διήρκεσε μόνο μισή ώρα, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτει λογοπαίγνια προκειμένου να ανασκευάσει τις εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να απαντήσει με καθαρό τρόπο γιατί δεν εφάρμοσε και στο Σύνταγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλα όσα προ ημερών η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως, για χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους από όλους.

Η ανάλυση των μεταδεδομένων

Σε τρία καρέ κατέρρευσαν τα κυβερνητικά ψέματα ότι η συγκέντρωση χιλιάδων Πακιστανών για την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα διήρκεσε «μισή ώρα». Η πλατεία ήταν κατάμεστη από τις 10 το βράδυ…

Ειδικότερα, από την ανάλυση των μεταδεδομένων σε 14 βίντεο, τα οποία αναρτήθηκαν στο κοινωνικό μέσο TikTok, προκύπτει ότι από τις 8 το βράδυ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρχαν αρκετές δεκάδες άτομα στην πλατεία – συγκεκριμένα από τις 20:12:32.

Εφόσον από την Αστυνομία το έβλεπαν, θα μπορούσαν να μην το αφήσουν να κλιμακωθεί έως τις 12 και να κλείσουν την πλατεία, όμως ούτε αυτό συνέβη. Είχαν όμως άπλετο χρόνο να βγάλουν στον δρόμο ένα από εκείνα τα περιπολικά τα οποία στην αρχή της πανδημίας αναμετέδιδαν πέριξ της Ομόνοιας μηνύματα στα αραβικά και σε άλλες γλώσσες, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ούτε αυτό συνέβη!

Ετσι η συγκέντρωση κλιμακώθηκε και δύο ώρες αργότερα, πιο συγκεκριμένα στις 21.48, η πλατεία Συντάγματος ήταν ήδη κατάμεστη από κόσμο, με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στα σκαλιά της πλατείας αλλά και μέσα στην πλατεία Συντάγματος. Επιπλέον, οι ζωντανές μεταδόσεις μέσω κινητών τηλεφώνων σε εφαρμογές κοινωνικών δικτύων συνεχίστηκαν και αρκετή ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου, όταν περίπου στις 3 το πρωί η συγκέντρωση άρχισε να διαλύεται αυθορμήτως. Πουθενά δεν φαίνεται ότι η συγκέντρωση διαλύθηκε με παρέμβαση της Αστυνομίας.

Μεταδεδομένα από 14 βίντεο της εφαρμογής TikTok με την ακριβή ώρα ανάρτησής τους

Σε δηλώσεις του δε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη άφησε να εννοηθεί ότι ο συγκέντρωση δεν επιχειρήθηκε να διαλυθεί με δυναμικό τρόπο, καθώς θα ήταν πολύ δυσάρεστη διεθνώς η εικόνα της χώρας. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι η παρέμβαση της Αστυνομίας θα προκαλούσε σύρραξη. Τελικά, παρενέβη η Αστυνομία ή όχι; Εκτονώθηκε η συγκέντρωση με παρέμβαση της Αστυνομίας, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ή δεν παρενέβη η Αστυνομία, όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος;

Μόνο 60 παραβάσεις

Ουσιαστικά αυτό που έχει καταγραφεί -οι υπουργοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν- είναι ότι επί εφτά ώρες επάνω στην πλατεία γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους χιλιάδες άτομα χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις, εκ των οποίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., μόνο σε 60 βεβαιώθηκαν παραβάσεις για μη χρήση μάσκας. Καλόπιστα δέχεται κανείς την ανακοίνωση, όμως υπάρχουν ερωτήματα.

Να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έδωσε ποτέ πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις παραβάσεις αυτές, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι βεβαιώθηκαν σε άτομα επάνω στην πλατεία Συντάγματος ή σε άλλα σημεία πέριξ της περιοχής ή μέσα στα γύρω στενά, όπως και σε ποια απόσταση από την πλατεία βεβαιώθηκαν αυτές οι παραβάσεις, καθώς σε δεκάδες βίντεο από το σημείο δεν φαίνονται πουθενά αστυνομικοί ή αστυνομικά οχήματα.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από το σύνολο των δεδομένων, η συγκέντρωση των χιλιάδων Πακιστανών στο Σύνταγμα για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς μάλλον ήταν «αυθόρμητη».

Αριστερά: Πακιστανοί «καταληψίες», δεξιά: Η λίστα με τα 14 αρχεία βίντεο τα οποία αναλύθηκαν

Αν οι χιλιάδες νεαροί με καταγωγή από το Πακιστάν δεν γνώριζαν, όπως ισχυρίστηκε κορυφαίος κυβερνητικός, ότι τέτοιου είδους συγκεντρώσεις δεν συνίστανται μεσούσης της πανδημίας ή ότι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προστασίας, ήταν ευθύνη μόνο της κυβέρνησης να καταστήσει σαφές στους πολίτες αυτούς τις ατομικές τους ευθύνες. Όμως, συχνά τελευταία η κυβέρνηση μιλά σαν να απευθύνεται σε ανεγκέφαλους.

Οι κοινότητες των αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα καταρτισμένες στη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων και είναι πολύ συχνές οι παροτρύνσεις αραβικών ενημερωτικών μέσων στην Ελλάδα για την τήρηση υγειονομικών κανόνων κατά του Covid-19. Άπαντες γνωρίζουν!

Αλλά τι θα γινόταν, άραγε, αν οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά από χιλιάδες Πακιστανούς στο Σύνταγμα δεν ήταν «αυθόρμητη», αλλά… οργανωμένη;

Η κυβέρνηση πυροδότησε τη γνωστή, χυδαία ρητορική ενοχοποίησης

Ταυτόχρονα όμως με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση, αντί να επιχειρήσει να εκτονώσει το κλίμα και να παραδεχθεί τις δικές της ευθύνες, ότι έχασε την μπάλα από τρεις χιλιάδες νεαρούς Πακιστανούς, με τη χώρα να αντιμετωπίζει τις πρωτόγνωρες διαστάσεις της πανδημίας, πυροδότησε τη γνωστή, χυδαία ρητορική ενοχοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, που απλά διαμαρτυρήθηκαν για την ανικανότητά της να αποτρέψει μια τέτοια συνθήκη κατά της δημόσιας υγείας, όταν σχεδόν όλη η χώρα γιόρταζε κλεισμένη στο σπίτι την αλλαγή του χρόνου, στην πιο βουβή Πρωτοχρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

Κυβερνητικά χείλη δεν δίστασαν να ξεστομίσουν ακόμα και ότι όσοι αντέδρασαν ζητούσαν από την κυβέρνηση να στείλει τα ΜΑΤ να αδειάσουν το Σύνταγμα, ενώ απέδωσαν έως… ρατσιστικά κίνητρα σε όλους όσοι διαμαρτυρήθηκαν για την ανικανότητά της να δράσει -έστω- προληπτικά.

Τέλος, αν παραβλέψει κανείς ότι μέσα σε ένα βράδυ η Ελληνική Αστυνομία μετατράπηκε σε γραφείο Τύπου της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, αναμεταδίδοντας ανακοίνωση ενός συλλόγου Πακιστανών, διά της οποίας ο πρόεδρός τους ζητούσε «συγγνώμη» για το γεγονός ότι οι ομοεθνείς του αυτοεξαιρέθηκαν από τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με την ίδια ανακοίνωση ζητά να εξαιρεθούν από την επιβολή προστίμων οι μοναδικοί 60 συντοπίτες του στους οποίους βεβαιώθηκαν παραβάσεις για μη χρήση μάσκας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ράκος η μητέρα του 23χρονου Νίκου στην κηδεία – Αύριο αποχαιρετούν την 15χρονη Ελίσα

Κανείς δεν βρίσκει λόγια να παρηγορήσει τους γονείς των δύο νέων παιδιών που βρήκαν...

Πόρτο Γερμενό: Προσαγωγή αλλοδαπού υπόπτου για εμπρησμό!

Σε εξέλιξη παραμένει, δυστυχώς, η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό,...

Κορωνοϊός: Διχασμένοι οι ειδικοί για επαναφορά μέτρων – Διαφωνούν ακόμη και για τις μάσκες!

Οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο, αλλά οι κυβερνώντες θεωρούν «φυσιολογική» τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές

Ξέσπασε φωτιά και στη Τζια

Πριν λίγα λεπτά ξέσπασε φωτιά στο βόρειο τμήμα της Τζια.Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση,...

Θάνατος 14χρονης στο Βόλο: «Μας έχει φύγει όλη η ζωή» δηλώνει ο πατέρας της Ελένης

Απαρηγόρητος ο πατέρας της 14χρονης Ελένης Γαλάνη από το Βόλο, η οποία άφησε την...

«Τον βρήκα νεκρό με το όπλο στη μπανιέρα» – Συγκλονίζει ο πατέρας του 35χρονου Ανέστη που αυτοκτόνησε

Οδύνη και θρήνο προκάλεσε η είδηση ότι ο 35χρονος Ανέστης Αντωνόπουλος, ένας από τους...

Νέος κίνδυνος ηλεκτρονικής απάτης: Κυκλοφορεί μήνυμα με δήθεν αποστολέα τον γ.γ. Δημόσιας Τάξης

Απτόητοι οι απατεώνες του διαδικτύου, πραγματοποιούν νέο «χτύπημα» με στόχο την εξαπάτηση ανύποπτων πολιτών...

Εξιτήριο για τους δυο αστυνομικούς που τους πυροβόλησε ο Αλβανός μακελάρης

Κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια γλίτωσαν οι δυο αστυνομικοί, που δέχτηκαν τα πυρά...

Copernicus: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία για τις πυρόπληκτες Ιτέα και Πόρτες Αχαΐας

Η Ιτέα στην Άμφισσα και το ημιορεινό χωριό Πόρτες Αχαΐας, οι οποίες επλήγησαν από...

Amanzoe: Ευχαριστήριο μήνυμα προς όλους όσοι βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς στο ξενοδοχείο

Σαφώς καλύτερη, σε σχέση με ότι αναφέρθηκε αρχικά, είναι η εικόνα στο πολυτελές ξενοδοχειακό...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ