Η επόμενη μέρα στην Αιτωλοακαρνανία!

Η Εκκλησία βλέπει θετικά τη φήμη περί διχοτόμησης της Μητρόπολης με έδρες σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι. Αντιδρά η κυβέρνηση

Must Read

Δύο αξιόλογοι και σοβαροί ιεράρχες χάθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Χειροτονίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και οι δύο. Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, έχοντας πολλά πνευματικά παιδιά στην Αθήνα και βαθιά θεολογική γνώση, έχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησης.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, ομοίως, είχε επίσης σταθερές στη ζωή του. Διοικητικά χαρίσματα κατά κοινή ομολογία δεν είχε. Η πίστη του όμως ήταν ισχυρή και του κόστισε και τη ζωή του. Λόγω της διοικητικής του αδυναμίας ο κυρός Κοσμάς ταλαιπωρήθηκε στη μητρόπολή του. Από την άλλη, ποτέ δεν ήθελε να αισθανθεί πως προδίδει το ποίμνιό του. Γι’ αυτό και όταν τέθηκε το δίλημμα εντός της Εκκλησίας εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές, ο Μητροπολίτης Κοσμάς επέμενε μέχρι τέλους. Θυσίασε, ουσιαστικά, τη ζωή του για την ιδέα. Το αν έπρεπε να χάσει τη ζωή του θα κριθεί στο μέλλον.

Δεν διχοτομείται

Η κάλυψη των δύο Μητροπόλεων Γορτυνίας και Αιτωλοακαρνανίας, υπό κανονικές συνθήκες, θα γινόταν σε ιεραρχία τον Φεβρουάριο. Λόγω της επέλασης της Ομικρον, η Ιεραρχία αυτή ίσως μετατεθεί για αργότερα. Οι δύο Μητροπόλεις με βεβαιότητα δεν θα μείνουν ακέφαλες μέχρι την Ιεραρχία του Οκτωβρίου. Τότε προγραμματίζεται να γίνουν και εκλογές βοηθών Επισκόπων στην Eκκλησία της Ελλάδος.

Για τη φήμη που θέλει τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η μία με έδρα το Αγρίνιο και η άλλη με έδρα το Μεσολόγγι, ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία το βλέπουν θετικά. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει έντονες ενστάσεις. Μου λένε πως δεν θέλει να δείχνει πως το κράτος μεγαλώνει αντί να συρρικνώνεται με επιπλέον δαπάνες.

Στη Μητρόπολη Περιστερίου το «φρένο» στη διχοτόμηση το έβαλε ο δήμαρχος Παχατουρίδης. Στη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας το βάζουν Κεραμέως και Μητσοτάκης. Όσον αφορά ονόματα και υποψηφίους, θα πρότεινα να μη βιάζονται γιατί στο τέλος όλοι κάνουν σχέδια και όνειρα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πάντα βγάζει… λαγό από το καλυμμαύχι του.

«Αχός βαρύς ακούστηκε»

«Αχός βαρύς ακούστηκε πολλά τουφέκια πέφτουν», που λέει και το δημοτικό άσμα. Αναφέρομαι στον έλεγχο που γίνεται στον Προκαθήμενο (Ελληνόφωνης) Αυτοκέφαλης Εκκλησίας για τους -ιδιωτικούς- λογαριασμούς που διατηρεί αδικαιολόγητα στο εξωτερικό. Πληροφορούμαι πως ο συγκεκριμένος είναι σφόδρα θορυβημένος από τη «ρωσική σαλάτα». Παραπάνω από έναν χρόνο βλέπει να έρχονται δύσκολες μέρες και για εκείνον στην ταλαίπωρη Εκκλησία που ηγείται. Από αυτές που πέρασε και ο προκάτοχός του.

Το καμπανάκι του το είχε χτυπήσει λένε οι πηγές μου και ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά αυτός δεν πτοήθηκε. «Οψέ θεών αλέουσι μύλοι, αλέουσι δε λεπτά», όπως λέει και η αρχαιοελληνική παροιμία. Δηλαδή «οι μύλοι των θεών αργούν, αλλά αλέθουν καλά». Αν φέρεσαι άδικα στον ευεργέτη σου -που σε χειροτόνησε-, τότε η δικαιοσύνη τι θα σου φέρει;

Παρόμοιες μπόρες, τι άλλο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This