Μέτρα κυβέρνησης: Παρατείνονται μέχρι τέλη του μήνα;

Συζητείται η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση

Must Read

Προς παράταση μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου φαίνεται να οδεύουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κυβερνητικό επιτελείο και επιστήμονες συμφωνούν στο ότι το ισχύον περιοριστικό πλαίσιο πρέπει να επεκταθεί, παρά το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς… Η εορταστική περίοδος τελείωσε, τα μέτρα όμως παραμένουν!

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σήμερα συνεδριάζουν οι Λοιμωξιολόγοι, ενώ αύριο Τετάρτη η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καλείται να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, και να κάνει την μερική αποτίμηση για γιορτές και άνοιγμα σχολείων.

Τα σενάρια είναι δύο. Αφενός οι ειδικοί θα προτείνουν μερική αναθεώρηση των μέτρων, κάτι που σημαίνει την προσθήκη μικρών διαφοροποιήσεων και αλλαγών στα ήδη υπάρχοντα. Αφετέρου εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν τα μέτρα για μια ακόμα εβδομάδα έως τις 23 Ιανουαρίου μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη για την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση;

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει η μουσική στα καφέ -μπαρ, στα οποία θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι πελάτες. Ωστόσο η εστίαση θα συνεχίσει να κλείνει τα μεσάνυχτα. Οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Η τηλεργασία στο δημόσιο και το ιδιωτικό μέχρι και 50% θα συνεχιστεί, όπως και το κυλιόμενο ωράριο. Υπαρκτό είναι και το σενάριο για μικρή αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα.

Τζανάκης: «Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα»

Υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση τάχθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης καθώς πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών. Ο κ. Τζανάκης όπως εξήγησε θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Εξήγησε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.  Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» πρόσθεσε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

Πλησιάζουν τα πρόστιμα στους άνω των 60

Στις 16 του μήνα λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών για να κάνουν την πρώτη δόση και από τη Δευτέρα ξεκινά η επιβολή προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους δεν προχωρούν στον εμβολιασμό.

Παράλληλα ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προωθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την τρίτη δόση, στους άνω των 50 ετών. Η εφαρμογή του μέτρου στους άνω των 60 έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς πλέον το 92% αυτής της ευάλωτης ηλικιακής ομάδας έχει ανταποκριθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This