«Σαρώνει» την χώρα η κακοκαιρία Ελπίδα – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες και ποιοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Must Read

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα», με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» σε δύο φάσεις. Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, η πρώτη ξεκίνησε ήδη από χθες το βράδυ, ενώ η δεύτερη που θα είναι πιο σφοδρή θα επηρεάσει τη χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπου και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε αρκετές πεδινές περιοχές της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Στα «λευκά» η Ξάνθη

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Ξάνθη, με την ορεινή ζώνη να ντύνεται στα «λευκά» ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τα χιόνια έφτασαν και στην πόλη το βράδυ.

Οικισμοί όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά μέσα σε λίγη ώρα, με την έντονη χιονόπτωση να σκεπάζει δρόμους, οχήματα και σκεπές σπιτιών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία όπου επικρατούν συνθήκες έντονης χιονόπτωσης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αλατιέρες που επιχειρούν στην ορεινή ζώνη.

Και στην Θεσσαλονίκη

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης.

Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας – συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.

Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού – Νυμφαίου, Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας – Βλάστης.

Χιόνια και στην Αττική

Την ώρα που η κακοκαιρία Ελπίδα έχει ξεκινήσει ήδη την επέλασή της σε αρκετές περιοχές της χώρας, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην Αττική.

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ντύθηκε στα «λευκά» από τις πρώτες πρωινές ώρες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, για χιόνια στα βόρεια τμήματα του νομού.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα οι δήμοι του βορείου τμήματος της Αττικής, αλλά και των βορείων προαστίων βρίσκονται σε επιφυλακή, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών. Συγκεκριμένα, αυτήν την ώρα κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι:

1) Λεωφόρος Διονύσου (Περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη

2) Οδός Διονύσου (Περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του “414” προς Ν.Μάκρη

3) Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Στα «λευκά» έχει ντυθεί και η Πάρνηθα, με τις εικόνες που έρχονται από το καταφύγιο Μπάφι να είναι μαγικές. Παράλληλα, η κακοκαιρία Ελπίδα «έντυσε» και τα Βίλια στα λευκά.

Προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας:

  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – ‘Ανω Χώρας, στην θέση ‘Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας.

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

Στα «λευκά» και η Λέσβος

Η κακοκαιρία Ελπίδα σαρώνει και τα νησιά, με την Λέσβο να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο λευκό τοπίο. Οι κάτοικοι του νησιού βγήκαν από νωρίς να απολαύσουν το χιόνι, προσέχοντας παράλληλα το τσουχτερό κρύο.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Την ώρα που το ψυχρό μέτωπο, που επηρεάζει την χώρα από το βορρά, θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναμένονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Απαραίτητες οι αλυσίδες και σε Εύβοια και Ευρυτανία

Η κακοκαιρία έδειξε τα «δόντια» της και στην Εύβοια, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται αλυσίδες:

  • Στην επαρχιακή οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας
  • Στην επαρχιακή οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας
  • Στην επαρχιακή οδό Στενής – Στροπώνων

O Αντιδήμαρχος Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκύρου, στην Εύβοια, Γεώργιος Λάμπρος έκανε σαφές ότι ο Δήμος βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

«Όλος ο μηχανισμός του Δήμου, τα μηχανήματα, οι εργάτες καθαρισμού, τα συνεργεία της Περιφέρειας, θα βρίσκονται σε αναμονή για να επέμβουν όπου χρειαστεί, ενώ παράλληλα, υπάρχουν οι διαθέσιμες ποσότητες αλατιού που χρειάζονται για τους δρόμους, κυρίως που οδηγούν στο Κέντρο Υγείας, το Αστυνομικό Τμήμα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε έρθει σε επαφή, με συγγενείς ατόμων που χρίζουν ιατρικής βοήθειας ώστε να είναι προετοιμασμένοι, ενώ έχει μεριμνηθεί αν χρειαστεί να τους μετακινήσουμε στο Κέντρο Υγείας ή όπου χρειαστεί».

Στην Ευρυτανία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι αναγκαία:

  • Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ
  • Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος» και μέχρι τα όρια με τον νομό Καρδίτσας στη θέση «Ζαχαράκι»
  • Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα ~300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Προσοχή, έρχονται πολικές θερμοκρασίες»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Kλέαρχο Μαρουσάκη, πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι η μεγάλη διάρκεια, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το βράδυ.

Ο μετεωρολόγος τονίζει ότι πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή καθώς αναμένονται πολικές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα και ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια. Επίσης, περιμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις στο Αιγαίο και τα ανατολικά, αλλά και στην Αττική από το μεσημέρι.

Σήμερα, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν προς τα ανατολικά και τα νότια τμήματα, για να βελτιωθεί πρόσκαιρα ο καιρός από τις απογευματινές ώρες. Την Κυριακή, θα δούμε ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιά του Αιγαίου αλλά από το βράδυ της Κυριακής θα έρθει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα διαρκέσει από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη και εκτιμάται ότι θα είναι το πιο σημαντικό και θα δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This