Νέα παράταση για τα αυθαίρετα

Για υπαγωγές στους νόμους του 2011 και του 2013 καταληκτική ημερομηνία η 31η/12/2022

Must Read

Παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υπαγωγή των αυθαιρέτων στους σχετικούς νόμους. Για τις υπαγωγές στους νόμους του 2011 και του 2013 ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2022, ενώ για περιπτώσεις υπαγωγών στον νόμο του 2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου από την 1η/1/2021 και εφεξής, η ανάρτηση δικαιολογητικών πρέπει να γίνει εντός 24 μηνών από την πληρωμή του παραβόλου.

Πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις κτισμάτων, που κινδύνευαν να βρεθούν στον αέρα μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (εξέπνεε αυτές τις ημέρες). Ο νόμος προβλέπει ότι αν δεν αναρτηθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες όλα τα δικαιολογητικά, η υπαγωγή ενός αυθαιρέτου θεωρείται άκυρη και ο ιδιοκτήτης του απειλείται με απώλεια των παραβόλων ή και των δόσεων του προστίμου που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής.

Λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώριση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε, λοιπόν, να καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, για περιπτώσεις υπαγωγών σε προγενέστερους νόμους (ν. 4178/2013, 4014/2011) που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 ανεξαρτήτως ημερομηνίας πληρωμής παραβόλου, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης δικαιολογητικών η 31η Δεκεμβρίου 2022. Ίδια ημερομηνία και για τις περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου έως και την 31η/12/2020.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου από την 1η/1/2021 και εφεξής, η ανάρτηση δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει εντός 24 μηνών από την πληρωμή του παραβόλου. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ο μηχανικός θα οφείλει να προβεί αμελλητί στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής ανεξαρτήτως των ανωτέρω προθεσμιών.

Όπως υπογράμμισαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, δίνεται επιπλέον χρονικό περιθώριο για την υποβολή των δικαιολογητικών λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας του τεχνικού κόσμου και των δυσκολιών που προκύπτουν από τις συνθήκες της πανδημίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This