Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023

Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να παραπέμψει για απιστία 9 εφοριακούς!

«Έσβησαν» πρόστιμα σε βιομήχανους, εταιρείες, μεγαλογιατρό και μεγαλοδημοσιογράφο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη… προώθησε και οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν πως μπορούν να διωχθούν μόνο μετά από αίτηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας!

Επίορκοι εφοριακοί «έσβησαν» πρόστιμα σε επτά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αλλά είναι άγνωστο αν θα δικαστούν, καθώς η απόφαση της Δικαιοσύνης τελεί υπό την «έγκριση» του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη.

Αυτό προβλέπεται με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που «πέρασε» στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διάκριση των εξουσιών. Δεν αρκεί το παραπεμπτικό βούλευμα. Για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα πρέπει ο κ. Μπίνης να υποβάλει σχετική αίτηση για την άσκηση δίωξης σε βάρος τους.

Ποιους αφορά η υπόθεση;

Τα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΕΔΕΦΔ) που συστάθηκε το 2011, ορίστηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών και ήταν αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση διαφοράς και καταλογισμό προστίμων σε υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε στην Οικονομική Εισαγγελία μετά από δύο ανώνυμες καταγγελίες και ερώτηση στη Βουλή το 2013 και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «για μια ομάδα συνταξιούχων -ως επί το πλείστον- αλλά και εν ενεργεία εφοριακών, οι οποίοι σε συνεργασία με όλους τους επικεφαλής της Δ.Α.Κ.Ε. (συνδικαλιστικής παράταξης εφοριακών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας), είχαν τοποθετήσει “ημετέρους” σε διευθυντικές θέσεις του Υπουργείου και είχαν οργανώσει με τη σύμπραξη αυτών μία “βιομηχανία” προσφυγών προς την Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. διά της οποίας, σε συνεννόηση με τα μέλη της και σε ευθεία παρέμβαση προς τους οικείους φορολογικούς ελέγχους, “καθάριζαν” τις υποθέσεις, επ’ ωφελεία των φορολογικώς υπόχρεων εισπράττοντας από τους ευεργετηθέντες φορολογούμενους, ως προμήθεια, περί το 25% των φόρων που διαγράφονταν».

Ακολούθησε δικαστική έρευνα σε 35 υποθέσεις για τις οποίες είχε γίνει διοικητικός συμβιβασμός από την επιτροπή για να καταλήξει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στην άσκηση διώξεων το 2019 για τα αδικήματα της απιστίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου με προκληθείσα ζημία ποσού συνολικά άνω των 120.000 ευρώ κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας κατά μόνας και από κοινού στην ανωτέρω πράξη, για την εμπλοκή των κατηγορουμένων στις επτά υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή και αφορούν μεγάλη αλυσίδα φούρνων, κατασκευαστική εταιρεία στη Μύκονο, βιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα, μεγαλογιατρό, παράνομες μεταβιβάσεις κληρονομιάς αλλά και η υπόθεση των προστίμων που «εξαφανίστηκαν» αν και είχαν καταλογιστεί στο δημοσιογράφο Θέμο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 4553/2021 παραπεμπτικό βούλευμα, «σε όλες τις με κοινό δόλο αποφάσεις απαλοιφής ή περιστολής φορολογικών καταλογισμών παρών ο πρώτος κατηγορούμενος και πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. συνταξιούχος Νομικός Σύμβουλος του Κράτους που ουδέποτε είχε αντικατασταθεί από το νόμιμο αναπληρωτή του, πάντα δε τασσόταν υπέρ της βασιμότητας των αιτήσεων, με διαμόρφωση μάλιστα πλειοψηφίας σε επιμέρους περιστάσεις με την πρωτοκαθεδρία της ψήφου του, σε περίπτωση εξαγωγής ισόρροπου αποτελέσματος σε απαρτία της Επιτροπής με ζυγό αριθμό μελών».

Οι εννιά κατηγορούμενοι που ήταν κατά περίπτωση μέλη της πενταμελούς επιτροπής που αποφάσισε για τις επτά υποθέσεις υπέρ των εταιρειών και φυσικών προσώπων, παραπέμπονται για τα αδικήματα της απιστίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου με προκληθείσα ζημία ποσού συνολικά άνω των 120.000 ευρώ κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

Για ηθική αυτουργία στην απιστία παραπέμπονται οι εκπρόσωποι εταιρειών και φυσικά πρόσωπα που κέρδισαν από το «σβήσιμο» προστίμων στις επτά υποθέσεις φοροδιαφυγής. Όμως σε δίκη παραπέμπονται μόνο οι εμπλεκόμενοι πολίτες, καθώς για να δικαστούν τα μέλη οργάνων επίλυσης φορολογικών διαφορών, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση για ποινική δίωξη τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Για το λόγο αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο διέταξε τη διαβίβαση του βουλεύματος στον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τις δικές του κατά νόμο επιβεβλημένες ενέργειες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Απομένει να δούμε αν ο κ. Μπίνης υποβάλει σχετική αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων μηνών, μετά και την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται θέμα ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς οι Έλληνες δικαστές δεν μπορούν να παραπέμψουν σε δίκη κατηγορούμενους εφοριακούς αν δεν υπάρξει… αίτηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μια ανεξάρτητη μεν αρχή, διορισμένη δε από την Βουλή, δημιουργώντας εύλογα ζήτημα διάκρισης των Εξουσιών στην Ελλάδα…

Εκτός από τα μέλη οργάνων επίλυσης φορολογικών διαφορών, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να διώκει αυτεπαγγέλτως ούτε τα τραπεζικά στελέχη, καθώς με βάση το άρθρο 405 του νέου Ποινικού Κώδικα η δίωξη σε βάρος τους για το αδίκημα της απιστίας δεν γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν οι διοικήσεις των Τραπεζών, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.

Υπενθυμίζεται πως με ανάλογα… τερτίπια απαλλάχθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το δικαστήριο είχε κρίνει κατά πλειοψηφία πως ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα δυο κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Για την υπόθεση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ασκήσει αναίρεση κατά της απαλλακτικής δικαστικής απόφασης, η οποία θα εξεταστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκινεί η μητέρα του 20χρονου Γεράσιμου που δίνει μάχη για τη ζωή του –...

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο 20χρονος Γεράσιμος, ο μοναδικός επιβάτης που...

H οργισμένη απάντηση αδερφού θύματος στα Τέμπη για την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη με...

Οργή έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η επικείμενη εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς φιλοξενεί...

Επίθεση Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Αχ. Καραμανλή πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου μέλη...

Τι λένε κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αιχμηρή ανακοίνωση του Σκούμα 

Σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κύκλοι του υπουργείου...

«Δεν θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός» – Επιστολή με αιχμές από τον πρώην...

Η είδηση της αντικατάστασης του αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα από Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας έπεσε...

Νέα Φιλαδέλφεια: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στο σπίτι διευθύντριας δημόσιας υπηρεσίας!

Συναγερμός σήμανε στη Νέα Φιλαδέλφεια για φάκελο που φαίνεται να περιείχε σφαίρα και εστάλη...

Λάρισα: Διασωληνώθηκε 48χρονος μετά από εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ένας 48χρονος μετά από ατύχημα που...

Τρόμο για 15χρονο: Τον μαχαίρωσαν για να του πάρουν το κινητό!

Μια ακόμα αιφνιδιαστική επίθεση σε έναν ανήλικο ο οποίος έπεσε θύμα αγνώστων που ήθελαν...

Δικαίωση για την «Εστία»: Χωρίς έλεγχο νομιμότητος συμβάσεις για προμήθειες του Δημοσίου έως 1,7...

Είχε αποκαλύψει την ρύθμιση από 18 Δεκεμβρίου - Η Κυβέρνηση αφαίρεσε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την αρμοδιότητα να κάνει προσυμβατικό έλεγχο – Τα έργα του Ταμείου Ανακάμψης, ο αναπτυξιακός νόμος και η σιωπή της αντιπολίτευσης

Εθνικό έγκλημα: Το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε τις ενστάσεις για τη δημιουργία Κέντρου «μακεδονικής» γλώσσας

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε τις ενστάσεις για τη δημιουργία Κέντρου «μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα...

Τέμπη: Σκληρά λόγια πατέρα νεκρού 26χρονου για μέτρα στήριξης: «Βγάλανε τιμή και κοστολόγησαν τα...

Δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση, τους πολιτικούς  και την Hellenic Train ο πατέρας του 26χρονου...

Ξαφνική αλλαγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ: Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος αναλαμβάνει την θέση

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως  το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ)...

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Την Τετάρτη θα εκκινήσει ο σιδηρόδρομος με όρους απόλυτης ασφάλειας»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης,...

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού παραβιάζει τις αποφάσεις του...

Προβληματισμό ότι παραβιάζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρούν το νερό δημόσιο...

Γερμανική ασέβεια στην Κρήτη, με πλάτες… Κεραμέως

Απόβαση Γερμανών εκπαιδευτικών σε πολεμικό μνημείο των ναζί, σε μια ωμή προσπάθεια επαναχάραξης της Ιστορίας

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία του 18χρονου Αντώνη που «έφυγε» ξαφνικά

Σε κλίμα οδύνης και ανείπωτου θρήνου τελέστηκε στα Μέγαρα...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: O λόγος που «αποκάλυψε» την ερωτική συνεύρεση του Μάριου με τη Σοφιάνα

Καλεσμένη βρέθηκε στην εκπομπή «Πρωινό μας» μετά την αποχώρησή...

Διασυρμός Χατζηδάκη σε ζωντανή μετάδοση: Κατάπιε τη γλώσσα του!

Επιτέλους, είδαμε τι σημαίνει πραγματική δημοσιογραφία σε πανελλαδικό τηλεοπτικό...

Το βουβό δράμα του «Καζαντζίδη των γηπέδων»

Διαβάστε στην «Espresso»: Βυθισμένος στην άνοια, ο «γίγαντας της...

Ο Άδωνις «κάρφωσε» την ημερομηνία των εκλογών μέσα στη νύχτα!

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να έχει προβεί στην προσφιλή...

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

NEWSROOM