«Σπείρα» πουλούσε άδειες σε υποψήφιους οδηγούς, με ταρίφα έως και 2.200 ευρώ!

Μέχρι και τον τόπο κατοικίας τους άλλαζαν προσωρινά κάποιοι, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης...

Must Read

Έξι άτομα συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (ΥΕΥΣΑ), κατηγορούμενα για την παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας σε ενδιαφερόμενους, με την ταρίφα να φτάνει τα 2.200 ευρώ!

Τρεις από τους συλληφθέντες της σπείρας είναι υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας και οι υπόλοιποι τρεις ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται πέντε ακόμη ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021, έδιναν σε υποψήφιους οδηγούς παράνομα άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών, πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας και επαγγελματικής επάρκειας, που χορηγούνται από σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης Μεταφορέων. Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εξέτασης, οι εξεταστές, που ήταν μέλη του κυκλώματος, βοηθούσαν τους υποψηφίους να επιτύχουν, με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

  • Αντικαθιστούσαν τα ερωτηματολόγια με άλλα που είχαν απαντηθεί σε προγενέστερο χρόνο στη σχολή οδηγών.
  • Κατά τη διόρθωση των γραπτών εξετάσεων συμπλήρωναν ορισμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που δεν είχαν συμπληρώσει οι υποψήφιοι.
  • Καθοδηγούσαν τους υποψήφιους για τις απαντήσεις που θα έπρεπε να επιλέξουν ως ορθές.
  • Χορηγούσαν στους εξεταζόμενους κομμάτια χαρτιού στα οποία γράφονταν οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις ανάπτυξης.

Για έκδοση άδειας οδήγησης Γ’ κατηγορίας και πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας η οργάνωση έπαιρνε μεταξύ 1.900 και 2.200 ευρώ, ενώ για την έκδοση άδειας ικανότητας οδήγησης Β’ κατηγορίας, τουλάχιστον 1.600 ευρώ. Ένα μέρος των συγκεκριμένων ποσών προοριζόταν για υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τουλάχιστον 133 περιπτώσεις

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σε τουλάχιστον 133 περιπτώσεις, η διευκόλυνση υποψηφίων από μέλη της οργάνωσης κατά τη θεωρητική εξέταση. Σύμφωνα με την ΥΕΥΣΑ, υποψήφιοι από άλλους νομούς, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να πάρουν άδεια οδήγησης, άλλαζαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά φιλοξενίας, για τα οποία κατέβαλαν το ποσό των 50 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν τα μέλη της σπείρας, ενώ, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 2.825 ευρώ, 2 δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου οδηγού, σφραγίδα για γνήσιο της υπογραφής, πλήθος τεμαχίων χαρτιού με ιδιόχειρες και εκτυπωμένες σημειώσεις, καθώς και πλήθος ομαδοποιημένων σημειώσεων, που αφορούσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις υποψηφίων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση, καθώς και για παράβαση καθήκοντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This