Τελευταίο «αντίο» στην Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη με λαούτα και βιολιά

Must Read

Με όλες τις τιμές που αρμόζουν στην πρωτοπόρο του νησιώτικου τραγουδιού κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι στο χωριό Κινίδαρος στη Νάξο η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη. Η «Espresso» ήταν στο τελευταίο «αντίο» στην κυρα-Ρηνιώ του Αιγαίου!

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό της σπουδαίας ερμηνεύτριας βγήκε από το πλοίο της γραμμής, έχοντας συνοδεία αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές που ακολουθούσαν τη νεκρώσιμη πομπή. Στο λιμάνι μέλη του πολιτιστικού συλλόγου από τον Κινίδαρο είχαν στήσει μεγάφωνα, από τα οποία ακούγονταν τραγούδια με τη φωνή της.

  • Αποστολή Νίκος Νικόλιζας

Παρόντες, πλήθος Ναξιωτών που ταξίδεψαν από την Αθήνα και εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού. Εκεί, οι κόρες της Ελένη και Μαρία Λεγάκη, τα εγγόνια της και ο αδελφός της Βαγγέλης Κονιτόπουλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Το «παρών» έδωσαν ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Κατερίνα Μονογυιού.

Οσοι είχαν έρθει με το καράβι, σιωπηλοί, με έναν κόμπο στο στομάχι, επιβιβάστηκαν σε πούλμαν για το χωριό. Εκεί πλήθος συγχωριανών της κυρα-Ρηνιώς είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία για να αποτίσει φόρο τιμής στη σπουδαία Ναξιώτισσα. Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι η νεκροφόρα έφτασε στο χωριό, όπου με λαούτα και βιολιά η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη «σεργιάνισε» στα αγαπημένα της σοκάκια. Κόσμος έραινε από τα μπαλκόνια το φέρετρο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής οργανοπαίκτες έπαιζαν τραγούδια της…

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, ο οποίος στον επικήδειο μίλησε με θερμά λόγια για την αρχόντισσα του Αιγαίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κηδεύουμε σήμερα (σ.σ.: χθες) μια εμβληματική προσωπικότητα. Μια γνήσια και αυθεντική τραγουδίστρια, που κατάφερε να βγάλει έξω από τα νησιά μας τη μουσική παράδοση. Hταν πρότυπο τόσο ως ερμηνεύτρια όσο και ως οικογενειάρχισσα. Η απώλεια των δύο παιδιών της ήταν πολύ μεγάλη για εκείνη, όμως στάθηκε βράχος. H αγάπη που εξέπεμπε στους γύρω της ήταν μοναδική. Αγαπούσε τόσο πολύ τη Νάξο, που ερχόταν όσο πιο συχνά μπορούσε. Ξεκίνησε από τον Κινίδαρο και κατέληξε στον Κινίδαρο. Ξεκίνησε από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τώρα την αποχαιρετούμε από τον ίδιο ναό. Αποχαιρετούμε την τελευταία αυτής της γενιάς, αυτού του ήθους. Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδί, τα ακούσματά της και έχω τη φωνή της ακόμη μέσα μου. Ανατριχιάζω… Eύχομαι να ακολουθήσουν τα χνάρια της οι νεότεροι».

Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα η σορός της κορυφαίας του νησιώτικου τραγουδιού εξήλθε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, με τον κόσμο να χειροκροτεί φωνάζοντας «Αθάνατη». Λίγες δεκάδες μέτρα πιο κάτω, στο Κοιμητήριο του Κινίδαρου, η τοπική κοινότητα παραχώρησε τον τάφο της, ενώ ο Δήμος Νάξου πρόκειται να δώσει σύντομα το όνομα της Ειρήνης Κονιτοπούλου – Λεγάκη σε μια από τις κεντρικές οδούς της Χώρας.

Λίγο προτού η γη της Νάξου σκεπάσει για πάντα την κορυφαία ερμηνεύτρια ο αδελφός της Βαγγέλης και η Ναξιώτισσα ερμηνεύτρια Μαρία Σκουλά τραγούδησαν μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες της κυρα-Ρηνιώς. Οταν μάλιστα η Μαρία Σκουλά ερμήνευσε το «Ο ήλιος εβασίλεψε», ο κόσμος ξέσπασε σε κλάματα. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία από τη νεκρώσιμη πομπή της αδελφής της Αγγελικής Κονιτοπούλου και των ανιψιών της Στέλλας και Νάσιας Κονιτοπούλου…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This