23/5/2022

Νέα δικαστική δικαίωση πολιτών κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής – «Βροχή» τα παράπονα στη ΡΑΕ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι υπερφουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος ο κατεξοχήν «βραχνάς» των καταναλωτών

Το δικαίωμα να μην τούς διακοπεί το ρεύμα, για όσον καιρό δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κέρδισαν σήμερα δύο πολίτες στην Πάτρα, με το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών να τούς δικαιώνει στη συγκεκριμένη διεκδίκησή τους κατά δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δικηγόρο των δύο αντρών, Βασίλη Μάρκου, που μίλησε στο pelop.gr, «σήμερα το πρωί, 13/05/2022 στην Πάτρα, συζητήθηκαν δύο ξεχωριστές αιτήσεις εντολέων μου, κατά δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Αίτημα είχαν τη χορήγηση προσωρινής διαταγής περί μη διακοπής του ρεύματος, για όσο διάστημα δεν αποπληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι εντολείς μου εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων καταναλωτών και η συνέχιση της ηλεκτροδότησης των κατοικιών τους είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, λειτουργώντας ως ύστατο καταφύγιο, αποφάσισε την αποχή των εταιριών από κάθε ενέργεια διακοπής της ηλεκτροδότησης σε βάρος των εντολέων μου, υπό τον όρο ότι οι εντολείς μου θα καταβάλλουν τις λοιπές χρεώσεις των τρεχόντων και μελλόντων λογαριασμών, πλην των ποσών που αντιστοιχούν στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι αποφάσεις αυτές είναι προσωρινές, ενώ εκκρεμεί η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Μέχρι τότε οι εντολείς μου προστατεύονται όσο δεν πληρώνουν τη ρήτρα. Η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής μένει να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη και την προσφυγή των πολιτών σε αυτήν».

ΡΑΕ: «Βουνό» τα παράπονα για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος

Κατακόρυφα αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι «καταγγελίες» των καταναλωτών, για τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πλατφόρμα υποβολής παραπόνων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η πλατφόρμα MyRAE ξεκίνησε τη λειτουργία της τον περασμένο Σεπτέμβριο και έως τις 8 Μαΐου τα συνολικά αιτήματα ανήλθαν σε 5.457, σύμφωνα με όσα είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας. Ειδικά τον Απρίλιο τα παράπονα εκτοξεύτηκαν σε 1.819. Πρόκειται για αιτήματα καταναλωτών που απαντήθηκαν, αλλά και όσα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στο σύνολό τους, το 51% έχει απαντηθεί, το 32% βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το 17% έχει απορριφθεί.

Να σημειωθεί πως η MyRAE μεταβιβάζει τα αιτήματα των καταναλωτών στις εταιρείες και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, για τις 8 Μαΐου το 65% των αιτημάτων αφορούσε προμηθευτές ενέργειας, το 28% συνδυαστικά παρόχους και Διαχειριστές και το 7% μόνο Διαχειριστές.

Όπως, εξάλλου, αναφέρει η Ημερησία περίπου 9 στα 10 αιτήματα των καταναλωτών αφορούν στον ηλεκτρισμό. Συγκεκριμένα το 89% αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μικρό ποσοστό των παραπόνων αφορά στο φυσικό αέριο (περίπου 10%) και μόλις 1% συνδυασμό φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Οι τέσσερις κατηγορίες με τον υψηλότερο αριθμό αιτημάτων:

  • Αμφισβήτηση χρεώσεων: 1234 αιτήματα
  • Ρήτρες αναπροσαρμογής: 560 αιτήματα
  • Όρους σύμβασης: 637 αιτήματα
  • Ανεπαρκή ενημέρωση για τιμές και χρεώσεις: 327 αιτήματα

Ο πρόεδρος της Αρχής έκανε επίσης γνωστό ότι σε προμηθευτές που παραβαίνουν τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εκτός από την επιβολή κυρώσεων, προχωρά και στη διαδικασία υποχρέωσής τους και για επιστροφή χρημάτων στους θιγόμενους πελάτες τους. Ο κ. Δαγούμας επισήμανε και ότι η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα για την επίλυση αστικών διαφορών μεταξύ καταναλωτών και Προμηθευτών/Διαχειριστών, ενώ υπογράμμισε ότι οι πιο πολλές Ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη (π.χ. OFGEM, CRE) δεν δέχονται καν παράπονα, αλλά παραπέμπουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Ενεργειακός διαμεσολαβητής

«Στη ΡΑΕ θεωρήσαμε ότι η αυτοματοποίηση υποβολής παραπόνων και η εποπτεία τους βελτιώνει την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και το ρυθμιστικό έργο της Αρχής», υπογράμμισε σχετικά. Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανακοίνωσε τη λειτουργία του θεσμού του ενεργειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αναλαμβάνει εκτός από την καταγγελία του καταναλωτή και τη διαμεσολάβηση για την εξεύρεση λύσης με τον πάροχο.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «σε περίπτωση που ένας καταναλωτής δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση του Προμηθευτή/Διαχειριστή σε ένα παράπονο, τότε πρακτικά έχει 2 επιλογές:

  • Καταγγελία στη ΡΑΕ για θέματα όμως αμιγώς ρυθμιστικά π.χ. παραβίαση άρθρου του Κώδικα Προμήθειας (όχι αστικών διαφορών)
  • Διευθέτηση αστικής διαφοράς σε δικαστήρια/διαμεσολάβηση Διερευνούμε τη θεσμοθέτηση Ενεργειακού Διαμεσολαβητή υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, όπου ένας Καταναλωτής θα μπορεί (χωρίς κόστος) να προσφύγει για επίλυση διαφορά».

Δείτε επίσης: Αυξάνονται οι δικαστικές νίκες κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για απάτη, σωματικές βλάβες και υπεξαίρεση κατηγορούν ινστιτούτο ομορφιάς δύο ηλικιωμένες

Καταγγελία για υπηρεσίες αισθητικής, τις οποίες πλήρωσαν «χρυσές», έκαναν δύο ηλικιωμένες πελάτισσες κεντρικού ινστιτούτου...

Αποκάλυψη Μπουρλά: «Είμαστε κοντά στη θεραπεία του καρκίνου»

Τι ανέφερε για την ευλογιά των πιθήκων

Μητέρα Ελένης Τοπαλούδη: «Οι φωνές της έρχονται στο μυαλό μου – Πλήρωσε το “όχι” με τη ζωή της»

Τον αβάσταχτο πόνο της φανερώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» η μητέρα της...

Φυλακές Μαλανδρίνου: Μυστηριώδης θάνατος βαρυποινίτη

Ένας 46χρονος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο κελί του, στις φυλακές Μαλανδρίνου, το πρωί του...

Ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας»

Οι εκτιμήσεις τριών επιστημόνων - «Δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση» - Η διαφορά της ευλογιάς των πιθήκων με την ανεμοβλογιά

Φόρος ανακύκλωσης: 8 λεπτά ακριβότερες οι πλαστικές συσκευασίες από 1η Ιουνίου

Από 1η Ιουνίου επιβάλλεται ο νέος φόρος ανακύκλωσης, ο οποίος ορίζει ότι όλες οι...

Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου του 14χρονου στα Πατήσια: Ήταν τελικά αυτοκτονία;

Τι δηλώνει η μητέρα του Μάκη για το ενδεχόμενο δυστυχήματος

Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το ΠΑΣΟΚ

Ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Τραγωδία: Βολιώτης ενώ έτρωγε με τους γονείς του πήγε στο μπάνιο και κρεμάστηκε

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Tα πάνω κάτω στον ΣΚΑΪ – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι η φράση που ακούγεται...

Νεκρός απο ηλεκτροπληξία επίδοξος ληστής στη Φθιώτιδα

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ