Πέθανε η σύζυγος του Γιάννη Σμαραγδή, Ελένη: «Σαν Άγγελος έφυγε»

Πένθος στην οικογένεια Σμαραγδή

Must Read

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής, η Ελένη Σμαραγδή, σύζυγος του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Σε ηλικία 73 ετών, η Ελένη Σμαραγδή ξεκίνησε για το αιώνιο ταξίδι, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της.

Για 49 ολόκληρα χρόνια, η Ελένη Σμαραγδή ήταν η σύντροφος του σκηνοθέτη, ο άνθρωπος που τον στήριζε όχι μόνο στη ζωή αλλά και σε όλη του την κινηματογραφική πορεία.

«Ήταν Άγγελος με φτερά, που μου τα δάνειζε κάθε φορά που έκανα μια ταινία. Σαν Άγγελος έφυγε» είπε ο Γιάννης Σμαραγδής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ποια ήταν η Ελένη Σμαραγδή

Η Ελένη Σμαραγδή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και σινεμά στο Παρίσι στα πανεπιστήμια Sorbonne Nouvelle και Paris VIII αντίστοιχα.

Υπήρξε δραστήρια υπέρμαχος των τεχνών από τα χρόνια της στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1980 έως το 1995 εργάσθηκε ως ιδρυτικό μέλος και αργότερα ως υπεύθυνη του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σ’ αυτό το διάστημα διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκθέσεις καθώς και πολλές εκδόσεις μία εκ των οποίων βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Επιτυχημένη και πολυβραβευμένη παραγωγός, από το 1988 εργάστηκε στο πλευρό του Γιάννη Σμαραγδή ως παραγωγός στην Alexandros Film Co. Ltd.

Μεταξύ των πολλαπλών βραβείων για τις ταινίες ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ΚΑΒΑΦΗΣ, το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας για την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Το 2010 εξέδωσε το λεύκωμα «El Greco – η ταινία» από τις εκδόσεις Μίλητος. Στις 8 Μαρτίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, της απενεμήθη τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία El Greco και τη δημιουργία και επιμέλεια του Μουσείου «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. Το 2009 επιμελήθηκε την μόνιμη έκθεση «EL GRECO-Επιστροφή στην Πατρίδα» στην Πύλη Βηθλεέμ του Ηρακλείου Κρήτης. Στις 16 Μαΐου 2008 τιμήθηκε με το βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο γυναικών ως παραγωγός για την ταινία EL GRECO. Το 2007 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία EL GRECO.

Για την γνωριμία της με τον Γιάννη Σμαραγδή

Ο έρωτας τους ξεκίνησε πολύ νωρίς, όταν ο Γιάννης Σμαραγδής ήταν 19 και η Ελένη Σμαραγδή 16. Όπως είχε περιγράψει σε συνέντευξή της στο womenonly ,τον έβλεπε κάθε πρωί στο φαρμακείο της γειτονιάς, όπου εκείνος δούλευε ως υπάλληλος.

«Πήγαινα να αγοράσω φάρμακα και ροδόνερο για να βλέπω τον Γιάννη. Η συνάντησή μας και η γνωριμία μας ήταν μοιραία. Θυμάμαι ένα απόγευμα μετά το φροντιστήριο στην πλατεία Κάνιγγος, πήρα το λεωφορείο για να γυρίσω στο σπίτι. Εκεί καθόταν ο Γιάννης με ένα φίλο του. Πήγα και κάθισα μαζί τους, πιάσαμε την κουβέντα και ήρθαμε πιο κοντά» είχε πει η Ελένη Σμαραγδή.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, από την άλλη,  πίστευε ότι αυτή η συνάντηση ήταν καρμική: «Η πραγματικότητα είναι ότι καθένας από εμάς θα βρει αυτό που έχει αποφασιστεί να βρει και δεν το αποφασίζoυμε εμείς οι άνθρωποι. Είναι το πεπρωμένο μας 100%. Ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί, ακόμα και αν οι άνθρωποι αντιστέκονται, γιατί μερικές φορές και οι άνθρωποι αντιστέκονται».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This