Εφιαλτική νύχτα σε Έβρο και Λέσβο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Η πύρινη λαίλαπα «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμά της

Δραματική η κατάσταση

Must Read

Ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας την επιχείρηση κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα, στον οικισμό Δαδιά, του Έβρου, την ώρα που στο σημείο βρίσκονται τεράστιες επίγειες δυνάμεις, δίνοντας για τέταρτη ημέρα τιτάνια μάχη με τις πύρινες γλώσσες.

Το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Δαδιά, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά την περιοχή, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ύστερα από μία σύσκεψη που έγινε στο Συντονιστικό, δέχθηκε την εισήγηση της Πυροσβεστικής να προχωρήσουν σε εκκένωση του χωριού, καθώς οι πυκνοί καπνοί έκαναν την ατμόσφαιρα στον οικισμό αποπνικτική.

Αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να καταφέρουν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους του χωριού. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να κατευθυνθούν οργανωμένα και με ψυχραιμία είτε σε συγγενικά σπίτια είτε σε ξενοδοχεία στο Σουφλί και τη Γιαννούλη. Στο πλαίσιο αυτό, τους ηλικιωμένους φρόντισαν να τους μεταφέρουν με τουριστικά λεωφορεία.

Ωστόσο, υπήρξαν και οι νέοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και τις περιουσίες τους και παρέμειναν εκεί για να τα προστατεύσουν- αν χρειασθεί.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη έφτασε στην περιοχή, προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης με τη φωτιά που καίει εδώ και τέσσερις μέρες και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Λέσβο

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στη Λέσβο με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημειώθηκε και μια μεγάλη αναζωπύρωση.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις στα Βατερά της Λέσβου που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ το ίδιο έχει συμβεί σε τουλάχιστον σε δέκα σπίτια. Σύμφωνα με το Open, το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση.

Ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν τη φωτιά σε αυτό το σημείο.

Η εξέλιξη της φωτιάς θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση της, όταν σταματήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι δύο κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές ανήκουν σε σεισμοπαθείς της Βρίσας, που δέχονται το δεύτερο χτύπημα της μοίρας.

Η φωτιά έφθασε μέχρι στον Αγ. Γεώργιο Βρισας. Μεγάλες φθορές υπέστη και το ομώνυμο εκκλησάκι, ενώ κάηκαν δεκάδες στρέμματα ελιές στην γύρω περιοχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This