Πύρινος εφιάλτης χωρίς τέλος στον Έβρο – Ένα ενεργό μέτωπο στη Λέσβο, σε ύφεση η φωτιά στην Ηλεία

Τι γίνεται στα πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα - Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Must Read

Πενήντα οκτώ (58) δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, που στο σύνολο τους αντιμετωπίστηκαν άμεσα, και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο δάσος της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο νότιο και στο νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άλλο ενεργό μέτωπο, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας πως εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

https://youtu.be/UTZQ2bH5nU4

Στην πυρκαγιά στην Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθόλη την διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη από τη Δαδιά, τα μέτωπα είναι δύο, το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα και ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη:

«Έχουμε δύο μέτωπα, τα οποία είναι δύσκολα, αλλά αντιμετωπίζονται. Το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα, κι ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη. Επιτόπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών κι έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, δουλεύουν τα μηχανήματα έργου, κυρίως του Στρατού και της Περιφέρειας. Τονίζω συνέχεια την αξία της συμμετοχής όλων των φορέων. Γιατί εδώ -και το εννοώ- λειτουργούμε σαν μια οικογένεια. Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι το νοτιοδυτικό. Οι δυνάμεις εκεί επιχειρούν με μηχανήματα έργου για να διανοίξουν μία νέα αντιπυρική ζώνη και να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιάς στην πιο σημαντική ζώνη, την Α1 [απολύτου προστασίας]. Συνεχίζουμε με τα μηχανήματα έργου και θεωρώ ότι μέχρι απόψε θα έχουμε έτοιμη τη νέα αυτή αντιπυρική ζώνη. Αύριο το πρωί θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα το πρωί. Θα μείνουμε και απόψε όλο το βράδυ στο πεδίο».

Ένα ενεργό μέτωπο στη Λέσβο

Σαφή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στην πυρκαγιά στη Λέσβο, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, καθώς αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρίσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ το μέτωπο προς την περιοχή του Σταυρού βρίσκεται σε ύφεση.

Στο πύρινο μέτωπο της Λέσβου, όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως 4 έως 5 μποφόρ, επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σε ύφεση η φωτιά στην Ηλεία

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων, στην Ηλεία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Στην φωτιά αυτή επιχειρούν 159 πυροσβέστες, ανάμεσα τους και 15 Γερμανοί πυροσβέστες, με 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας επεχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Στην Ηλεία, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις της αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ενεργοποίηση του συστήματος Copernicus 

Επίσης, κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στα Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία.

Σκοπός της υπηρεσίας αυτής, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα άλλα πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα

Αναφορικά με τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα που υπάρχουν ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Επίσης σημείωσε ότι οριοθετήθηκε η αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ σε έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Οριοθετημένη χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που ξεκίνησε στην Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο το μεσημέρι και άμεσα κινητοποίησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ ΜΠΕ μέσα στην καμένη έκταση που αφορά σε ένα στρέμμα δασικής έκτασης και επτά γεωργικής, υπάρχουν μικροεστίες σε ελαιώνα τις οποίες οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβύσουν.

Οι δυνάμεις στο σύνολο τους που ενήργησαν στο μέτωπο παραμένουν στην περιοχή και συγκεκριμένα 28 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα από πέντε άτομα το κάθε τμήμα, 16 οχήματα πυροσβεστικά, 2 υδροφόρες ΟΤΑ, 2 χωματουργικά μηχανήματα και πριν λίγη ώρα σταμάτησε τις πτήσεις το ελικόπτερο της Π.Υ που συνέδραμε στην κατάσβεση.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στo Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης, στη Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής και είναι οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Φούρκα και Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ νωρίτερα στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Οι πυρκαγιές στην περιοχή Καρβουνάς, στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία Χαλκιδικής και σε ένα μικρότερο μέτωπο στη Σάνη, στην Κασσάνδρα έχουν σβηστεί.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος Πέλλας, όπου το πρωί είχε επιχειρήσει και ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε χορτολιβαδική έκταση στην ορεινή περιοχή Στεφάνι, του Δήμου Κορινθίων.

Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν.

Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διερευνώνται από τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Στη συνέχεια ο κ. Αρτοποιός είπε το μεσημέρι συνελήφθη από ανακριτικούς πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και Αλιβερίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 63 ετών με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ σε εποχούμενα περίπολα πυρασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε σήμερα το προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την διάρκεια των περιπολιών τους στον ;Aγιο Ιωάννη Υμηττού, στο Μαραθώνα, στο Διόνυσο Πεντέλης, στην Κρύα Πηγή Πάρνηθας και στο Kανδήλι Γερανείων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την αποστολή τους, τους έδωσε κατευθύνσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμβάντων κατά την εκτέλεση των περιπολιών τους και τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβάλλουν νυχθημερόν στην επιτήρηση και την πυρασφάλεια των ευαίσθητων δασικών περιοχών, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοικημένων περιοχών της Περιφέρειας Αττικής.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα συνοδευόμενος από τον διοικητή της ΔΑΥ αντιπτέραρχο Πέτρο Χατζήρη.

Συνομίλησε με τους χειριστές των ιπτάμενων μέσων, τους μηχανικούς και το λοιπό προσωπικό υποστήριξης, τους οποίους ευχαρίστησε για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια των φυσικών τους αντοχών. Τόνισε δε, ότι ο αγώνας που δίνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Μιλώντας για τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στη Δαδιά Έβρου και στα Βατερά Λέσβου, διαθέτοντας μεγάλο αριθμό ιπτάμενων μέσων, εξειδικευμένες ομάδες «Δευκαλίωνα» και διμοιρίες του Σχεδίου «Ξενοκράτης», μηχανήματα Μηχανικού, πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρα οχήματα, γερανοφόρα οχήματα, βυτιοφόρα πετρελαίου και αεροπορικού καυσίμου, λεωφορεία και μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This