Σταματούλα Τσικρικά: «Έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό και όχι της απομόνωσης»

Must Read

Σε επαγρύπνηση είναι οι ειδικοί λίγο πριν από την έλευση του φθινοπώρου, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Αναφορά στην πορεία της πανδημίας έκανε η Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον ιό και όχι της απομόνωσης. Έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δε δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς, υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Έχοντας διανύσει περισσότερα από 2,5 έτη πανδημίας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός».

Όπως εξήγησε, μπορεί ο ευσεβής πόθος όλων να η μετάπτωση του κορωνοϊού στο επίπεδο του απλού κρυολογήματος και κατά συνέπεια, μη σοβαρής νόσησης, όμως έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο ιός έχει μια δική του δυναμική εξελικτική πορεία επιβίωσης, η οποία εκφράζεται μέσα από υποπαραλλαγές ικανές να διαφεύγουν της προηγούμενης ανοσίας. Υπολογίζεται, όπως λέει, ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν νοσήσει από τα προηγούμενα στελέχη ενδέχεται να επαναμολυνθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανά λόγω της μη επαρκούς άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, της μεγάλης χρονικής απόστασης από την προηγούμενη λοίμωξη και την απουσία εμβολιασμού έναντι του ιού.

Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»-επικαιροποιημένα εμβόλια-ενίσχυση ΕΣΥ

Η κ. Τσικρικά, συμπλήρωσε ότι «οι επικρατούσες ισορροπίες στη χώρα μας θα ανατραπούν και πάλι με την επικράτηση ενός καινούργιου στελέχους, όπως για παράδειγμα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος”, με την ακριβή πρόβλεψη χρονικής έλευσης ενός νέου πανδημικού κύματος να μην είναι εύκολα μετρήσιμη, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από το επικρατές επίπεδο ανοσίας του γενικού πληθυσμού, τα επικαιροποιημένα μέτρα Δημόσιας Υγείας και τη διευρυμένη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας».

Τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η έγκαιρη και μαζική διάθεση των επικαιροποιημένων εμβολίων, ικανών να περιέχουν τα νέα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού και να προσφέρουν ενισχυτική προστασία και παράλληλα, ο σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, ανέφερε η κ. Τσικρικά. Προσθέτει ότι η ενίσχυση και η ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων θα αποσυμπιέσουν το ήδη εξουθενωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This