Η ΑΕΚ επιστρέφει σπίτι της: Όλα όσα οδήγησαν στην πραγματοποίηση του ονείρου

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ είναι πλέον πανέτοιμο να φιλοξενήσει ομάδα και οπαδούς

Must Read

*Αναδημοσίευση από το pontosnews.gr

Η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της, μετά από μακρά αναμονή της ΑΕΚ και των φίλων της, διάρκειας 19 ετών και 5 μηνών. Το όνειρο του κάθε φίλου της Ένωσης, να δει την ομάδα και πάλι να αγωνίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, γίνεται πραγματικότητα!

Το σύνθημα «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» ακουγόταν σε κάθε αγώνα της ΑΕΚ, όπου κι αν έπαιζε, και πλέον είναι γεγονός.

Στις 3 Μαΐου 2003 η ΑΕΚ έδωσε το τελευταίο παιχνίδι της στο «Νίκος Γκούμας» απέναντι στον Άρη, και το επόμενο διάστημα το γήπεδο γκρεμίστηκε. Κανένας δεν περίμενε τότε ότι θα πρέπει να περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες για να καταφέρει η ομάδα να κατασκευάσει εκ νέου το σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το γήπεδο γκρεμίστηκε. Στο πλάνο ήταν η άμεση ανακατασκευή του, αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν τα σχέδια για το νέο «σπίτι» της ομάδας κρίθηκαν ανέφικτα και το πρότζεκτ βγήκε εκτός φακέλου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν πολλά νέα σχέδια για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και σκέψεις για κατασκευή του σε άλλη περιοχή.

Η αρχή του ονείρου

Το θέμα είχε παγώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2013, που ήταν ένα από τα πιο δύσκολα στην ιστορία της ΑΕΚ, με τον υποβιβασμό της στη Γ’ Εθνική. Στις 10 Ιουλίου η ομάδα μπήκε σε τροχιά αναγέννησης, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να ανακοινώνει πως θα χτίσει νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Εμείς θα φτιάξουμε ένα καινούργιο γήπεδο, ακριβώς στη θέση και προς αντικατάσταση του παλιού γηπέδου. Δεν θέλουμε εμπορικές χρήσεις, σούπερ μάρκετ κτλ. Θέλουμε ένα γήπεδο που θα περιλαμβάνει το καλύτερο μουσείο των προσφύγων στη χώρα μας. Ένα γήπεδο που το ιδρυτικό του όνομα θα είναι “Αγια-Σοφιά”», είχε πει χαρακτηριστικά.

Τα λόγια έγιναν έργα άμεσα, καθώς στις 15 Νοεμβρίου 2013 έγινε μια μεγάλη παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, των αρχιτεκτονικών σχεδίων και όχι μόνο. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα πολλά εμπόδια που συνάντησε η ομάδα στην προσπάθειά της να κατασκευάσει το γήπεδο κράτησαν σχεδόν τέσσερα χρόνια. Στις 27 Ιουλίου 2017 έγινε ο αγιασμός, σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών.

Χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες

Έναν χρόνο αργότερα, κι ενώ ο χώρος στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο, η ΑΕΚ προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση, δείχνοντας πως τιμά την προσφυγική καταγωγή της και στηρίζεται σε αυτήν.

Στις 22 Ιουλίου 2018 δύο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο έριξαν χώμα και πέτρες από τα γενέθλια εδάφη τους σε ένα ιδιαίτερο σημείο στο γήπεδο. Η Ευαγγελία Στραβαρίδη, 102 ετών από τα Βουρλά της Σμύρνης, και ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης, 105 ετών από το Καρς του Πόντου ευλόγησαν το γήπεδο με το χώμα και τα τραγούδια τους. Το χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες τοποθετήθηκε στο σημείο που οι ποδοσφαιριστές θα περνούν πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η «Αγια-Σοφιά» άρχισε να ορθώνει τα τείχη της, υπό το άγρυπνο βλέμμα των φίλων της ΑΕΚ, που παρακολουθούσαν καθημερινά την πορεία των εργασιών, ανυπομονώντας για την ολοκλήρωσή του. Κάποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά σχεδόν ποτέ δεν σταμάτησαν τα έργα.

Τιμή στους πυλώνες της ΑΕΚ

Τον τελευταίο χρόνο, το γήπεδο είχε πάρει τη μορφή του και άρχισε να αποκτά τον χαρακτήρα που ο Δημήτρης Μελισσανίδης οραματιζόταν. Στους τέσσερις πυλώνες μπήκαν φωτογραφίες τεσσάρων κορυφαίων ποδοσφαιριστών που έγραψαν ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ στο γήπεδο. Οι εικόνες των Στέλιου Σεραφείδη, Κώστα Νεστορίδη, Μίμη Παπαϊωάννου και Θωμά Μαύρου κοσμούν πλέον το γήπεδο, με τον Σεραφείδη να βλέπει αυτή την τιμή που του έγινε πριν φύγει από τη ζωή.

Μετά από 19 χρόνια και πέντε μήνες αναμονής, η μεγάλη ώρα έφτασε. Η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της για την ομάδα της ΑΕΚ, αλλά και τους φίλους της που καρτερικά περίμεναν.

Γι’ αυτό, πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι, τη Δευτέρα (3/10) με τον Ιωνικό, απόψε θα πραγματοποιηθεί μια λαμπρή εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου, όπου θα τιμηθεί η προσφυγική καταγωγή, το λαμπρό παρελθόν, αλλά και το όλο υποσχέσεις μέλλον.

  • Απολαύστε (ξανά) το βίντεο από την πρόβα τζενεράλε για τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This