«Βόμβες» Αποστολάκη – «Σύγκρουση με την Τουρκία δεν θα είναι απλά θερμό επεισόδιο»

Ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία θα απλωθεί σε όλη την επικράτεια

Must Read

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ελλάδας, απαιτώντας αποστρατικοποίηση των νησιών. Την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα κάνει παράνομο deal με την Λιβύη, εκχωρώντας ΑΟΖ στην Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μοιάζει όλο και πιθανότερο, με την Αθήνα να βρίσκεται επί ποδός. 

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
 Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφέρθηκε στη συνάντηση του συμβούλου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχουν γίνει κινήσεις για να γίνει διαχείριση της αναστάτωσης που προκαλεί η Τουρκία. Οι Τούρκοι με φραστικές πιέσεις και προτροπές δεν μαζεύονται. Ζυγίζουν τα πράγματα και κάνουν αυτό που τους συμφέρει» τόνισε ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην έκτακτη συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Ότι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν. Πώς γίνεται παράλληλα να πάει ο Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια στιγμή σήμερα να πάει ο Τσαβούσογλου στην Λιβύη; Είναι μια ιστορία που θα δημιουργήσει θέματα, αν ισχύουν αυτά που ακούμε δημοσιογραφικά ότι η Λιβύη έχει πρόθεση να παραχωρήσει την ΑΟΖ της στην Τουρκία» προσέθεσε.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Τουρκία δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ και να κάνει στρατιωτικές ενέργειες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει αυτά που θέλει» σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Ένα είναι το ζήτημα των F16 και των απαιτήσεων από την Αμερική, το άλλο είναι η ενέργεια που είναι πολύ σημαντικό και διεκδικεί έναν ρόλο ως μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Η κατάσταση με την Ρωσία έχει δυσκολέψει, η υπόσταση του ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οποιαδήποτε αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της συμμαχίας είναι κάτι που δεν θέλει κανείς αυτή την στιγμή».

«Το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων είναι εξαιρετικό»

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, την χαρακτήρισε καλή, αλλά όχι εξαιρετική γιατί όπως σημείωσε «υπάρχουν θέματα».

«Το προσωπικό είναι εξαιρετικό. Η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων και οι δυνατότητες να ανταποκριθούν είναι αρκετά σοβαρές. Σε μια πολεμική αντιπαράθεση δεν μπορείς να μετρήσεις ποιος θα κερδίσει ξεκάθαρα, το θέμα είναι τι ζημιά θα πάθουν και οι δύο από μια τέτοια σύγκρουση» συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στις φρεγάτες Belharra έκανε λόγο για «εξαιρετικά πλοία με εξαιρετικές δυνατότητες που θα επαυξήσουν πολύ το δυναμικό του ναυτικού». Είναι μια καλή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ όπως σημείωσε: «ένα οπλικό σύστημα δεν αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνει πόντους και ενισχύει την ισορροπία που ήδη υπάρχει».

«Δεν θα είναι απλά θερμό επεισόδιο»

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ωστόσο ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία, θα επιφέρει πόλεμο που θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Δεν υπάρχει περίπτωση σύμφωνα με τον ίδιο να υπάρξει «θερμό επεισόδιο», ή σύγκρουση που θα κρατήσει μόλις λίγες ημέρες. «Είναι σαν μια φωτιά που προσπαθείς να την ελέγξεις και δεν τα καταφέρνεις» δήλωσε χαρακτηριστά και διευκρίνισε ότι πιθανός ναυτικός αποκλεισμός νησιού από την Τουρκία, είναι πολεμική ενέργεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This