Τεράστιες οι ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συγκεκριμένη ενέργεια που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας. Το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της Λιβύης το οποίο ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ αποκήρυξε την συμφωνία και την χαρακτηρίζει παράνομη, αποκαλύπτει την εγκληματική διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αντί να έχει καταγγείλει την Τουρκία που λειτουργώντας ως κατοχική δύναμη εμποδίζει την διενέργεια εκλογών εδώ και 10 μήνες, επιτρέπει στους Τούρκους να παριστάνουν τους θιασώτες της διεθνούς νομιμότητας!
Δύο μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ο σήμερα Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στη Λιβύη με τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
«Συναντήθηκα με το πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Συζητήθηκαν βήματα για πολιτική λύση και οι σχέσεις μας. Υπεγράφησαν 2 μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter του με το περιεχόμενο της συμφωνίας να παραμένει ασαφές προς το παρόν.
«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.
Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/HWQu0cdskp
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
🇹🇷🇱🇾 #Libya Münhasır Ekonomik Bölgesi'nin Türk şirketleri tarafından Petrol ve Gaz Arama için #Türkiye'ye kiralanmasına izin veren anlaşma imzalandı. https://t.co/yq2eyrJBck pic.twitter.com/4Hybr8D1Dp
— 🇹🇷 Mavi Vatan (@Patrie_Bleue) October 3, 2022
Νωρίτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε διαρρεύσει, η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη προκάλεσε αντιδράσεις από Λίβυους αξιωματούχους και υπουργούς. Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, είχε καταγγείλει πριν υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα, την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ότι προσπαθεί «να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη». Ο Αούν είχε δηλώσει ότι αν η συμφωνία συμπεριλάμβανε τις παρατηρήσεις του, τότε θα την υπέγραφε. «Η επίσκεψη και οι προσφορές που θα υπογραφούν έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή και θα θεωρηθούν ως κλιμάκωση», αναφέρουν Λίβυοι αξιωματούχοι.
Το κοινοβούλιο της Λιβύης χαρακτηρίζει παράνομη την συγκεκριμένη συμφωνία με επίσημη ανακοίνωση του. Το κοινοβούλιο ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
(Breaking News) The Libyan parliament rejects hydrocarbons deal signed today between Turkey and the Libyan Government of National Unity
The #Libya Update pic.twitter.com/0e73v47Dxv
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) October 3, 2022
Μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα
«Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως «θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της».
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας».
«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
«Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Λιβύη και Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με το Γάλλο πρέσβη
Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.