Οι νέοι να επιστρέψουν στην Πόλη!

Πρόγραμμα παλιννόστησης «Ελπίς» για να διατηρηθεί ο ελληνικός πληθυσμός που μετά βίας φτάνει τα 2.000 άτομα

Must Read

Για το πρόγραμμα παλιννόστησης «Ελπίς», που έχει ως στόχο να επιστρέψουν οι νέοι στην Κωνσταντινούπολη, και για τις συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινότητα, σε ένα κλίμα τεταμένο που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τη σχέση Τουρκίας και Ελλάδας, μίλησαν ομογενείς από την Πόλη σε ημερίδα με τίτλο «Οι Ρωμιοί της Πόλης – Το χθες, το σήμερα, το αύριο» που διοργάνωσε η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος.

Μίλησαν, επίσης, για το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και για τα αισιόδοξα μηνύματα που γεννά η αύξηση των μαθητών στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Σεπτεμβριανά του 1955 μέσα από τον φακό του Δημητρίου Καλούμενου».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι το Δημογραφικό. “Ελπίς” είναι το πρόγραμμα παλιννόστησης για τους νέους που πρέπει να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και πέντε χρόνια συγκεντρώνουμε νέους, τούς εκπαιδεύουμε γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης στην Κωνσταντινούπολη, μαθαίνουν τούρκικα, για να είναι έτοιμοι να ζήσουν στην πόλη», εξήγησε ο γενικός γραμματέας Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Αναγνωστόπουλος.

«Βιολογικά τελειώνουμε»

Διευκρίνισε, δε, ότι οι συγκεκριμένοι νέοι έχουν λάβει Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι και γιατροί, από όλα τα επαγγέλματα, και ο στόχος είναι «να μπορέσουμε τουλάχιστον πέντε έξι νέοι κάθε χρόνο να επιστρέφουν, να εγκαθίστανται στην πόλη, να τους βοηθήσουμε να βρουν κατοικία, δουλειά στην Κωνσταντινούπολη, να χρηματοδοτήσουμε την αρχή, τουλάχιστον για έναν χρόνο, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, με στόχο να παραμείνουν εκεί και να αυξηθεί ο πληθυσμός, γιατί βιολογικά τελειώνουμε».

«Είμαστε 2.000 Έλληνες. Εάν δεν υπάρξει αυτή η παλιννόστηση των νέων, αυτό το πρόγραμμα που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε δεν έχει ελπίδα, δηλαδή το Δημογραφικό τα λέει όλα από μόνο του. Στην ακμή του πληθυσμού, το 1922-23, όταν ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος, οι Έλληνες ήταν 130.000-140.000. Σήμερα είναι μόνο 2.000 και αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ανακοινώθηκε, επιπλέον, ότι στο Ζωγράφειο Λύκειο, για πρώτη φορά φέτος, οι μαθητές είναι πάνω από 60, ενώ συνήθως ήταν 40 με 50, κάτι επίσης ελπιδοφόρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This