Εκπτώσεις φόρου για ανακαινίσεις κτιρίων ως το 2024

Επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη η μείωση κατά 40% για τις δαπάνες αναβάθμισης σπιτιών 

Must Read

Μια σειρά από παρατάσεις για τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, υπηρεσίες, κατασκευές, αλλά και φοροεκπτώσεις του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις – Τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών» προβλέπει μεταξύ άλλων:

Δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων

Επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Προβλέπεται πως η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο τεσσάρων φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών 16.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε καθένα από τα τέσσερα έτη που θα ισχύσει η έκπτωση φτάνει τα 1.600 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νομίμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα και επιχορηγήσεις.

Αναστολή ΦΠΑ σε ακίνητα

Παρατείνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 η δυνατότητα των υποκείμενων στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατασκευαστών οικοδομών προς πώληση, να επιλέξουν την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του φόρου, προκειμένου η παράδοση των ακινήτων να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες

Παρατείνεται έως και τις 30 Ιουνίου του 2023 η υπαγωγή σε μειωμένο ή υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, της τάξεως του 13% και 6% αντίστοιχα, ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

Αγαθά:

α) του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα φίλτρα και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης

β) του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας (μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική, σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά [διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα])

γ) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα μη αλκοολούχα ποτά και τα αεριούχα νερά

δ) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων και την παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας

ε) του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τους απινιδωτές

Υπηρεσίες:

α) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους

β) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τις υπηρεσίες εστίασης

γ) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια κινηματογράφων

δ) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους

ε) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού, εφόσον οι υπηρεσίες από τις σχολές αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ

Φόρος υπεραξίας

Παρατείνεται κατά δύο επιπλέον έτη η αναστολή ισχύος του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ, ν. 4172/2013, Α’ 167), με το οποίο επιβάλλεται φόρος στο εισόδημα από υπεραξία για μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας. Η ισχύς του άρθρου 41 του ΚΦΕ έχει ανασταλεί διαδοχικά από 1ης Ιανουαρίου του 2015 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.Σημειώνεται πως η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα διαρκέσει μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This