Δέσμευση καταθέσεων για «μαύρο χρήμα» 

Θα μπλοκάρονται έως 18 μήνες λογαριασμοί, θυρίδες και ακίνητα όσων κατηγορούνται για φοροδιαφυγή 

Must Read

Έως και ενάμιση χρόνο θα παραμένουν δεσμευμένοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες, ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία όσων κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για μια αλλαγή στο «ποινολόγιο» της Εφορίας που δεν υπήρχε νωρίτερα, και μάλιστα διαθέτει αναδρομική ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι φοροϋποθέσεις διερευνώνται με ρυθμούς… χελώνας στη χώρα μας, δεν αποκλείεται με την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος να «ξεμπλοκάρουν» οι λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων βρίσκονται υπό έλεγχο, κάτι σαν την παρέλευση των 18 μηνών που ισχύει για όσους εκκρεμεί η δίκη και αφήνονται ελεύθεροι από τη φυλακή.

Σύμφωνα με νέα απόφαση που εκδόθηκε:

– Οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης εγκλημάτων της αρμοδιότητάς τους, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών.

Το διάστημα αυτό μπορεί να παρατείνεται, λόγω μη ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης, για ακόμα 9 μήνες, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, εάν έχει εκδοθεί απόφαση από εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή από τον αναπληρωτή του ή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές Αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορουμένων αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.

– Η απόφαση δέσμευσης γίνεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορουμένου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της απόφασης στον οργανισμό ή την υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται (τράπεζα κ.λπ.).

Η γνωστοποίηση γίνεται με φαξ ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

– Σε περίπτωση δέσμευσης ακινήτου, πλοίου ή αεροσκάφους, η δέσμευση επιδίδεται στον αρμόδιο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου ή στον λιμενάρχη ή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με τον ίδιο τρόπο, η απόφαση γνωστοποιείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπορεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα διασφάλισης. Η απόφαση για την παράταση του χρόνου δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων επιδίδεται εντός προθεσμίας 20 ημερών στον κατηγορούμενο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει με αίτησή του προς το Συμβούλιο Εφετών ή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This