Πυροβολισμός 16χρονου Κώστα Φραγκούλη: Μέτρα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας ζητούν αστυνομικοί!

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Συντάκτης: Newsroom

Την έντονη αντίθεσή της στο περιστατικό με τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη τα ξημερώματα της Δευτέρας από συνάδελφό τους στο πλαίσιο καταδίωξης εκφράζει η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Σε μια μακροσκελή ανάρτησή τους στο Facebook, οι αστυνομικοί αναφέρονται στην αστυνομική αυθαιρεσία η οποία πρέπει να εκλείψει. 

Παράλληλα, τονίζουν πως «ο πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος, καθώς και εναντίον ανηλίκου, αλλά και εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή».

Τέλος, επισημαίνουν πως οι Ρομά είναι μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα και ότι υπάρχει διάχυτος αντιτσιγγανισμός στην κοινωνία ενώ προτείνουν μέτρα που να βελτιώσουν την θέση των Ρομά στην κοινωνία αλλά και θα ενισχύσουν την θετική εικόνα της αστυνομίας.

Δείτε επίσης: Δικηγόρος οικογένειας 16χρονου: «Δεν υπήρξε βολή προειδοποίησης, ο αστυνομικός γνώριζε ότι είναι Ρομά»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την αγανάκτησή της και ζητά να ληφθούν επιτέλους σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης της εντεινόμενης αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, ασκήθηκε εις βάρος του ‘’αστυνομικού’’ που πυροβόλησε εναντίον του 16χρονου Ρομά στη διάρκεια καταδίωξης, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. Σεβόμενοι το τεκμήριο αθωότητας στεκόμαστε μόνο στα προφανή και όσα έγιναν επίσημα γνωστά.

Άλλο ένα περιστατικό που μαζί τα υπόλοιπα καταδεικνύουν το πολύ σοβαρό θεσμικό ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο καθένας μπορεί να διαβάσει τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία και να διαπιστώσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Τίποτα δεν είναι μεμονωμένο όταν μιλάμε για έναν Αστυνομικό που πυροβολεί παράνομα θέτοντας άσκοπα σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών και μαζί με τον διάχυτο στη κοινωνία αντιτσιγγανισμό που εμφιλοχωρεί στις έκνομες ενέργειες του, τότε μιλάμε για σοβαρό θεσμικό ζήτημα εγκληματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Ας είμαστε σαφής, σύμφωνα με το Ν. 3169/2003, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4937/2022 «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευση τους σε αυτά και άλλες διατάξεις» ο αστυνομικός επιτρέπεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του να προτάσσει το πυροβόλο όπλο μόνο εφόσον συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου. Η χρήση του όπλου από Αστυνομικό για εκφοβιστικό πυροβολισμό ή πυροβολισμό κατά οχήματος, που ενέχει κίνδυνο τραυματισμού επιβαίνοντος προσώπου, επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το πυροβολισμό ακινητοποίησης και μόνο αν αυτό απαιτείται, ήτοι για τη σύλληψη καταδιωκομένου που καταλαμβάνεται να τελεί επ’ αυτοφώρω κακούργημα ή πλημμέλημα, μόνο εφόσον αντιδρά στη σύλληψή του και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κάνει χρήση όπλου.

Επίσης, ο πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος, καθώς και εναντίον ανηλίκου, αλλά και εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή.

Τα αστυνομικά εγχειρίδια είναι επίσης σαφή, δεν πυροβολούμε ποτέ κινούμενοι σε μια καταδίωξη.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί ο διάχυτος στη κοινωνία αντιτσιγγανισμός που παραβλέπει τις έκνομες ενέργειες του Αστυνομικού σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά που έγιναν επίσημα γνωστά και προσπαθεί να κανονικοποιήσει, αν όχι να νομιμοποιήσει την εγκληματική ενέργεια του Αστυνομικού.

Ο Αντιτσιγγανισμός πλήττει την ελληνική κοινωνία και αποτελεί μια επαχθή μορφή ρατσισμού που εκδηλώνεται κατά των Ρομά με λόγο, πράξεις και παραλείψεις και στηρίζεται σε συγκεκριμένα αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις από τις οποίες και ενισχύεται, οδηγώντας σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που πλήττουν άμεσα ή έμμεσα τους Ρομά. Επίσης, αποτελεί μια ιδεολογία που στηρίζεται στην φυλετική υπεροχή, μια μορφή θεσμικού ρατσισμού και διάκρισης που εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της βίας, της ρητορικής μίσους, της εκμετάλλευσης και του στιγματισμού των Ρομά από τους υπόλοιπους.

Οι Ρομά όμως πληρούν όλα τα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ευάλωτη κοινωνική ομάδα, αφού έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά, δυσκολεύονται ή αδυνατούν σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς να έχουν ποιότητα ζωής (π.χ. στέγη, εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση κ.ά.), αδυνατούν αποτελεσματικά να απολαύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παραβιάσεων και πολλαπλών διακρίσεων.

Η ελληνική πραγματικότητα καταδεικνύει:

Την υψηλή εγκληματικότητα από Ρομά, ιδιαίτερα σκληρή σε περιοχές με γκέτο Ρομά.
Την αποτυχία εφαρμογής της Κοινοτικής/διαπολιτισμικής Αστυνόμευση, του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς» και αντιδράσεις στη πρόσληψη Ρομά ως Αστυνομικούς.
Τον υψηλό αριθμό καταγγελιών που οδηγούν σε πειθαρχικές και ποινικές καταδίκες των Αστυνομικών.
Τις έρευνες που έχουν αποδείξει την κακομεταχείριση αστυνομικών σε Ρομά που περιλαμβάνουν ύβρεις, αυθαίρετους ελέγχους και προσαγωγές, άσκηση υπέρμετρης βίας κατά τη σύλληψη ή και κράτηση, αδιαφορία έρευνας καταγγελιών σε βάρος Ρομά.
Επίσης, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. με έρευνες έχει αποδείξει  το υψηλό επίπεδο αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων σε βάρος Ρομά. Βέβαια η ίδια έρευνα μιλάει για πολύ μικρότερα ποσοστά σε σχέση με άλλους αστυνομικούς οργανισμούς.
 

Παρά τα υπαρκτά προβλήματα μεταξύ Αστυνομίας και Ρομά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης με συγκεκριμένες προτάσεις:

Πολιτικές ενσωμάτωσης και υιοθέτηση πρακτικών ενάντια στις διακρίσεις.
Εγκαθίδρυση σταθερών δομών διαλόγου.
Διαπολιτισμική Αστυνόμευση – Αστυνομικοί σύνδεσμοι.
Διαμεσολάβηση
Προώθηση κουλτούρας ανεκτικότητας απέναντι στη διαφορετικότητα.
Βασική και συνεχής εκπαίδευση σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Είτε με την επιβολή, είτε με το μιμητισμό να αναπαράγονται θετικά και σύγχρονα επαγγελματικά πρότυπα εντός της Αστυνομίας.
 

Αν ληφθούν σοβαρά μέτρα θα μπορέσουμε να επιτύχουμε:

Υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης από τον κάθε Πολίτη.
Εξασφάλιση ομαλότητας του Αστυνομικού Έργου
Αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και μείωση της εγκληματικότητας.
Η Αστυνομία οφείλει πρώτη ως θεσμός να δώσει  το μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι οι Ρομά αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας με σεβασμό στα εθνοτικά τους χαρακτηριστικά και τις πολιτισμικές τους διαφορές.

Η Δράση Αστυνομικών αποστρέφεται και καταδικάζει τέτοιες ενέργειες που μας εκθέτουν στην κοινωνία και διεθνώς και δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να αναλάβει σοβαρές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Αστυνομικής αυθαιρεσίας ως θεσμικό πρόβλημα σε ένα ευνομούμενο Κράτος Δικαίου.Είναι ζήτημα Δημοκρατίας εν τέλει».

Δείτε επίσης: Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις φέρει ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης – Ξεσπάει ξάδερφος του θύματος

Αλέξης Κούγιας: «Η σφαίρα χτύπησε τον 16χρονο λόγω του ελιγμού που έκανε»- «Ο εντολέας μου δεν ήθελε ούτε να τον τραυματίσει»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό ξεσπά: «Κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο δεν υπάρχει σε...

Πέντε εβδομάδες πριν ξεκινήσει η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση βιασμού και μαστροπείας του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, η μητέρα του ξεσπά για...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του ΟΠΑΠ Τζόκερ είναι οι εξής: 30, 35, 39, 40, 42 με Τζόκερ το 18.Καλό μήνα με... διπλό τζακ ποτ,...

«Χειρόφρενο» τραβούν οι ταξιτζήδες σε ολόκληρη τη χώρα

Την αντίδρασή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποφάσισαν να δείξουν έμπρακτα (και) οι οδηγοί ταξί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς, όπως ανακοίνωσαν, αποφάσισαν να...

Νέος Κόσμος: Όσα φρικιαστικά εξώθησαν την 36χρονη Κινέζα να πηδήξει στο κενό από τον...

Θύμα βιασμού, σωματικής, καθώς και ψυχολογικής βίας έπεσε η 36χρονη Κινέζα, η οποία χθες αργά το απόγευμα αναγκάστηκε να πηδήξει στο κενό από το...

Παρέμβαση του δημάρχου μετά την αποκάλυψη για το Δημοτικό σχολείο στην Αργυρούπολη

Άμεση ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, έπειτα από την αποκάλυψη του newsbreak.gr για την υγειονομική «βόμβα» στο 4ο δημοτικό...

Αστυνομικοί στην… αντίσταση!

Τεράστιες αντιστάσεις πληροφορούμαστε ότι συναντά το μεγαλεπήβολο σχέδιο του κ. πρωθυπουργού για επιστροφή των αστυνομικών στις υπηρεσίες τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει από...

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία

Μετά από πολιορκία σχεδόν δύο ετών, οι πόλεις Αβντίιβκα και Μαρίινκα έπεσαν  εξολοκλήρου σε Ρώσικα χέρια. Οι πόλεις αυτές αποτελούσαν το βορειότερο και το...

Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη: Για την Ελλάδα που ματώνει

Ιδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη, 2023, 640 σελίδες. Μία σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν στην περίοδο 2017-2023, αναλύει το δράμα του νεοελληνικού κράτους,...

Χειροπέδες σε δύο νεαρούς που είχαν τραυματιστεί σε άγρια συμπλοκή στη Νέα Ερυθραία

Μια ακόμη άγρια συμπλοκή μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας σημειώθηκε στη Αθήνα, αυτή τη φορά στη Νέα Ερυθραία, με δύο αντιμαχόμενες ομάδες να «στήνουν καβγά»...

Ακρόπολη: Στο μπαλκόνι 17χρονης έπεσε η Κινέζα – «Άκουσα ένα “μπαμ” και την είδα...

Με ένα σοκαριστικό θέαμα ήρθε αντιμέτωπη μια 17χρονη κοπέλα αργά χθες το απόγευμα στην περιοχή της Ακρόπολης, καθώς στο μπαλκόνι της «προσγειώθηκε» η 36χονη...

Νέα τροπή στην υπόθεση του απανθρακωμένου άνδρα στο Μενίδι – Η σύζυγός του τον...

Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. - Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας

Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Της απέσπασαν 130.000 ευρώ!

Πληθαίνουν τα περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων με το πρόσχημα τροχαίου συγγενικού τους προσώπου. Αυτή τη φορά θύμα των επιτήδειων έπεσε μια ηλικιωμένη στη Βούλα από...

Επικαιροποίηση Έκτακτου Δελτίου από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία από...

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού καθώς από σήμερα το απόγευμα αναμένεται ραγδαία επιδείνωση με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα...

Καβάλα: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 61χρονο – Τραυματίστηκε 33χρονος

Με αίμα «βάφτηκε» για ακόμα μια φορά χθες το βράδυ η άσφαλτος, αυτή τη φορά έξω από την Καβάλα, με θύμα έναν 61χρονο.Το τροχαίο...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

Κλείνει το παράνομο τζαμί στα Μέγαρα!

Έπιασε τόπο η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας μετά αυτό του Βοτανικού, το οποίο χωρίς καμία άδεια λατρευτικού χώρου άνοιξε...

Βουλγαρία: Xρυσωρυχείο απειλεί τον Έβρο

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει η πρωτοβουλία «Rodopi Guardians» από τη Βουλγαρία, με επιστολή της στην οποία αναφέρει τη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. για τον απανθρακωμένο άνδρα στο Μενίδι – Αναγνωρίστηκε το όχημα

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο ενός άνδρα στο Μενίδι, ο οποίος απανθρακώθηκε μετά από φωτιά που ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα επί της λεωφόρου Ιωνίας αργά το βράδυ του Σαββάτου.Το τραγικό...

Λίλα Τριάντη: Το «Χ-Factor», η συνεργασία με τον Rack και τα Mad Awards

H εμφάνισή της στα Mad Αwards όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά ήταν το κερασάκι στον χαλβά... σόρι, στην τούρτα τής μέχρι τώρα καριέρας της στην εγχώρια χιπ χοπ...

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Κακοκαιρία με έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται σήμερα, Κυριακή στη χώρα όπου από αργά χθες το βράδυ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προχώρησε σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού. Η...

Σε κατάσταση συνεγερμού οι Φιλιππίνες – Τέσσερις νεκροί μετά από βομβιστική επίθεση

Ο ισχυρός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε τις Φιλιππίνες δεν είναι το μόνο που απασχολεί τις αρχές καθώς ένα περιστατικό έχει θέσει τη χώρα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.Μία...

Πλύση εγκεφάλου σε μικρούς μαθητές για τεκνοθεσία-γάμο ομοφύλων!

Διαβάστε στην «Εστία»: Η «Εστία της Κυριακής» αποκαλύπτει έγγραφα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το «Εργαστήριο Δεξιοτήτων» δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων από τα οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση θεωρεί......

Ο Στόλτενμπεργκ αρχίζει το «μασάζ» για ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για «άσχημα νέα από την Ουκρανία». Την άποψη αυτή εξέφρασε το Σάββατο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.«Πρέπει επίσης να είμαστε...