«Σήμερα πενθούμε, δε διαδηλώνουμε» – Ψυχραιμία συνιστούν οι εκπρόσωποι των Ρομά

«Το μόνο πράγμα που ζητάει η οικογένεια είναι δικαιοσύνη, να προφυλακιστεί ο αστυνομικός»

Must Read

Την ώρα που η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε γενική επιφυλακή, φοβούμενη το ξέσπασμα επεισοδίων από Ρομά, μετά τη δυσάρεστη είδηση ότι, τελικά, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, υπέκυψε στα βαριά τραύματά του, οι εκπρόσωποι των Ρομά συνιστούν ψυχραιμία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οικογένεια του 16χρονου και στον καταυλισμό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και συνιστά ψυχραιμία σε όλους του Ρομά της χώρας, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει την τύχη του 34χρονου αστυνομικού. «Στις 9 το πρωί μας ενημέρωσαν από το νοσοκομείο ότι το παιδί “έσβησε”, δεν άντεξε ο οργανισμός του. Από το πρωί είμαστε εδώ στην οικογένεια. Συνιστώ σε όλη την Ελλάδα, σε όλους του Ρομά, ψυχραιμία πάνω απ’ όλα για το συμβάν. Περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία για το παιδί, να πάμε από το νοσοκομείο να τον παραλάβουμε, να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση και μετά να ‘ρθει το παιδί στο σπίτι του. Αν δεν προλάβουμε αύριο, η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη», τόνισε ο κ. Σαμπάνης.

«Είναι δύσκολες οι στιγμές που περνάμε, για την οικογένεια, τους γονείς και τη γυναίκα του παιδιού. Η γυναίκα του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είμαστε κοντά τους, τους εμψυχώνουμε, τους δίνουμε δύναμη και κουράγιο και αυτό μόνο μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε, επίσης, ο πρόεδρος ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και συμπλήρωσε: «Από τη Δικαιοσύνη περιμένουμε, όταν θα γίνει η επιτροπή, τουλάχιστον να δικαιωθεί η οικογένεια. Να κρίνουν δίκαια. Το μόνο πράγμα που ζητάει η οικογένεια είναι να προφυλακιστεί ο αστυνομικός. Δεν χρειάζονται να γίνονται αυτά τα πράγματα (σ.σ. οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια), γιατί δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα το φέρει η δικαιοσύνη, όταν θα πάει ο αστυνομικός στην επιτροπή και να προφυλακιστεί».

Όσον αφορά, εξάλλου, στις απειλητικές δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο πατέρας του 16χρονου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας υπογραμμίζει: «Ο μπαμπάς του ήταν σε μία πολύ κρίσιμη φάση, είχε θολώσει το μυαλό του και δεν ήξερε τι έλεγε. Βγήκε ο μπαμπάς ζήτησε συγνώμη από τα παιδιά του και από τη γυναίκα του (σ.σ. του αστυνομικού). Τον μόνο που ζητάει είναι δικαιοσύνη και την προφυλάκιση του αστυνομικού».

«Ήταν ένα παιδί, η χαρά του οικισμού. Κάποιος επέλεξε να μας το πάρει. Πενθούμε σήμερα. Ελπίζω η επιτροπή να βγάλει τη σωστή απόφαση, που είναι ότι ο αστυνομικός να πάρει το δρόμο του, εκεί που του αρμόζει», δήλωσε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας οικισμού Ρομά Αγίας Σοφίας, Αντώνης Τάσσιος.

https://youtu.be/1x6werUNVbY

Τεράστια και διαχρονική η ευθύνη της Πολιτείας

Για τον αδικοχαμένο 16χρονο Ρομά μίλησε και η Ροδή Καβούνη, νηπιαγωγός του οικισμού και δασκάλα του, η οποία είπε αρχικά τα εξής: «Βρίσκομαι κατ’ επιλογή σε αυτόν τον οικισμό εδώ και 13 χρόνια. Ο Κώστας ήταν μαθητής μας. Κοιτούσα τις φωτογραφίες από τη σχολική χρονιά του 2011, όταν ήταν στο σχολείο μας, και μου ‘ρχεται να βάλω τα κλάματα. Πιστεύω ότι αυτός ο οικισμός είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα, με όλα τα χαρακτηριστικά του γκέτο που φαντάζομαι ότι βλέπετε και εσείς, με παράγκες, παραμέληση και εγκατάλειψη παιδιών».

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, είναι καλό να βγαίνουν τα προβλήματα του οικισμού με μια συνεχή αναφορά στο δημόσιο λόγο, όχι μόνο όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Για μένα, υπάρχει τεράστια και διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας», πρόσθεσε η νηπιαγωγός. «Είμαι εντελώς αντίθεση σε αυτούς που θεωρούν ότι η αποκλειστική ευθύνη πέφτει στην αποκλεισμένη κοινωνική ομάδα, αλλά είμαι και αντίθετη σε αυτούς που θεωρούν ότι η ίδια αποκλεισμένη κοινωνική ομάδα δεν έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης για αυτές τις συνθήκες διαβίωσης», ανέλυσε η δασκάλα του 16χρονου.

«Είναι μια μακροχρόνια εγκατάλειψη, από το 2000 που ιδρύθηκε και αφέθηκε στο έλεος του Θεού. Βρίσκεται μέσα στη βιομηχανική ζώνη, έχουν μηδενικές υποδομές, υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα και καλό θα είναι η δημοσιότητα να πέσει στις αθέατες ζωές και τις άρρητες ιστορίες που εκτυλίσσονται εδώ», κατέληξε η κα Καβούνη.

https://youtu.be/n94C9f8oue4

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This