Φρούριο η Αθήνα: Έκτακτα μέτρα για τις αφίξεις των δεκάδων «γαλαζοαίματων» που θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έκδοση «βασιλικής» NOTAM και πρόβα... κηδείας κάνουν άνω-κάτω την πρωτεύουσα μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας

Must Read

Σε αστυνομικό κλοιό έχει τεθεί η πρωτεύουσα τα τελευταία 24ωρα, με τις απανωτές αφίξεις των διαφόρων ευρωπαίων «γαλαζοαίματων», προκειμένου να παραβρεθούν στην αυριανή κηδεία του… ιδιώτη τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, να έχουν θέσει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις αρχές, την ώρα που δεκάδες… νοσταλγοί του στέμματος, μαζεύονται και τούς καταχειροκροτούν, βλέποντάς τους να καταφθάνουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με τις καλογυαλισμένες λιμουζίνες τους!

Βασιλείς, πρίγκιπες και λοιποί τιτλούχοι από κάθε γωνία της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί -φυσικά- και με τα τέκνα τους, καταφθάνουν για ένα -με το ζόρι- κοσμικό γεγονός που αναγκάζεται να φιλοξενήσει η χώρα μας, ζώντας πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως, για παράδειγμα, η… πρόβα της αυριανής κηδείας του τέως. Και, μέσα σε όλα αυτά, να σου και η «βασιλική ΝΟΤΑΜ», η οποία ήρθε σήμερα να σημάνει την απαγόρευση πτήσεων σε Αθήνα και Βόρεια Προάστια.

Σύμφωνα με αυτήν, οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη και τη μεταφορά της σορού για την ταφή στο Τατόι, «σφραγίζουν» τον εναέριο χώρο της Αττικής και συγκεκριμένα περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια από απόψε, στις 4 μετά τα μεσάνυχτα, έως και αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα.

Οι «γαλαζοαίματοι» που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα

Μέρα αφίξεων ήταν και η σημερινή, καθώς στην Αθήνα βρίσκονται πλέον ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας μαζί με την σύζυγό του Λετίθια, αλλά και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας και η Αικατερίνη, οι οποίοι έφτασαν νωρίς το απόγευμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπως και η βασίλισσα της Δανίας μαζί με την αδερφή της, αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, μαζί με τη σύζυγό του, Βασίλισσα Σόνια.

Βασιλικά μέλη έφτασαν επίσης από Σουηδία, Λουξεμβούργο (οι «γαλαζοαίματοι» εκπρόσωποι του  συγκεκριμένου κρατιδίου, μάλιστα, ζήτησαν να τους αλλάξουν ξενοδοχείο, γιατί η «Μεγάλη Βρετανία» τους πέφτει κομματάκι ακριβή για το… budget τους!), Μονακό και Βουλγαρία, καθώς και η Μαρία Βλαδιμήροβνα, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

«Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00, έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ώρα 14:00, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις ανωτέρω οδούς. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν, καθώς και να μην εφαρμοσθούν, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν», καταλήγει η ανακοίνωση της Τροχαίας.

Τα «δρακόντεια» μέτρα και το αναλυτικό πρόγραμμα της τελετής

Στην τελετή υπάρχουν 187 προσκεκλημένοι (137 από το εξωτερικό και 50 από την Ελλάδα), ενώ στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνεται έλεγχος πρόσβασης στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, περίμετρος στον περίβολο του Ναού και στο παρεκκλήσι, «αποστειρωμένη» διαδρομή προς το Τατόι, ακτίνα ασφαλείας στο σημείο ταφής, σε κλοιό τα ξενοδοχεία διαμονής βασιλέων και μελών βασιλικών οικογενειών.

Επιθυμία της οικογένειας, η οποία εκφράστηκε προς τους επικεφαλής αξιωματικούς, είναι να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία και drones στο σημείο ταφής του τέως βασιλιά.

Στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας θα συμμετέχουν περίπου 1.500 αστυνομικοί για την υλοποίησή του. Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η προσέλευση των περίπου 187 προσκεκλημένων θα είναι ονομαστικοποιημένη, ο άτυπος έλεγχος θα γίνεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και εκπρόσωπο της οικογένειας. Εξωτερικά του Ιερού Ναού και στο παρεκκλήσι θα υπάρχει σηματοδοτημένη περίμετρος, εμπόδιο για τους πολίτες που θα βρεθούν εκεί, ισχυρή αστυνομική παρουσία και εναέρια παρατήρηση μέσω drones.

Μετά το πέρας της νεκρώσιμου ακολουθίας, όλοι οι προσκεκλημένοι ή μέρος αυτών θα επιβιβαστούν σε μικρά φορτηγάκια και ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να κατευθυνθούν στο Τατόι για την ταφή. Η πορεία που θα ακολουθήσουν είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα (στάση Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη), Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Χίλτον, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάχη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής. Έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές για τη μετακίνηση της πομπής.

Ο έλεγχος πρόσβασης στο σημείο ταφής είναι προβληματικός, καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ κάποιοι ένστολοι θα παραμείνουν εκεί και μετά την ταφή υπό τον φόβο βεβήλωσης. Αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και στελέχη της ΕΥΠ, θα έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό.

Θυμίζουμε πως η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου πρόσβαση, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της, ενώ νωρίτερα, από τις 6 έως τις 11.30 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθέριου που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη, θα τεθεί η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε λαϊκό προσκύνημα. Η ταφή του, ως γνωστόν, θα γίνει στο Τατόι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45. Από τις 06:00 έως και τις 11:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φορο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00, η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη μία μετα το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή του τέως στο βασιλικό κοιμητήριο, δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι «γαλάζιοι» που θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Το Μαξίμου, όλο το προηγούμενο διάστημα «έκλεινε το μάτι» στους «γαλάζιους» υπουργούς και βουλευτές να παρευρεθούν ελεύθερα στην τελετή, αναβαθμίζοντας συνεχώς το τελετουργικό της κηδείας και ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, λόγω των… υψηλών προσκεκλημένων και υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων που δέχεται.

Από τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει επίσημα την κυβέρνηση και την  υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το «πράσινο φως» δόθηκε σε υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία και έτσι, εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, τη Δευτέρα θα βρεθούν στην Μητρόπολη ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης, αλλά και οι Γιώργος Πατούλης, Περικλής Μαντάς, Δημήτρης Βαρτζόπουλους, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ζωή Ράπτη, καθώς και πλήθος άλλων βουλευτών

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This