Δαφνί: Σε κίνδυνο υπάλληλοι και ασθενείς από τις ελλείψεις σε δομές και προσωπικό

Τι καταγγέλουν

Must Read

«Λυγίζει» κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε δομές και προσωπικό το  Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί» από τις οποίες κινδυνεύουν τόσο οι ασθενείς όσο και το προσωπικό.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, κύρια ανάγκη που παρουσιάζεται στο «Δαφνί» είναι η διακομιδή ψυχικά πασχόντων σε άλλο νοσοκομείο, όταν χρειάζεται να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

«Η συνθήκη αυτή δεν είναι καινούρια, αλλά ήρθε να επαναληφθεί από πρόσφατα συμβάντα. Συγκεκριμένα, συνάδελφοι μας συμμετείχαν σε διακομιδές οι οποίες κατέληξαν σε οικτρές σκηνές έντασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γενικών νοσοκομείων. Ασθενής που βρισκόταν σε διέγερση και έχρηζε επείγουσας ιατρικής βοήθειας, κατέληξε δυστυχώς να αντιμετωπίζεται με κυνηγητά σε διαδρόμους, άσκηση σωματικής βίας από αστυνομικά όργανα και ένα διάχυτο πνεύμα σύγχυσης καθηκόντων που απειλούσε την ασφάλεια ασθενών και συναδέλφων και παρακώλυε την λειτουργία των ΤΕΠ.

Συμπληρωματικά, τη δυσκολία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών ενισχύει και η στάση στιγματισμού των ψυχικά ασθενών από μεριάς διάφορων πλευρών του συστήματος περίθαλψης. Δεν πρόκειται λοιπόν για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα ακόμα που προστέθηκε στην λίστα των όσων αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο εργασιακό μας πλαίσιο», τονίζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου «Δαφνί».

Οι μεγάλες ελλείψεις έχουν οδηγήσει το υπάρχον προσωπικό στα όρια του. 

Όπως καταγγέλουν οι γιατροί, «βιώνουμε καθημερινά την τραγική υποστελέχωση προσωπικού που σε συνδυασμό με την υπερπλήρωση των κλινών δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας, χαμηλό επίπεδο θεραπευτικής φροντίδας και κακές συνθήκες νοσηλείας (ενδεικτικά αναφέρουμε πως συχνά σε βάρδιες η αναλογία νοσηλευτή – ασθενή είναι ένα προς δεκαπέντε, χωρίς βοήθεια από λοιπό προσωπικό).

Επιπλέον, η έλλειψη 24ωρης κάλυψης ειδικοτήτων πρώτης γραμμής και η αδυναμία διενέργειας βασικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων εντείνει την επισφάλεια στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του νοσοκομείου και οδηγεί στην ανάγκη μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η δε μεταφορά αυτή εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους, καθώς το υπάρχον ασθενοφόρο δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο, τόσο υλικοτεχνικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό».

Τέλος, οι γιατροί αντιδρούν και στο πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έρχεται να χειροτερέψει την κατάσταση γιατί «εμπεδώνει την ιδιωτικοοικονομική λογική και εμπορευματοποίηση στον χώρο της δημόσιας υγείας, σε συμφωνία με μία μόνο ελίτ του ιατρικού κόσμου ενώ την ίδια στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία καλείται να εργαστεί με χειρότερους όρους (σε μισθούς και ωράρια).

Πλέον, ορθώνονται εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τις οποίες το κράτος προσφέρει στους πολίτες με όρους διλήμματος – «πληρώνεις ή περιμένεις» – σε βάρος προφανώς και της ποιότητας τους».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This