Λήξη συναγερμού: Δεν βρέθηκε τίποτα κατά την έρευνα για εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αεροσκάφος της Ryanair

Must Read

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα ο εξονυχιστικός έλεγχος των πυροτεχνουργών στο αεροσκάφος της Ryanair, για το οποίο υπήρξε συναγερμός για ενδεχόμενη ύπαρξη βόμβας στην πτήση από το το Κατοβίτσε της Πολωνίας με κατεύθυνση την Αθήνα, χωρίς κανένα απολύτως σχετικό εύρημα.

Μετά την ασφαλή προσγείωση του Boeing 737 της ιρλανδικής εταιρείας στο δυτικό διάδρομο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17.40, άρχισε η διαδικασία εκκένωσης, η οποία κράτησε αρκετή ώρα, χωρίς, ωστόσο, να βρέθηκε τίποτα ύποπτο. Οι 192 επιβάτες της πτήσης κατέβηκαν ένας – ένας για να ελεγχθούν και κατόπιν μεταφέρθηκαν σταδιακά σε ασφαλές σημείο με λεωφορείο του αεροδρομίου, ενώ στη συνέχεια έγινε ενδελεχής έρευνα για εκρηκτικούς μηχανισμούς και στο αεροσκάφος.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 184 ενήλικες και δύο μωρά, ενώ το πλήρωμά του ήταν εξαμελές. Όλοι τους κατέβηκαν από την καμπίνα των επιβατών, ενώ στο σημείο είχαν σπεύσει η Πυροσβεστική και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά το αεροπλάνο. Επίσης στους ελέγχους συμμετείχαν και σκυλιά του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (T.E.E.M.).

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν αναφέρει τα εξής: «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο.»

Το χρονικό του θρίλερ

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ενημέρωση από το FIR των Σκοπίων. Λόγω της απειλής για βόμβα, το αεροσκάφος συνοδευόταν από ζεύγος F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαχητικά της 330 Μοίρας, τα οποία απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο και προσέγγισαν το αεροσκάφος πάνω από το έδαφος των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, το συνόδευσαν μέχρι τον τελικό προορισμό του, ενώ, μετά την προσγείωσή του επέστρεψαν στο Βόλο. Λόγω της έκτακτης κατάστασης, εξάλλου, απογειώθηκαν και ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ όπως προβλεπόταν από το πρωτόκολλο, το Boeing 737 πέταξε συνοδευόμενο πάνω από θαλάσσιο χώρο, για λόγους ασφαλείας.

Στο αεροδρόμιο είχε προβλεφθεί ειδικός χώρος για το αεροπλάνο της Ryanair, όπου μετέβησαν οι αρμόδιοι με ομάδα σκύλων της ΤΕΕΜ. Από τη στιγμή δε που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε ο κωδικός Renegade, που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις – η διαδικασία, δηλαδή, που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Το πρωτόκολλο Renegade προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή, καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψής του.

Σημειώνεται πως τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στη χώρα μας, ήταν με την τραγωδία της Helios Airways, στις 14 Αυγούστου του 2005, τότε που ακυβέρνητο αεροσκάφος συνοδεία F-16 συνετρίβη, τελικά, στο Γραμματικό, οδηγώντας στο θάνατο τους επιβάτες και το πλήρωμά του.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This