Αυτοί είναι οι πιλότοι του μοιραίου Phantom: Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός – Έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Must Read

Θρήνο έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο ο τραγικός θάνατος του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνήτη του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε σήμερα στα ανοιχτά της Ανδραβίδας, κατά την διάρκεια άσκησης.

O 29χρονοw υποσμηναγος Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για να εντοπιστεί ο 31χρονος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, κυβερνήτης του μαχητικού αεροσκάφους.

O 31χρονος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Σε ανακοίνωση του ΓΕΑ: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Την ίδια ώρα, μετά το τραγικό περιστατικό, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.




Σε δηλώσεις του ο πατέρας του αγνοούμενου κυβερνήτη ανέφερε:  «Ήρθαν από το επιτελείο της Αεροπορίας εδώ στο σπίτι και μας είπαν ότι ψάχνουν τον γιο μου και τον άλλο πιλότο. Από τη Μονάδα του με ενημέρωσαν πάρα πολύ νωρίς για το τι συνέβη, αλλά τώρα ήρθαν αυτοπροσώπως έξω από την πόρτα μου και μου είπαν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο και ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα και για τα δύο παιδιά» ανέφερε στην εκπομπή Live News.




Τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Παράλληλα, σύμφωνα με το patrisnews.gr, τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους που εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου από σκάφη του Λιμενικού.

Όπως αναφέρει το patrisnews.gr, τα συντρίμμια του μαχητικού βρέθηκαν στη θάλασσα, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι λίγα λεπτά μετά τη συντριβή είχε δοθεί σήμα εγκατάλειψης, ωστόσο οι χειριστές του αεροσκάφους μαζί με το οποίο έκανε την άσκηση το μοιραίο F-4, ανέφεραν ότι δεν εντόπισαν αλεξίπτωτα.

Στις έρευνες μετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα μετέχουν: 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού πλωτά του Λιμενικού. Σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα αεροσκάφος C-130.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έμπειροι ε.α. αξιωματικοί αναφέρουν ότι πιθανόν οι δύο χειριστές δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης, διαφορετικά θα γινόταν εκπομπή σήματος και ο εντοπισμός τους θα ήταν εύκολος, την ώρα μάλιστα που ο καιρός είναι σχετικά καλός. Μάλιστα, το σενάριο αυτό, να μην πρόλαβαν δηλαδή οι ιπτάμενοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, συνηγορεί και το γεγονός ότι το αεροσκάφος, σύμφωνα με την άσκηση, έκανε πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, δηλαδή 300 μέτρα από το νερό.

Δείτε επίσης:

«Ήταν έμπειρος, δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί» – Σε σοκ ο αδερφός του πιλότου του Phantom που συνετρίβη στην Ανδραβίδα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This