Ύψος κτιρίων: Στις πολεοδομίες οι ευθύνες!

Μπλέκει αντί να ξεκαθαρίζει την κατάσταση η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε για να ξεμπλοκάρει την έκδοση οικοδομικών αδειών στην Αθήνα

Must Read

Να αποσαφηνίσει σε ποια κτίσματα θα μπορεί να χρησιμοποιείται το μπόνους ορόφων που δίνει ο Οικοδομικός Κανονισμός επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κάτι που μάλλον δεν καταφέρνει, καθώς η νέα υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στη Δι@ύγεια, μετατοπίζει ουσιαστικά στους υπαλλήλους των πολεοδομιών την ευθύνη για τα ανώτατα ύψη των κτιρίων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, ισχύουν οι διατάξεις των δύο τελευταίων οικοδομικών κανονισμών (ΓΟΚ του 1985 και ΝΟΚ του 2012) για όλες τις περιοχές, εκτός από εκείνες στις οποίες προϋφίστανται προστατευτικά προεδρικά διατάγματα, π.χ. παραδοσιακών οικισμών, τμήματος πόλης κ.λπ. Ειδικά για την Αθήνα θα λαμβάνεται υπόψη το Π.Δ. για τις περιοχές της πόλης που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, ενώ για τις υπόλοιπες θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Οικοδομικός Κανονισμός. Με τον τρόπο αυτόν το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να ξεμπλοκάρει την έκδοση οικοδομικών αδειών στην Αθήνα, που είχε μπει στον πάγο τους τελευταίους μήνες ύστερα από δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για κτίρια στους Αμπελοκήπους. Οι αποφάσεις του Εφετείου βασίζονταν με τη σειρά τους σε τρεις αποφάσεις του ΣτΕ, που ανέφεραν πως όπου υπάρχουν ειδικά διατάγματα με συγκεκριμένα ύψη και αριθμό ορόφων πρέπει να εφαρμόζονται αυτά και όχι οι διατάξεις του ΓΟΚ του 1985 και του ΝΟΚ του 2012.

Από τη στιγμή, όμως, που η νέα υπουργική απόφαση υποστηρίζει ότι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός μπορεί να εφαρμοστεί και στην Αθήνα, παρακάμπτοντας τις εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ, ρίχνει το μπαλάκι στους υπαλλήλους των πολεοδομιών, οι οποίοι καλούνται να κρίνουν αν θα εφαρμόσουν την ερμηνεία του υπουργείου Περιβάλλοντος ή τη δικαστική απόφαση. «Το Π.Δ. 14.5.1934 όπως και το μεταγενέστερο Βασιλικό Διάταγμα της 30.8-9.9.1955 δεν ήταν Διατάγματα καθορισμού προστασίας, καθώς οι διατάξεις τους δεν συνιστούν ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν για την προστασία των Αθηνών από αρχαιολογικής και ιστορικής άποψης ή από πλευράς προστασίας τοπίου, ούτε στο προοίμιο αυτών γίνεται επίκληση κάποιας μελέτης των χαρακτηριστικών των περιοχών που αφορούσαν ή διατάξεων αρχαιολογικής νομοθεσίας» αναφέρεται στην υπουργική απόφαση. Ωστόσο, όσον αφορά τις διατάξεις του άρθρου 2 του ως άνω Βασιλικού Διατάγματος, οι οποίες αφορούν, σε γενικές γραμμές, τις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, ως ειδικές και εντοπισμένου χαρακτήρα για την προστασία τοποσήμων των Αθηνών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This