Σε εξέλιξη νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας – Προβλέψεις Καλλιάνου, Μαρουσάκη – Σε επιφυλακή οι δήμοι

Αύριο η απόφαση για τα σχολεία - Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ - Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Must Read

Τις προβλέψεις τους συνεχίζουν να κάνουν οι μετεωρολόγοι σχετικά με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» η οποία είναι προ των πυλών και αναμένεται να επηρεάσει την χώρα κυρίως από αύριο μέχρι και την Τετάρτη.

Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου

«Οσκαρική»…εμφάνιση με εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο θα κάνει ο χιονιάς αύριο στην Αττική σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου.

Όπως εξήγησε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, «ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του νομού, προερχόμενες από την Εύβοια, και θα καλύψουν όλη την Αττική.

Αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα)».

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση:

«ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΘΑ ΜΠΕΙ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Με πολύ εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο θα μπει ο χιονιάς αύριο στην Αττική ξεκινώντας από τις βορειοανατολικές και βόρειες περιοχές του νομού.

Όπως όλα δείχνουν, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν και ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του νομού, προερχόμενες από την Εύβοια, και θα καλύψουν όλη την Αττική.

Αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα).

Στον υπόλοιπο νομό θα εκδηλώνεται βροχή η χιονόνερο κατά διαστήματα.
Από το βράδυ και στη συνέχεια και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα υποτροπή και οι χιονοπτώσεις πια θα κατέβουν χαμηλότερα με αυξημένη την πιθανότητα να επηρεαστεί και το κέντρο της Αθήνας και ίσως και περιοχές με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο.

ΨΥΧΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και σχεδόν τα τέλη της εβδομάδας που θα έρθει με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα αρκετές ημέρες μπροστά μας για να συζητάμε τις πιθανές περιοχές χιονοπτώσεων, που κατά βάση θα είναι οι :

– Βορειοανατολικό Αιγαίο
– Σποράδες
– Εύβοια
– Ανατολική Θεσσαλία
– Ανατολική Στερεά (και η Αττική ασφαλώς)
– Ανατολική Πελοπόννησος
– Κυκλάδες
– Κρήτη

Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσω και άλλα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού
Καλό Σαββατοκύριακο…»

Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Δύσκολη» χαρακτήρισε την κακοκαιρία ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.  

Όπως εξήγησε στο OPEN ο μετεωρολόγος, μία πολική αέρια μάζα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κατευθύνεται προς τη χώρα μας και θα αλληλεπιδράσει με τις θαλάσσιες εκτάσεις της Ελλάδας και έτσι θα σχηματίσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των χιονοκυμάτων θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα θα καταγραφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15 βαθμούς κελσίου που μπορούν να προκαλέσουν ολικό παγετό καθώς οι θερμοκρασίες στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα ξεπερνούν τους 0 βαθμούς κελσίου.

Επιπλέον η κακοκαιρία  θα φέρει και ισχυρούς ανέμους, καθώς και καταιγίδες στα νότια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας.

Δείτε τι είπε:

Σε επιφυλακή οι δήμοι

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονται από αύριο Κυριακή. Οι δήμοι έθεσαν ήδη σε επιφυλακή ολόκληρο τον μηχανισμό τους, τις υπηρεσίες τους και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί και να παρέχουν βοήθεια όπου ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες, ώστε να συνδράμουν αμέσως σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη στις περισσότερες περιοχές γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δήμων ήταν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, το οποίο διαθέτουν και σε δημότες, ειδικά στις περιοχές του νομού όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή.

«Το καιρικό φαινόμενο θα εξελιχθεί από αύριο και θα ενταθεί τη Δευτέρα. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε.Είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο αλατιού και σε μηχανήματα», δήλωσε, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Πατούλης. 

Ο περιφερειάρχης έκανε έκκληση για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων. «Κατά τη διάρκεια του φαινομένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και μόνο αν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό», τόνισε.

Όσο για τα σχολεία, επανέλαβε πως την Κυριακή θα ληφθεί η απόφαση.

«Το μεσημέρι της Κυριακής θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα.  Το μεσημέρι έχουμε σύσκεψη με τους 66 δημάρχους της χώρας. Αν υπάρξει θέμα μεγάλης κακοκαιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τη Δευτέρα. Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι προληπτικές αποφάσεις που δεν θα διακινδυνεύουν τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα καθώς έως τώρα υπήρξαν σποραδικές χιονοπτώσεις μικρής κλίμακας, ιδιαίτερα στα ορεινά, ενώ έχει πέσει η θερμοκρασία στους 5 έως 7 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στους 5 νομούς εντείνεται η προετοιμασία αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα στα εθνικά δίκτυα, υπάρχει πλήρη ανάπτυξη των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Ειδικότερα στο τμήμα από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας όπως επίσης και στην Υλίκη υπάρχει ανάπτυξη των μηχανημάτων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το ίδιο και από τις Ράχες μέχρι τα όριά της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία στο τμήμα Λαμίας-Δομοκού, Λαμίας- Άμφισσας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου.

Στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας ακόμη και χθες το πρωί σημειώθηκε χιονόπτωση ωστόσο το τελευταίο 24ωρο επικρατεί ύφεση.

Παρόμοια κινητοποίηση του μηχανισμού έχουμε και στην περιοχή της Εύβοιας αφού σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις η Εύβοια είναι στο μάτι του κυκλώνα για την αναμενόμενη κακοκαιρία.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που βρίσκεται προ των πυλών

Στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, όπως προέκυψε ισχυρή είναι η σύσταση για περιορισμό μη αναγκαίων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια και Σποράδες την Κυριακή, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε κομβικές οδικές αρτηρίες.

Οσον αφορά στις αντιολισθητικές αλυσίδες, θα είναι υποχρεωτικές στα αυτοκίνητα, με αυστηρούς ελέγχους να αναμένονται από το πρωί του Σαββάτου και το πρόστιμο στην περίπτωση απουσίας τους να ορίζεται στα 80 ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός στην ενημέρωση για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», από αύριο, Σάββατο, «η Ελληνική Αστυνομία θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους».

Φαίνεται πως η κακοκαιρία αλλά και το πρόστιμο έστειλαν πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου αργά χθες το βράδυ, λίγο πριν κλείσουν τα καταστήματα, ώστε να προμηθευτούν αλυσίδες και όλα όσα είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να κινήσουν τα οχήματά τους.

Δείτε τα ρεπορτάζ:

 






 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αντιολισθητικές έχουν ένα μεγάλο εύρος τιμών ανάλογα και με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Οι πλαστικές  που είναι μίας χρήσης κυμαίνονται από 7 έως 30 ευρώ, οι χιονοκουβέρτες,  από 22 έως 60 ευρώ και οι συμβατικές από 30 έως 489 ευρώ!

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανδρής, η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη, «αφού κουμπώνουν επάνω σε κάποια εξαρτήματα των αυτοκινήτων» και κυρίως «ενδείκνυνται για ελαστικά μεγάλων μεγεθών που φέρουν πολύ μεγάλα και πανάκριβα SUV».

Πάντως όπως σημείωσε μετά την απόφαση των Αρχών και ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» δεν λείπουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουν ανέβει, «από τότε που είχαν 25-30 ευρώ τώρα τις βρίσκεις 35-40 ευρώ».

Το έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου προχώρησε χθες η ΕΜΥ χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, όπως σημειώνει.

«Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν».






 

 

Η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας

«Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κακοκαιρία με την ονομασία «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ», αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Γι’ αυτό το λόγο, σήμερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό κύριο Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Ταυτόχρονα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Τονίζουμε ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από αύριο το πρωί, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

  • για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Είναι επίσης απαραίτητη, κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σχετικές πληροφορίες είναι πάντοτε διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Σημειώνεται ότι αιτία για τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία, που, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Για μπόρες χιονιού ή και χιονόνερου έκανε λόγο ο προγνώστης Σάκης Αρναούτογλου, αναφερόμενος στην επερχόμενη κακοκαιρία. Όπως είπε, ο καιρός θα διατηρηθεί κρύος τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας, ενώ μπόρες βροχής και κάποιες τοπικές καταιγίδες θα έχουμε κατά τη διάρκεια του Σαββάτου σε αρκετές περιοχές, αλλά με ανοίγματα του καιρού ενδιάμεσα.

Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, στην Εύβοια στην Βοιωτία και στην Αττική, ενώ ο βοριάς θα ρίξει κι άλλο τη θερμοκρασία.

Oι αναλυτικές οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

  • Για τις χιονοπτώσεις

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης ή χιονοθύελλας

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

  • Παγετός

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).

Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Όταν επικρατήσει παγετός

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή.

Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This