Γερή «Καμπάνα» από το ΣτΕ για το… έκτρωμα των αδελφών Ευμορφίδη!

«Καταπέλτης» το Ανώτατο Δικαστήριο για το ξενοδοχείο που κρύβει την Ακρόπολη

Must Read

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη, αρμόδιων υπηρεσιών, τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων έχουν εξελιχθεί η… Ακρόπολη και η μοναδική θέα της.

Σε ακόμη ένα επεισόδιο της μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης με φόντο το προνομιακό από άποψη θέας ξενοδοχείο «Coco-Mat Athens BC», με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε το εξής δίλημμα στους δημιουργούς του ομίλου Coco-Mat: είτε να «κουρέψουν» το κτίριο κατά τουλάχιστον δέκα μέτρα ως τις 14 Φεβρουαρίου είτε να πληρώνουν ετησίως πρόστιμο ύψους 2.300.000 ευρώ!

Το δεκαόροφο ξενοδοχείο του ομίλου Coco-Mat επί της οδού Φαλήρου 5

Oλα ξεκίνησαν το 2016, όταν η εταιρία εξασφάλισε την έγκριση δόμησης και το 2017 την άδεια δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Αθηναίων για την «ανέγερση νέου κτιρίου δεκαώροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα», τελικού ύψους 33 μέτρων, επί της οδού Φαλήρου 5.

Υστερα από αυτό, ο ιδιοκτήτης γειτονικού ακινήτου προσέφυγε κατά των αδειών, καταθέτοντας στην εν λόγω υπηρεσία του δήμου αίτηση θεραπείας, που απορρίφθηκε. Εν συνεχεία μέλη της κίνησης πολιτών «Ακρόπολη – Μακρυγιάννη SOS», καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) άσκησαν αίτηση ακύρωσης κατά όλων των αδειών του κτιρίου στο Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο την έκανε εν μέρει δεκτή.

Τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από μια σειρά από άλλες δικαστικές ενέργειες, γνωμοδοτήσεις και αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, εκδόθηκε η απόφαση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία καθορίστηκαν ως μέγιστο ύψος ανέγερσης τα 24 μέτρα, αντί των 33 μέτρων που προέβλεπαν οι οικοδομικές άδειες. Στη σχετική γνωμοδότησή του, μάλιστα, το ΚΑΣ έκρινε ότι το κτίριο «με το υπερβολικό ύψος (36,65 μ.) και τον όγκο του βλάπτει τα μνημεία της Ακρόπολης και τον περιβάλλοντα χώρο τους»!

Ο Πολ Ευμορφίδης, εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου

Προθεσμία τριών μηνών για κατεδάφιση

Κομβικής σημασίας ήταν, επίσης, η απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Η συγκεκριμένη απευθυνόταν στον Δήμο Αθηναίων, ορίζοντας προθεσμία τριών μηνών για την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου!

Τελικά, έπειτα από αυτοψία, κρίθηκε πως είναι αυθαίρετα και κατεδαφιστέα το δώμα, ολόκληροι οι όροφοι 8, 9 και 10 και ο μισός 7ος, και επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης ύψους 4.700.000 ευρώ και διατήρησης ύψους 2.300.000 ευρώ!

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο διατήρησης θα καταλογίζεται κάθε χρόνο εις βάρος της ιδιοκτήτριας εταιρίας, για όσο διάστημα δεν κατεδαφίζονται οι κατασκευές που κρίθηκαν αυθαίρετες. Η εταιρία έχει το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο η προθεσμία προς τον δήμο λήγει στις 14 Φεβρουαρίου, δηλαδή σε λίγες μέρες!

Μετά τα παραπάνω, πάντως, γεννώνται εύλογα τα εξής ερωτήματα: Γιατί o Δήμος Αθηναίων ενέκρινε εξαρχής τις άδειες δόμησης για την ανέγερση του ξενοδοχείου «εκτρώματος» που «κρύβει» την Ακρόπολη και για ποιον λόγο η Πολιτεία δεν είχε νομοθετήσει με σαφήνεια τους σχετικούς πολεοδομικούς όρους;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This